A padlóból áradó melegnél nincs is jobb

Akár minden évben nyaralhatunk vagy telelhetünk a megspórolt fűtésköltségen

Apám nem is olyan régen átküldött egy linket, ami egy kedvezményes síelési utazási csomagról szólt. Les Portes du Soleil egyébként is a szívem csücske, de az a helyzet, hogy az elmúlt fűtési szezon igencsak megterhelte a családi kasszát, szóval luxusnak éreztem volna egy jövő télre vonatkozó ajánlat lefoglalását éppen most. Megosztottam vele is az aggodalmaimat, de azt mondta, ne idegeskedjek, talált egy remek megoldást, amivel hamarosan minden évre megspórolhatjuk egy nyaralás vagy telelés költségét.

Nagyon kíváncsian vártam az ötletet, majd átküldött egy dokumentumot, ami a címe alapján arról szólt, mennyi az elektromos padlófűtés üzemeltetési költsége. Hallottam már arról, hogy egyre többféle elektromos fűtési rendszer van terjedőben, melyek energiatakarékosság szempontjából sem elvetendőek egy jól szigetelt lakás esetén – márpedig a miénk kétségtelenül az, de nem igazán tudtam magam elé képzelni a működési elvét egy ilyen rendszernek.

Utánaolvastam, s bár nem vagyok egy tájékozatlan ember, követem az innovációkat, azért az meglepett, milyen eljárással állítják elő a fűtőszálakat. Kicsit féltem, hogy vajon nem veszélyes-e egy fémötvözetből készült szál pl. a padlószőnyeg alatt, de mivel nem hevül fel túl magas hőmérsékletre, ettől egyáltalán nem kell tartani. A lakásban viszonylag változatosan válogattuk a burkolatokat, a gyerekeknél laminált padló van egyelőre, hiszen könnyebb tisztán tartani, csak úgy, mint a közlekedőnél, ugyanakkor a hálónkban a padlószőnyeg mellett szeretnék maradni. A konyha és az előszoba, valamint a fürdő járólapja kapcsán is voltak félelmeim, hogy talán itt nem lenne olyan hatásos a padlófűtés, de utánajártam, s kiderült, ezekkel is kompatibilis megoldás.

Apámnak visszaírtam, hogy tetszik az ötlet, így küldött elérhetőséget is. A szakemberek azt javasolták, hogy egy személyes felmérés után kalkuláljunk, ezt én is jó gondolatnak tartottam. Közben a feleségem talált egy pályázatot, melyben napelemek telepítését támogatják lakossági felhasználóknak – úgy éreztem, ez nem lehet véletlen egybeesés, minden jel arra mutat, hogy el kell mozdulnunk ebbe az energiafelhasználási irányba.

Az elektromos padlófűtés üzemeltetési költsége kapcsán is érdeklődtem a kiszálló szakembereknél, s elmondták, ez természetesen több tényezőtől is függ, az biztos, hogy a karbantartással hosszú évekig nem kell foglalkozni, nagyon ritka, hogy a fűtőszőnyegek meghibásodnak, több évtizedre is lehet tervezni velük, ráadásul 15 év garanciát vállalnak rá. Gondolom, eléggé bízhatnak a saját termékükben, máskülönben nem vállalnának ilyen hosszas elköteleződést.

Amibe bele sem gondoltam, de teljesen logikusnak hangzik, s apám is felhívta rá a figyelmemet, hogy ennél a fűtésnél sokkal kevesebb hőt fogunk veszíteni pl. a födém vagy a nagyobb nyílászárók miatt, ennek nagyon örülök, mert a födémszigeteléssel egyelőre nem sikerült haladnunk, bár állandóan napirenden tartjuk. Persze, ha már belevágunk nagyobb átalakításokba, itt lesz az ideje ezt is megvalósítani végre. Osztottunk szoroztunk, végül arra jutottunk, kiépíttetjük az új rendszert, meggyőzött az elektromos padlófűtés üzemeltetési költsége, biztonságossága, illetve esztétikussága is – nagyon előnyös, hogy gyakorlatilag nem foglal helyet a lakásban, hiszen sokkal hasznosabban is ki lehet használni a teret, mint otromba fűtőtestek elhelyezésével. Ráadásul a gyerekeket nagyon féltem a radiátoroktól, egyszer egy általános iskolai osztálytársam csúnyán betörte a fejét egy fűtőtesttel való találkozás alkalmával. A másik „rémkép” a szénmonoxid-mérgezés, de ezzel a technológiával ettől sem kell tartanom. S ha hosszú távon ingyenessé válhat a dolog – mert a napkollektorral ebbe az irányba haladunk –, akkor eszméletlen jó dolgokat valósíthatunk meg az eddig fűtésre fenntartott nem csekély büdzséből.