Az anyagiasság mesterfoka

A sógoromat szeretem. Ezt muszáj leszögezni már az elején. Ténylég szeretem őt, nagyon jól bánik a húgommal, intelligens, a humora is rendben van amúgy, nincs vele komoly baj. De a hétvégi kirándulás után mégis írnom kell róla kicsit, az élményről, ami olyan kicsit, mint egy viszketés, szeretne tőle az ember megszabadulni.

Szóval a hétvégén kibéreltünk egy vendégházat, mindenki erős hónapokon van túl, jó kis családi program, mindhárom testvér, és mindenkinek a szíve választottja jön csak. Kis kirándulás, közös bográcsozás, és véget nem érő csend, olykor pedig véget nem érő beszélgetések, ha úgy tartja kedvünk.  Minden jól indult, és végül is jól is végződött egyébként, csak számomra volt kicsit kiakasztó, hogy Gábor sógorommal nem lehet szinte semmilyen témáról úgy beszélgetni, hogy ne hozná elő az anyagias szemléletmódját. De ezt úgy képzeljétek el, hogy bármiről legyen szó, egy idő után Gábor elkezd számok és árak irányába vinni a beszélgetést.

Ha pl. mesélsz egy viccet egy németről, egy angolról, meg egy magyarról, akik bemennek a kocsmába inni egy sört, akkor Gábort nem a vicc érdekli, hanem, hogy amúgy milyen helyre ültek be, hogy nézett ki a hely, milyen sörök voltak, kézműves, vagy általános bolti, és amúgy literre mérték, vagy pintre, és mennyibe került? Eleinte azt hittem egyébként, hogy folyamatosan csak szórakozik, de igazából nem, kicsit kényszeres ebből a szempontból, ami szerencsére nem nagy átok, mert a szakmájában ez teszi igazán profivá, nagyon racionális természetű, pont mint a húgom, csak a húgom a vicc csattanójára kíváncsi általában.

Mivel a társaság fele kereskedelem/logisztika témában helyezkedett el, ezért szóba került néhány szakmai dolog is, amihez egyébként úgy jutottunk el, hogy a vendégház mellett van egy kis külön épület, ami tárolóhelyiségként szolgál. Itt vannak a kerti dolgok, bográcsozáshoz minden kellék, gyújtós, grillhez szén, kerti játékok, gyerekmedence, minden, ami csak elfér ott, ezek pedig egy fém polcrendszeren voltak szépen tárolva. Gábor pedig egy jó adag gulyásleves és legalább egy liter borral a hasában berontott ide, mert úgy döntött, hogy ő most azonnal kihozza a gyerekmedencét és „beüzemeli”, ám Gábor a) nem bírja annyira a piát, és b) hirtelen állt fel hatalmas zabálás után, szóval amint berontott oda, meg is szédült és ráesett az állványra.  Ami amúgy egy elég erős szerkezetű polcrendszer, de sikerült kicsit meghorpasztania az egyik polcot, meg leverni néhány kerti eszközt.

Na és innentől kezdve egy órán át a fém polc áráról ment az értekezés. „Ti nap mint nap dolgoztok ilyenekkel, mégis mennyi egy ilyen fém polc ára, és milyen típusúak vannak amúgy?”. Annyira nem lehetett leállítani, hogy addig nem nyugodott meg, amíg elmeséltük neki az egész fémpolc történetet.

Még szerencse, hogy én felelek a cégnél az ilyen dolgok beszerzésénél, volt miről magyaráznom. Elmeséltem neki, hogy a fém polcok ára eléggé változó, attól függ, hogy milyen célra szeretne az ember polcrendszert venni, milyen méretű dolgokat szeretne tárolni. Esetleg kisebb, bolti dologról van szó, vagy akár nagyobb, raklapok tárolására alkalmas monstrumról, meg kell tervezni őket, és mint a LEGO-t össze lehet őket rakni olyan variációban, ami az adott raktárhelyiségben megfelelő lesz.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy pl. ez a cég először felméri az igényeidet, hogy mondjuk egy ruhabolt raktárát szeretnéd megcsináltatni, mekkora a helyiség, ahova lehet pakolni, milyen módon szeretnéd a ruhákat tárolni. Ezután megtervezik neked a kért szempontok alapján a polcrendszeredet, majd kapsz egy árajánlatot.

Ugyanez a cég az árajánlat elfogadása után leszállítja neked a kért dolgokat, és be is szerelik az egészet. Egy fém polc ára úgyis főként annak a függvénye, hogy egyrészt mekkora a raktár, másrészt mennyi polcra van szükséged összesen. Nem mindegy, hogy mondjuk 30 centinként kell berakni polcot, vagy csak 70 centinként. Gábor ezeket úgy hallgatta, mint más egy nagyon izgalmas történetet.

Ez az egész folyamat egyébként elég gyorsan tud megvalósulni, mert magát a polcrendszert hamar össze tudják szerelni, a szállítás esetében se kell sokat várni, szóval nem olyan, mintha legyártatnál magadnak egy egyedi konyhát, amire sokat kell várni, hanem csupa előre legyártott darabból csinálják az egészet.

fém polc ár

Egy ruhaboltban pont a rozsdamentes acél polcok bőven elegendőek, nagy teherbírásúak, ár/érték arányban megfizethetők, sőt még bővíthetők is. Ha úgy alakulna, hogy később több dolognak kell elférnie, akkor lehet bármikor bővíteni a rendszert, ezért a fém polc ára mindig az adott helyzettől függ, hogy mit és mennyit vásárolunk.

Gábor teljesen le volt nyűgözve ezen információk hallatán, azt mondta nekem, hogy ha nem tudná mivel foglalkozom, simán elhinné, hogy olyan cégem van, ami ilyen polcokat árul. De még nem hagyta annyiban a dolgot, jöttek a kérdései.

És ha nagy a terhelhetőségük, akkor ő miért tudott meghajlítani egyet, és amúgy ha kicsit nyitottabb helyre raknánk ki őket, akkor hogyan bírnák a természet szeszélyeit?

Mondtam neki, hogy azért a vendégházban lévő polcrendszer az nem egy ilyen, fentebb taglalt ipari megoldás, ami eleve olyan konstrukció, hogy bőven lehet rá pakolni, szóval ha ráesel egy ilyenre és egy polc behorpad, akkor tudhatod, hogy ez bizony nem egy kb. 150 kg terhelhetőségű rendszer, tehát az értéke sem lesz akkora, mint ami egy rendes fém polc ára lenne.

Emellett a rozsdamentes acélnak pedig pont az a lényege, azért ebből készül, mert a környezeti hatásoknak nagyon jól tud ellenállni, nem kell attól félni, hogy elázik és megrohad, mint a fa.

De Gábor még mindig nem hagyta abba, addig nem nyugodott meg, míg meg nem tippeltem neki az általa behorpasztott polc árát, ekkor a hasamra csaptam és félrészegen annyit mondtam, hogy: „Biztosan kevesebbet ér, mint egy három éves balatonfelvidéki olaszrizling”.

Meglepő módon ez már kielégítette a kíváncsiságát, amikor eszembe jutott, hogy igazából annyit is tehettem volna, hogy átküldöm neki e-mailen egy ilyen polcokat árusító cég honlapcímét, és majd ős szépen elolvas mindent, ami érdekli. De nem voltam ennyire okos, a részegség pedig nem arról híres, hogy az ember logikusabb és figyelmesebb lesz általa.