IV. Pelikán Kupa 2009 (Szolnok)

2009-03-01-én a Szolnoki Főiskola rendezésében került lebonyolításra a IV. Pelikán Gasztronómiai Kupa. A rendezvényt első ízben hirdették meg országos szakmai versenyként, és sikere minden várakozást felülmúlt, hiszen az elmúl időszak legnagyobb részvételű szakmai versenyeként debütált ebben a formában. 

 

A versenyre a fővárosból és az ország sok más városából érkeztek versenyzők, felnőttek és diákok. A meghirdetett 5 szakács, 5 cukrász valamint egy felszolgáló kategóriában 105 versenynevezés érkezett be, és 126 versenyző vett részt a megmérettetésen.
A szakmai zsűri szakács és cukrász szakmában aktuális világbajnokainkkal képviseltette magát, és ezekben a szakmákban volt a legnagyobb a mezőny is, de a felszolgáló zsűri is prominens személyekből, a francia gasztronómiai lovagrend tagjából és éttermi mesterekből állt.

A szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola a lehetséges öt diák kategóriából négyben nevezte másod és harmadéves tanulóit.

A díszterített asztalokból 12 versenymunka készült, ebből a Hansági két asztalt nevezett.

  • Az iskola másodéves tanulói Kis Irén és Pokrovszkaja Tatjana választott témája a zsidó húsvét alkalmára készült díszterítés volt, amit a zsűri aranyéremmel jutalmazott.

    A kissé szokatlan és szigorú vallási előírások alapján zajló esemény témájának kidolgozásáért külön köszönet illeti a szegedi Zsinagóga rabbiját és munkatársait.
  • A Budapesti Operabál mottójára készült versenyasztalt Barna Krisztina harmadéves tanuló készítette, amivel szintén aranyérmet és két különdíjat is nyert.
  • A másodéves festészetben is jártas Liptai Gábor szakácstanuló a szakács artisztika kategóriában zöldségszobrával bronzérmet nyert.
  • Szakács hidegkonyhában Kárász Andor másodéves és a cukrász díszmunkában Landler Adrien harmadéves tanuló oklevelet kapott.

A tanulókat felkészítette: Kozák Hajnalka pincér szakoktató, Sütő Csaba szakács szakoktató, Papós Zoltán gyakorlati oktatásvezető, valamint Csizmadia Szabolcs cukrász vállalkozó.
Az iskola és a versenyzők nevében ezúton is külön köszönet minden támogatónak, akik lehetővé tették részvételüket.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI SZABADTŰZI IFJÚSÁGI SZAKÁCSVERSENY (2007. 04. 28)

2007. 04. 28 Hódmezővásárhelyen Hód mezőgazda Zrt. Által megrendezett állattenyésztési napok keretén belül rendeztek meg egy ifjúsági szakácsversenyt.

A versenyfeladat szabadtűzi ételek elkészítése, három kategóriában.
A mi csapatunk a „pörkölt”, és a „grillezett ételek” kategóriájában indult.
A rendezvényen 8 ifjúsági csapat indult.

Színvonalas eseményen iskolánk csapata 2. helyezést ért el.

A csapat:

  • Résztvevők: Tutrai Dániel, Rostás Zoltán, Molnár Gábor
  • Felkészítő tanár: Sütő Csaba

BÉKÉSCSABA KOLBÁSZFESZTIVÁL IFJÚSÁGI SZAKÁCSVERSENY (2007.10.20)

Élménybeszámoló: Sütő Csaba

2007.10.20 Békéscsabán, a kolbászfesztivál keretén belül rendeztek meg egy ifjúsági szakácsversenyt. Iskolánk ezen a versenyen kettő csapattal indult.

A versenyfeladat sütni való kolbász elkészítése (kolbászhús összeállítása, töltése, sütése, tálalása), illetve egy bemutatóasztal elkészítése.
A rendezvényen 15 ifjúsági csapat indult.

A színvonalas eseményen iskolánk egyik csapata különdíjat kapott.

Az egyik csapat

  • Résztvevők: Tutrai Dániel, Molnár Gábor, Kárász Andor
  • Felkészítő tanár: Sütő Csaba


A másik csapat

  • Résztvevők: Berki József, Francia Szabolcs, Király Dávid
  • Felkészítő tanár: Csehó Éva

Tirol ifjúsági nemzetközi gasztronómiai verseny (2006.05.19-21)

Élménybeszámoló: Sütő Csaba

Iskolánk meghívást kapott Tirol Absam városába a helyi vendéglátó ipari iskola által megrendezett Francia- Osztrák közös rendezésű ifjúsági gasztronómiai versenyre. Több nemzet képviseltette magát Ausztria, Franciaország, Belgium, Németország, Olaszország, és egy csapattal Magyarország.

Feladatok:
Pincér: Versenyző: Bárányos Éva Felkészítő: Horváth Róbert, Kozák Hajnalka
- Egy megadott menüsorra megteríteni (kizárólag az ott biztosított eszközökkel)
- Elkészíteni az asztalra felhelyezett virágdíszt
- Élőmunkában sonkaszeletelés, vagy pezsgőfelszolgálás
- Élőmunkában a szakács pár által elkészített étel szervírozása
- Egy írásbeli teszt

Szakács: Versenyző: Szárics Milán Felkészítő: Sütő Csaba
- Írásbeli teszt
- egy előre megadott főétel variáció elkészítése
- egy meghatározott desszert elkészítése

Kísérő tanár, iskola képviselője, és tolmács: Jancsikinné Smicskó Klára

Megérkezésünk (2006.05.19 péntek) napján nagyon szívéjes fogadtatásban részesültünk, szállás elfoglalása után megmutatták a várost és a közelben található Swarovski kristály múzeumot. Aznap megmutatták a verseny helyszínét, a rendelkezése álló eszközöket, anyagokat.

Verseny napja (2006.05.20 szombat) reggel a sorszámok húzásával kezdtek a versenyzők, meghatározott időre kellett elkészülni minden diáknak (a késést pontlevonással büntették)
Délután volt az eredményhirdetés, a magyar csapatot külön kiemelték tisztes helytállásért, a diákok érmet, oklevelet, illetve egy hatalmas serleget kaptak.
Eredményhirdetés után az iskola tanárai, és diákjai egy díszvacsorával vendégeltek meg minden résztvevőt.

Békéscsaba kolbászfesztivál ifjúsági szakácsverseny (2006.10.19)

Élménybeszámoló: Sütő Csaba


2006.10.19 Békéscsabán, a kolbászfesztivál keretén belül rendeztek meg egy ifjúsági szakácsversenyt. Iskolánk ezen a versenyen kettő csapattal indult.

A versenyfeladat sütni való kolbász elkészítése(kolbászhús összeállítása, töltése, sütése, tálalása), illetve egy bemutatóasztal elkészítése.
A rendezvényen 23 ifjúsági csapat indult.

A színvonalas eseményen iskolánk egyik csapata 2. helyezést ért el, a másik csapat különdíjat kapott.

Az egyik csapat

  • Résztvevők: Fontányi Zoltán, Kiss Dániel, Ruszkai Balázs
  • Felkészítő tanár: Sütő Csaba
     

A másik csapat

  • Résztvevők: Maksa Attila, Dudás Attila, Farkas Tibor
  • Felkészítő tanár: Csehó Éva

Hódmezővásárhelyi szabadtűzi ifjúsági szakácsverseny (2006. 04. 29)

Élménybeszámoló: Sütő Csaba


2006. 04. 29 Hódmezővásárhelyen Hód mezőgazda Zrt. Által megrendezett állattenyésztési napok keretén belül rendeztek meg egy ifjúsági szakácsversenyt.

A versenyfeladat szabadtűzi ételek elkészítése, három kategóriában. A mi csapatunk a „pörkölt”, és a „grillezett ételek” kategóriájában indult.

A rendezvényen 9 ifjúsági csapat indult. Színvonalas eseményen iskolánk csapata különdíjat kapott.

A csapat

  • Résztvevők: Fontányi Zoltán, Kiss Dániel, Ruszkai Balázs
  • Felkészítő tanár: Sütő Csaba

Békéscsaba kolbászfesztivál ifjúsági szakácsverseny (2005.10.21)

Élménybeszámoló: Sütő Csaba

2005.10.21 Békéscsabán, a kolbászfesztivál keretén belül rendeztek meg egy ifjúsági szakácsversenyt.

A versenyfeladat egy kolbászhús felhasználásával készíthető sertéshús étel elkészítése, illetve egy bemutatóasztal elkészítése.

A rendezvényen 21 ifjúsági csapat indult. Színvonalas eseményen iskolánk tanulói 2. helyezést értek el.

  • Résztvevők: Farkas Bertalan, Kiss Diána, Varsányi Csaba
  • Felkészítő tanár: Sütő Csaba


Az elkészített menü:

  • Burgonyaágyon sült kolbászhús
  • Borsor töltött sertészűz
  • Forgatott burgonya, tejszínes mustármártás
     


Hansági Ferenc Szakképző Iskolája 
Szeged, Kenyérgyári út 8.
Tel./Fax: 62/547-242 
titkarsag@hansagi.sulinet.hu 
GPS: 46.2574, 20.119


Órarend | E-naplóEbéd 


Aktuális pályázataink, projektjeink

Erasmus+ :: Külföldi gyakorlatok

Részletek: 2017/16 | 2015/16 | 2014/15 | ...


Nemzeti Tehetség Program

Részletek: 2016 | 2015 | 2014 | ...


Határtalanul

Részletek: 2017 | 2016 | 2014 | ...


TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK ÖSSZEHANGOLT INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSE - „TUDÁSDEPÓ-EXPRESSZ” (TIOP-1.2.3-11/1)

A pályázat címe:
„Változó Gutenberg galaxis” – Az iskolakönyvtár szolgáltatásainak fejlesztése a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM ORSZÁGOS TEHETSÉGSEGÍTŐ HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA – (MAGYAR GÉNIUSZ INTEGRÁLT TEHETSÉGSEGÍTŐ PROGRAM) (TÁMOP-3.4.4/B-11/2)

A pályázat címe:

"Behálózzuk a tehetségeinket" - a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tehetségsegítő hálózatában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK FELKÉSZÜLÉSÉNEK TÁMOGATÁSA A RÖVIDEBB KÉPZÉSI IDEJŰ SZAKKÉPZÉS BEVEZETÉSÉRE. (TÁMOP-2.2.5.A-12/1)

A pályázat címe:

Az új típusú szakképzés bevezetésére való felkészülés támogatása a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


Fejlesztések a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában a TIOP-1.1.1-07/1 pályázat támogatásával »