Ha síelni megyünk, a hólánc nem hiányozhat az autóból

A téli sportok szerencsére legalább olyan népszerűek, mint a nyáriak, ami talán nem véletlen. Én legalább is a saját tapasztalatomból tudok kiindulni, mármint hogy én miért szeretem sokkal jobban ezeket. A legelső, amit említenék, az mindenképpen a hőség. Nem vagyok egy nagy strandoló, illetve nagyon nem bírom a meleget, hamar kikészülök tőle, és így a fenének sincs kedve bármit is sportolni. Ott van aztán a növényzet, a rovarok, a szomjúság, hogy csak néhányat említsek a többi kellemetlenség közül. Szerintem sokkal jobb érzés rendesen felöltözni és élvezni a friss, hideg levegőt egy hófödte tájon, valahol az osztrák vagy olasz Alpokban. Amikor gyerek voltam, a családdal szinte minden szezonban elmentünk síelni valahova, és nagyon élveztem, ezek a legszebb emlékeim közé tartoznak. Szépen apránként én is megtanultam, hogyan lehet a bonyolultabb pályákon is lesiklani anélkül, hogy összetörném magam vagy másokat, hogy aztán kamasz koromra már akár a legnehezebbeket is bevállalhassam. Az pedig, hogy a szállásunk rendszerint egy hangulatos, alpesi rönkházban vagy olyan jellegű szállodában volt, csak még tovább növelte az élményt. Éppen ezért határoztam el már akkor, hogy ha egyszer nekem is lesz családom, velük is mindenképpen meg szeretném osztani ezt az élményt, nem akarom, hogy nekik kimaradjon. Aztán persze eldönthetik, hogy tetszik-e nekik, vagy inkább csak téli nyaralásként tekintenek rá. Egyvalamit azonban nem szabad elfelejteni: ha az ember a magashegyekbe megy síelni, ott nem ugyanazok a terepviszonyok, mint itt lent, a magyar síkságon. Feltétlenül szükség van olyan kiegészítőkre, mint a fagyálló, a tartalék üzemanyag, az elakadásjelző vagy a hólánc. Ezek nélkül el se indulj! Arról nem is beszélve, hogy a hatóságok is megbüntethetnek, ha nem vagy elég felkészült!

A felsoroltak mind fontosak, szó se róla. De ami minden esetben muszáj, hogy legyen nálad, az a hólánc. Ez egy olyan alap tartozék, aminek feltétlenül ott kell lennie a csomagtartódban, és nem csak a havas tájakon, hanem idehaza is. Bár tény, hogy Magyarországon egyre ritkább a hirtelen lecsapó, nagy mennyiségű hó, ami pár óra alatt járhatatlanná teszi az utakat, és a jogszabály sem követeli meg, mégis jobb, ha tartunk magunknál, illetve szezon kezdetekor abroncsot cseréltetünk, hiszen inkább legyünk felkészültek, minthogy bajba kerüljünk. Ez ugyanúgy hozzá kell, hogy tartozzon a mindennapi felszerelésedhez, mint a szezonális téli gumi. Ha megállít a rendőr egy síparadicsom felé tartva külföldön, és azt látja, hogy nyári gumi van az autódon, és hólánc sincs a felszereléseid között, nagyon keményen megbüntethet. Éppen ezért amikor a feleségemmel úgy döntöttünk, hogy már elég nagyok a gyerekek ahhoz, hogy síelni menjünk, el kellett kezdeni beszerezni a különböző felszereléseket. Meleg ruha, védőszemüveg, sílécek, botok, minőségi téli gumi, és természetesen nem utolsó sorban a hólánc. Ehhez végül találtam egy nagyszerű webáruházat, ahonnan megrendelhettem sok egyéb kiegészítő mellett.

Mert mire is jó egy hólánc amellett, hogy a síelésre alkalmas országokban erősen ajánlott, illetve az év bizonyos szakaszában egyenesen kötelező? Legfőképpen arra, hogy a kanyargós hegyi utakon is biztonságosan tudjunk közlekedni, még ha lassan is. Ugyanis ha elkezd havazni a hegyekben, nincs az a takarító-kapacitás, amivel minden utat tisztán lehet tartani. Persze, a fű útvonalakat folyamatosan figyelik és kotorják, de értelemszerűen nem csak ezeken kell közlekedni, és ha a havat a járművek letapossák, elképesztően keménnyé és csúszóssá válik, ami fokozottan balesetveszélyes. Ilyen helyzetben még egy vadonatúj téligumi sem biztos, hogy megvéd, ráadásul ha egy nehéz jármű tehetetlenül, nagy lendülettel megindul, akár az is lehet a vége, hogy szakadékba zuhan – benne minden utasával. Ezt kerülhetjük el azzal, ha ilyen időben feltesszük a hóláncot, mivel óriásit javít a kapaszkodási képességen, nem hagyja, hogy a kerekek kipörögjenek, a jármű irányíthatatlanul csúszkáljon. Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy ilyenkor csak lassan, fokozott óvatossággal szabad közlekedni, de inkább érjen oda az ember később de egy darabban, minthogy balesetet szenvedjen és ki legyen szolgáltatva az elemeknek.

hólánc

Bevallom, így, hogy hosszú évek óta még csak fel sem merült a síelés lehetősége, mivel a gyerekek túl kicsik voltak, nem tartottam hóláncot az autóban. Ahogy arról már szót ejtettünk, a magyar telek azért nem olyan kemények mostanában, nem kell 30-40 centiméter hóval számolni. Skandináviában és az alpesi országokban ez persze teljesen más, ott hozzá tartozik a mindennapi közlekedéshez. Szóval amellett, hogy az utazáshoz be kellett szerezni ezt-azt, a téli autós felszerelések, így a hólánc sem maradhatott le a listáról. Igen ám, csakhogy én praktikus ember vagyok, nem szeretem, ha a dolgokat ezer helyről kell összeszedni, mert sokkal több időt és energiát igényel. Úgyhogy alaposabban elkezdtem utána nyomozni, honnan is tudnék a lehető legtöbb dolgot megrendelni, olyasmiket, amiket ki is szállítanak. És természetesen az is szempont volt, hogy amiket megvásárolnék, azok legyenek normális, nem földtől elrugaszkodott áron, hiszen már az egész utazás, szervezés önmagában elég költséges. Jó, rendben, egy hólánc vagy egy tetőcsomagtartó olyasmi, amibe egyszer kell beruházni, de nem szerettem volna, hogy az első síelésünk legyen rögtön az utolsó is. Így kutakodva találtam rá az autofelszerelesek.hu webáruházra, ahonnan aztán végül mindent sikerült időben és jó áron beszerezni!

Itt, az autofelszerelesek.hu-n komolyan veszik a dolgot, annyi szent! Nem kell hosszasan, végtelen listából bogarászni, hanem a kerék mérete szerint szétválogatva nézheted meg, milyen hólánc felel meg leginkább az ízlésednek, illetve a pénztárcádnak. Van olcsóbb, gazdaságosabb pár is, és olyan is, ami a legszigorúbb feltételeknek és a legzordabb körülményeknek is megfelel. Ha tudod, hogy milyen méretű abroncsok vannak az autódon (mert miért is ne tudnád), akkor onnantól kezdve már könnyedén eligazodsz, és ki tudod választani azt, ami a Te igényeidnek a legmegfelelőbb. Így biztosan nem fog felkészületlenül érni, ha belefutsz egy nagyobb havazásba, vagy nem kell bírsággal számolnod, ha félreállít a rendőr, és ellenőrzi, hogy nálad van-e. Emellett mindenféle egyéb kiegészítőt és felszerelést is találni, például tetőcsomagtartót, tetőboxot, ami különösen jól jön, ha olyan sok cuccal utazol, mint mi, amikor síelni indultunk. Így nem kell olyan szinten telepakolni a csomagtartót, hogy ki sem látsz a hátsó szélvédőn (ami szintén veszélyes és a rendőr se fog érte megdicsérni). Mindezeket, és egyéb apróságokat, például jégoldót, kaparót és több mást is meg tudtam innen rendelni minden gond nélkül, és sem a végösszeg, sem a kiszállítás nem volt olyan fájdalmas, mint amilyen máshol lehetett volna. Biztosan állíthatom, hogy ha egyesével szaladgáltam volna mindenért, az üzemanyagköltségem nagyobb lett volna, mint a szállítási díj. Így pedig amikor eljött az ideje, teljes mértékben fel voltunk készülve minden eshetőségre, maximális nyugalommal vághattunk neki az útnak az osztrák határ felé. Ha pedig Te is hóláncot keresnél téli kalandokhoz, vagy csak úgy egyébként, mindenképpen látogass el az autofelszerelesek.hu-ra, és rendeld meg onnan!