Apámat teljesen megváltoztatta az új napelem rendszer a tetőn – éljen az ingyen nyaralás

Nem sokszor jutunk el nyaralni a családdal, de idén úgy döntöttünk, ha törik, ha szakad mindenképpen el fogunk menni valahova, legalább egy hétre. Azt hittem egyszerű feladat lesz kiválasztani a szállást, de aztán rájöttem, hogy olyan sok féle lehetőség van, amik közül választani lehet, hogy már a végére teljesen belezavarodtam a keresgélésbe.

Úgy döntöttem végül, az egyszerűbb megoldást választom. Először ezt elvetettem, de aztán arra jutottam, hogy miért ne könnyítsem meg a saját életemet, ha megtehetem. Apámnak van egy vendégháza a Mátrában és mivel ott inkább télen van nagy forgalom, arra gondoltam, elmegyünk oda, csak van egy üres hét, amikor kivehetjük. Először azért vetettem el ezt az ötletet, mert nem szerettem volna szívességet kérni tőle, a viszonyunk elég komolyan tekintély alapú, nem veszi jól ki magát, ha szívességet kérek tőle, mert ilyenkor még jobban fölém kerekedik, és egy jó ideig az hiszi, hogy a főnököm. Sok energiába telik ilyenkor, hogy helyre tegyem, de mérlegelve, hogy mennyi pénz, idő és energia pluszban, ha másik lehetőséget választok, úgy döntöttem, mégis ennél a megoldásnál maradok. Felhívtam nagyapát és azt találtam ki, hogy azt fogom neki mondani, hogy az unokái minden áron oda szeretnének menni, nem tudom őket lebeszélni róla, így én sem tehettem mást, mint hogy felhívjam.

Aztán mikor elkezdtünk beszélgetni, kiderült, hogy az aggodalmam teljesen alaptalan volt. nagyapa olyan volt, mint akit kicseréltek. Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, aztán mikor tovább beszélgettünk, kiderült, hogy mi okozza a nagy pálfordulást. Emlékeztem, hogy tavaly felszereltetett egy 2 kw napelem rendszert a vendégház tetejére. Esélyem sem volt elfelejteni, mert mielőtt felszereltette, egy évig arról volt szó, hogy mit és hogyan szeretne, hogy milyen típusú napelemek vannak, hogy mekkora rendszerek és azoknak, hogy alakul az árfekvése, illetve, hogy az ismerősei közül, ki melyik céggel csináltatta meg, és hogy van vele megelégedve. Már halálra untam a témát éppen, mikor egyszer csak jött a telefon, hogy elkezdődtek a munkálatok, sikerült eldöntenie, hogy melyiket és kivel csináltatja, Azt gondoltam, hogy ezzel vége is a témának, még majd egyszer elmondja, hogy sikerült és kész, túl leszünk rajta. Na, erre persze nem így lett, mert mikor készen lett, akkor meg folyamatosan a villanyórát nézegette, hogy mennyit spórol már most, és számolgatott csak számolgatott és minden nap elmesélte nekem, hogy hol tart az ügy. Természetesen azt is meghallgattam minden nap, hogy én miért nem csináltatok már napelem rendszert, mert, hogy ne legyek maradi, haladjak a korral, és különben is, az mennyire megéri és a többi. Aztán egyszer csak, mint ha elvágták volna, abba maradt a téma és többet nem volt róla szó.

Ma mikor felhívtam, kiderült, hogy az okozza a jókedvét, hogy megérkezett az éves elszámolás villany témában, hiszen általányt fizetett továbbra is direkt, hogy láthassa egyben, mannyit spórolt az előző évhez képest. Persze, folyamatosan számolgatott, egész évben, minden nap, szóval nem tudom, min volt meglepődve, de a lényeg, hogy eddig minden évben az általányon túl az éves elszámolásnál még rá kellett fizetnie, most meg egy csomó pénzt kapott vissza elmondása szerint. Annyira jó kedve volt, hogy gondolkodás nélkül elhittem minden szavát, és mikor felvetettem, hogy mennénk nyaralni a vendégházba, komolyan mondom boldog volt. Semmi szemre hányás, meg szurkálódó megjegyzés, hogy biztosan nincsen pénzem elvinni nyaralni a családot, hanem rendesen, boldogan mondta, hogy menjünk csak, amikor szeretnénk, csak szóljunk oda, ha tudjuk már mikor, mert akkor arra az időre nem fogad vendéget, hogy miénk legyen az egész ház. És ha már mi megyünk, jönnek ők is anyával, és akkor együtt lesz az egész család és az mennyire jó lesz. Nem is akartam hinni a fülemnek, hogy így zajlott ez a beszélgetés. Ismerem az öreget, tudom, hogy nagyon anyagias és hogy minden plusz fillér boldogsággal tölti el, de ezt nem gondoltam volna, hogy velem is így megváltozik. Ezek szerint nagyon sokat spórolt, tényleg. Szerintem el is kezdek gyorsan utána nézni, hogy mi az ára egy 2kw napelem rendszernek.

Mert biztosan nem két fillér, de ha az ember ennyit tud vele spórolni, akkor nem is szabad gondolkodni rajta, meg kell csináltatni. Majd nézek valami pályázatot is, hátha kicsit megtámogatja a projektet állam bácsi. És, amit a nyaraláson megspórolok, azt is beletehetem ebbe, az új napelem rendszerünkbe.