Ilyen egy jól kivitelezett szállodafelújítás

A családom apai ágáról származó unokatestvérem és a felesége egy családi vállalkozást üzemeltetnek. Lakások, de teljes épületek felújítását, átalakítását vállalják, és az elmúlt években nagyon fellendült az üzletük. Ezt annak köszönhetik, hogy megbízható, tapasztalt szakemberekkel dolgoznak együtt. Az általuk alkalmazott gázszerelő, festő, asztalos, ablakos és vízszerelő is mind igazi veteránoknak számítanak a szakterületükön, minimum két évtized tapasztalatával a hátuk mögött. A kezdetekben elsősorban lakások felújítására kérték fel őket, de aztán a megszerzett sok jó referenciának köszönhetően már nagyobb projektekkel is megbízták őket.

Új kihívás elé néz a vállalkozás

A legnagyobb, legjövedelmezőbb megbízást éppen nem régiben kapták meg: egy teljes szálloda épületet kell majd felújítaniuk. Az épület eléggé elhanyagolt, hiszen már legalább 10 éve lakatlanul, üresen állt a város szélén. A régi szállodát egy befektető vásárolta meg néhány évvel ezelőtt, de csak most tudott belevágni a felújítási munkálatokba. Az elképzelései szerint egy modern, letisztult szállodát szeretne létrehozni. Ez lesz az eddigi legnagyobb falat az unokatestvérem vállalkozásának. Az első helyszíni felmérés során kiderült, hogy a falakat természetesen teljesen újra kell festeni, falakat kell bontani, és a csempézést sem ártana újracsinálni néhány helyiségben. A nyílászárók esete viszont érdekesen alakult.

Még mielőtt az előző tulaj bezárta volna a szálloda kapuit, néhány ablakot kicseréltetett. Az elavult fa ablakok helyett műanyag ablakokat szereltetett be, de csak néhány szobában. Mivel az épület nem volt rendesen karbantartva, ezek az ablakok is megrongálódtak. Miután az ablakos megvizsgálta az összes nyílászárót, azt tanácsolta a tulajdonosnak, hogy az összes fa ablakot cserélje le műanyagra, mert már eléggé rossz állapotban voltak. Emellett a műanyag ablakok még jobban is szigetelnek, mint a fa ablakok, így a fűtésre sem kell majd talán annyit költeni nekik köszönhetően. A már beszerelt műanyag ablak javítása pedig nem ad neki annyira sok plusz munkát, így azt is szívesen elvégzi majd. Az ablakok cseréje viszont egy hosszabb, macerásabb folyamat. Emlékszem, amikor még gyerekek voltunk és nálunk cserélték az ablakokat, a szüleim egy teljes hétre átköltöztettek engem és a testvéremet a nagymamánkhoz, hogy ne tetézzük tovább a már amúgy is nagy felfordulást a lakásban.

műanyag ablak javítása

Még a műanyag ablak javítása is szükségessé válhat

A műanyag ablak javítása ezek szerint viszont a szakember számára a legtöbbször nem nagy ördöngösség. Ám ez nem azt jelenti, hogy egy lelkes házi barkácsolásban jártas lakástulajdonos maga is meg tudja javítani az ablakot. Találtam is egy nagyon jó cikket a műanyag ablakok javításáról a muanyagablakom.hu oldalon. Itt az összes létező lehetséges problémát összeszedték, ami a műanyag ablakoddal történhet. Ebben a cikkben például többször is felhívták a figyelmet arra, hogy ne essünk neki mi magunk a hibás ablak javításának. A megfelelő eszközök, tudás és tapasztalat nélkül mi valószínűleg csak félmegoldásokat tudnánk kivitelezni

A műanyag ablakok kevesebb javíttatásra szorulnak, mint a fa ablakok, ez igaz, de ez még nem azt jelenti, hogy ne fordulhatna elő valamilyen meghibásodás. A fa ablakok az anyagukból fakadóan könnyebben eltörhetnek, kikophatnak, vagy penészedhetnek. A műanyag ablakok nincsenek kitéve ezeknek a hatásoknak, de a mozgó alkatrészek (a zár, zsanérok, kilincs, stb…) még bennük is ugyanúgy elromolhatnak, mint a fa ablakok esetében. Ugyanúgy megsérülhet a tok, vagy a keret, ugyanúgy megrepedhet az üveg, és ugyanúgy meglazulhatnak a rögzítő alkatrészek. De mik okozhatják ezeket a hibákat?

Gyakran előforduló hibák műanyag ablakok esetében

A szálloda esetében mindenképpen a karbantartás hiánya okolható. Egyéb esetekben azonban nagyon sok minden okozhatja az ablak rossz működését. A bukó-nyíló ablakok esetében például előfordul, hogy egyszerre mind a két funkcióba próbál beállni az ablak, és emiatt valamilyen lehetetlen pozícióba beragad. Megeshet, hogy a nem megfelelő szigetelés, vagy a rossz záródás miatt az ablak huzatot ereszt át. A téli hónapokban ez nagyon kellemetlen lehet, hiszen ilyenkor az ember hirtelenjében csak úgy tud védekezni, hogy vagy 3 takaróba bugyolálja be magát, vagy még magasabb fokra állítja a fűtést. Velem már nem egyszer megesett, hogy a bukó-nyíló ablakomat nem tudtam bukóra állítani. A fentebb említett cikkből tudtam meg, hogy ezt a bukó olló nevű alkatrésznek a hibája okozza. Valószínűleg túl nagy erővel csuktam be az ablakot, és emiatt mehetett tönkre a bukó olló.

Külön mizéria, ha az ablak zárjával, vagy a kilinccsel van valami probléma. az elforgó, vagy a beakadó kilincs miatt például az is lehetséges, hogy az ablakot idővel egyáltalán nem tudjuk kinyitni. Az is megtörténhet, hogy a kilazult zsanérok miatt a zár pozíciója kicsit megváltozik, és így nem illeszkedik be a helyére. Van, hogy az ablak beakad, vagy pedig kattog. Ilyenkor valószínűleg két alkatrész ér össze, és ezek súrlódásából adódik a probléma. Akármelyik hiba is esik meg a mi ablakunkkal, nem érdemes se feszegetni, fölöslegesen nyitogatni vagy próbálgatni, mert csak ronthat a helyzeten. Ismétlem, mindig érdemes profit kihívni és vele megnézetni. Most, hogy a cikk alapján összeszedtem, mennyi minden történhet még egy műanyag ablakkal is, nézzük is mi lett a szálloda ablakaival.

A szállodafelújítás első lépése a műanyag ablak javítása volt

Egy ekkora munka előtt nagyon pontos tervet kell készíteni arról, hogy a munkafolyamatok milyen sorrendben kövessék egymást. Az ablakok javítását és cseréjét például semmiképpen sem előzheti meg a festés, mert az ablakok kivételével a frissen festett fal akár jó eséllyel meg is rongálódhat. Azt is fel kell mérni, hogy melyik alkatrészből mennyit kell beszerezni, mennyi időbe fog telni a munka, stb… A szállodafelújítás az ablakok javításával és cseréjével vette kezdetét. A már korábban kicserélt műanyag ablakok javítása még egy napjába se tellett az unokatestvérem ablakosának. Hiába, ennyit tesz a több éves tapasztalat.

A javítást követhette a fa ablakok cseréje. Ez bizony már egy hosszabb folyamat volt, hiszen szobánként legalább 2 ablak volt, és egy 23 szobás szállodáról van szó. Ezt egy ember nyilván nem tudná elég gyorsan elvégezni, ezért az ablakos több munkatársát is felkérte a feladatra kisegítőnek. A kitartó munkának köszönhetően elég gyorsan sikerült elvégezniük az ablakok cseréjét, és folytatódhatott a felújítás a csempézéssel, és a festéssel kívül-belül. Összesen körülbelül fél évbe tellett a szálloda felújítása, és ezért egy igen szép összeget kaptak jutalmul, nem mellesleg egy újabb pozitív referenciát zsebelhettek be. Az új tulajdonos nagyon elégedett volt az elvégzett munkával.

Az egyetlen kivetése az volt, hogy a fürdőszobákban felrakott csempék fél árnyalattal sötétebbek voltak az általa elképzeltnél. De még ezzel is néhány nap alatt megbarátkozott. Ami azt illeti még fel is hívta az unokatestvéremet, hogy még egyszer megköszönje a remek munkát. Na meg azért, hogy bocsánatot kérjen azért, hogy fennakadt a kicsit sötétebb csempéken. Nagyon büszke voltam a rokonokra, hogy egy ekkora feladatot is remekül teljesíteni tudtak. Nos, így kell egy sikeres vállalkozást vezetni!