Téli kirándulásból napelemes beruházás

Januárban úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy elmegyünk egy hétvégére a hegyekbe, hogy kiengedjük a gőzt. Bár nemrég múltak el az ünnepek, amik elvileg a pihenés napjai, nálunk a gyakorlatban sajnos ez nem valósul meg. Minden évben a család a házunkban gyűlik össze, hogy együtt ünnepeljük a karácsonyt, és ez idén sem volt másképp. Ez az időszak sem nekem, sem a feleségemnek nem jelent annyi pihenést, amire szükségünk lenne, hogy kipihenjük a szokásos év végi hajtást.

Éppen ezért kerestünk a hegyekben egy nyugodt kis vendégházat, ahol senki nincs a közelünkben, távol vagyunk a város zajától, és csak a természet hangjait hallhatjuk. Szerencsére találtunk is egy megfelelő nyaralót, és pont szabad volt arra a hétvégére, amelyikre ki szerettük volna venni. Amikor elérkezett az utazás napja, el is indultunk, azonban a hegyekbe érve lassabban haladtunk, mint szerettük volna, mert hatalmas hó nehezítette a haladásunkat.

Amikor odaértünk, meglepve láttuk, hogy a kis vendégházra óriási napelemek vannak felszerelve. Ott volt a tulajdonos, így tudtunk vele kicsit erről beszélgetni, mert a férjemet nagyon felcsigázta a dolog. Elmondta a bácsi, hogy szerette volna kicsit korszerűsíteni a házai fűtését, mert több kiadó nyaralója is van a környéken. Főleg itt a hegyekben nehéz megoldani a fatüzelést, mert minden télen nagy hó van. Végül az egyik ismerősétől értesült róla, hogy lehetősége van arra, hogy támogatást igényeljen a korszerűsítésre, mint vállalkozó. De nem csak nekik van erre lehetőségük!

napelem támogatás magánszemélyeknek 2019

Megtudtuk, hogy létezni fog napelem támogatás magánszemélyeknek 2019 esztendejében is. Ennek nagyon örültünk, így megkértük, hogy meséljen kicsit róla, hogy is működik ez az egész. Mint azt korábban már több felületen olvashattuk, a napelemekre való áttérés egy nagyon költséges folyamat, így komoly megfontolást igényel, mielőtt az ember belevágna. Szerencsére nem teljesen önerőből kell megvalósítani, hiszen léteznek különböző támogatási formák. A napelem rendszer pályázatokon elnyerhető összeg 500 000 Ft és 10 000 000 Ft között mozog. De nem csak vállalkozóknak és magánszemélyeknek áll nyitva a lehetőség. Lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak a támogatásra.

Elmondta az úriember, hogy azért szerette volna a vendégházai tetőjére napelemeket szereltetni, mert tudta, hogy mindenképpen megtérülő a beruházás. A napsütéses órák száma itt a hegyekben nagyon magas, még télen is rendszeresen süt a nap. Valóban, amióta ideértünk, folyamatosan verőfényben beszélgetünk, amely miatt szinte alig láttunk, mert a havon visszaverődtek a napsugarak. Ám ez nem csak itt van így, hazánkban alapjáraton adottak a feltételek a napelemek megfelelő működéséhez az éghajlati tényezők miatt.

Arról is tájékoztatott minket a kedves tulajdonos, hogy ezek a szerkezetek nem csak annyi energiát termelnek, ami elegendő ahhoz, hogy ellássa az elektronikai eszközeinket energiával, hanem ennél is többet. Az az energia, amit nem használunk fel, vissza fog töltődni a hálózatra, amelyért az adott háztartás szolgáltatója pénzt fog fizetni. Szinte teljesen szürreális volt elképzelni, hogy ha egyszer mi is rászánjuk magunkat, hogy napelemekre ruházzunk be, mi is energiát fogunk termelni.

Ráadásul ezek a napelemek igen hosszú életűek. Nem csak azokat képes kiszolgálni, akik beruháztak rájuk, hanem több generációt is. Ennek viszont megvan az ára. Éppen ezért hiába keresgél az ember olcsóbb lehetőségek, olcsóbb megvalósítás után, az lesz a végeredmény, hogy nem fogják tudni ezek ugyanazt a teljesítményt nyújtani amit a drágább, de jóval magasabb minőségű társaik.

Egy nagyon pihentető hétvégét töltöttünk a férjemmel a kis házban, és a napelemek biztosította fűtés is meggyőzött minket arról, hogy néhány éven belül mi is korszerűsítsük a házunk energiával történő ellátását.