Mikor jön jól az angol nyelvtanfolyam

Erre számos példát fel tudnék sorolni, hogy kinek mikor, és miért lehet szüksége a nyelv ismeretre. Te beszélsz valamilyen nyelven? Érdekel amúgy a nyelvtanulás?

A nyelvek ismerete

Ma már azt gondolom kellő hangsúlyt fektet mindenki arra, hogy valamilyen idegen nyelven beszéljen, akár nem is egy nyelven. Sokan hobbi szinten tanulják azokat, éppen ezért hogy minél szélesebb körben érdekeltek legyenek.

Nem mindenkinek van szüksége az életes során nyelvre, de soha nem baj, ha van tapasztalatunk, és tudásunk ezen a téren. Soha nem lehet tudni, hogy mit hoz majd a sors, miért lesz éppen szükségünk rá. Vegyünk egy egészen egyszerű példát rá. Ha mondjuk valaki egy irodában dolgozik, és mondjuk használ számítógépet, amit azt gondolom, hogy ma már mindenki, akkor az ő számára elengedhetetlen, hogy tudja, mit is ír ki a gép, és ez sajnos nem magyarul van, hanem nagy többségében angol nyelven. Persze ez csak egy ok azért, hogy jó ha van ismeretünk.

Az iskolai idegen nyelvek

Ma már minden iskola tanít idegen nyelvet. Már alsó tagozatban van lehetőség arra, hogy ha valaki szeretné, akkor gyermeke intenzív nyelvet tanuljon. Mondjuk én ezzel nem értek egyet, de erről igen csak megoszlanak a vélemények, és mindenki maga tudja, hogy mit szeretne a gyerekének. Ez csak egy lehetőség. Ha valaki nem szeretné, hogy rögtön tanuljon a gyermeke nyelvet, mert mondjuk nem ért ezzel egyet, talán még arra is van lehetőség, de mér igen kevés. Az én ismereteim szerint nálunk már majdnem minden iskolában első osztálytól tanulnak valamilyen nyelvet. Még ha nem is olyan intenzíven, mint a fentebb említett szakon, de hetente egyszer.

Aztán felső tagozatban ez már változik megint, mert van ahol lehetőség van felvenni még egy nyelvet, de olyan is van, ahol kötelező. Hát ezt is mindenki maga válogatja meg, hogy szeretné e esetleg vagy sem. Nagyban befolyásolja azt gondolom, hogy a gyermek mennyire szereti a nyelvet tanulni, és mennyire fogékony rá, adott esetben pedig jót tesz e neki, vagy sem.

Felnőtt fejjel is lehet tanulni

A mi időnkben egy nyelvet kellett tanulni, én németet választottam. Később felnőtt fejjel döntöttem úgy, hogy elmegyek egy angol nyelvtanfolyamra. Hogy miért? A cég, ahol dolgoztam külkereskedelemmel is foglalkozott. Kommunikálni nekem nem kellett a kintiekkel, de azért nem jött rosszul az alap tudás. Mondjuk ezért is megküzdöttem, mert nem volt egyszerű család, munka mellett tanulni.

Hogy utólag, ha választanék, akkor tanulnék e második nyelvet? Nem tudom. Mindenesetre, ha lehet, az én gyermekeimnél azt fogom szorgalmazni, ha majd eljutnak odáig, hogy tanuljanak nyelvet bátran, ha van lehetőségük, vagy kedvük, hiszen ha beszélsz bármilyen nyelven, kicsit komolyabban, az már olyan mintha lenne még egy szakmád.