Málnás tortácska – Himbeer-Schnäppchen

Tóth Szilvia

cukrász tanuló

München-Németország

2017


Hozzávalók (1 zsúr tortához)

Linzertésztához:
7,5 dkg liszt
5 dkg margarin
2,5 dkg porcukor
1 dkg vaníliás cukor
1 db tojássárgája

Piskótához:
3 db tojás
6 dkg kristálycukor
7 dkg liszt
0,5 dkg kakaópor

Töltelékhez:
10 dkg vaj
0,7 dl tej
2 dkg vanília ízű pudingpor
5 dkg kristálycukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
+
7 dkg málnalekvár

Díszítéshez:
17 dkg fagyasztott málna
fél csomag tortazselé (piros)
1 dl víz
10 dkg kakaós tortadara

Elkészítés

Tészta
1: Sárga linzer tésztát készítünk: A margarint elmorzsoljuk a liszttel. Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, szárazon összekeverjük. A tojássárgája hozzáadásával, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Csak addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta! Kigömbölyítjük a tésztát, és a hűtőbe tesszük. Fél óra pihentetés után kinyújtjuk a tésztát zsúrkarika (18 cm átmérő) nagyságúra. Felhelyezzük tepsire, rányomjuk a karikát, leszedjük róla a felesleget, és megszurkáljuk a tésztát. 180 °C-on addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz, ekkor kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
2: Elkészítjük a barna piskótatésztát: A tojásokat ketté választjuk. A kakaóport belekeverjük a lisztbe. A tojássárgáját a cukor 1/3-ad részével habosra keverjük, a tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A tojáshabot fakanál segítségével óvatosan a sárgájába keverjük, miközben hozzáadjuk a kakaóporos lisztet. Sütőpapírra tortakarikát helyezünk és homorúra belesimítjuk a masszát. Két ütemben sütjük hőlégkeveréses sütőben: 180 °C-on 15 percig, majd 160 °C-on 30 percig. A sütőből kiszedve a tetejét megszórjuk liszttel, majd megfordítjuk.

Krém
A tej felét a cukorral és a vaníliakivonattal felrakjuk melegedni. A pudingport a tej másik felével kikeverjük csomómentesre. Amikor a cukros tej felforr, hozzáöntjük a pudingporos keveréket és forrásig besűrítjük. Hideg vízfürdőbe téve kihűtjük. A vajat kihabosítjuk, és robotgép segítségével hozzáadjuk a kihűlt pudingot, csomómentesre kikeverjük.

Összeállítás
A kisült linzerlapot megkenjük málnalekvárral. A piskótát háromba vágjuk, de csak kettő lapra lesz szükségünk. Az egyik lapot ráhelyezzük a lekvárral megkent linzerlapra. A piskótára rákenjük a pudingos krém 2/3-ad részét (a maradékot meghagyjuk körbekenésre). Majd ráhelyezzük a másik piskótát, tegyük a hűtőbe dermedni a karikában (körülbelül 3-4 órahossza). Ezután egy kevés krémet kenünk a tetejére, hogy lefedjük a piskótát, majd fagyasztott málnával díszítjük.

A tetejére
Zselét főzünk: 1 dl vizet megmelegítünk és hozzáadjuk a piros tortazselét. Ha langyos ráöntjük a málnára és hagyjuk megdermedni. Ezután kivágjuk a tortakarikából és a maradék krémmel, kenőkés segítségével körbekenjük, majd tortadarával panírozzuk az oldalát.

beer-SchMálnás tortácska – Himbeer-SchnäppchennäppchenMálnás tortácska – Himbeer-SchnäppchenMálnás tortácska – Himbeer-Schnäppchen


Hansági Ferenc Szakképző Iskolája 
Szeged, Kenyérgyári út 8.
Tel./Fax: 62/547-242 
titkarsag@hansagi.sulinet.hu 
GPS: 46.2574, 20.119


Órarend | E-naplóEbéd 


Aktuális pályázataink, projektjeink

Erasmus+ :: Külföldi gyakorlatok

Részletek 2018/19 | 2017/182017/16 |...
(lásd Projektjeink menüben)


Nemzeti Tehetség Program

Részletek: 2016 | 2015 | 2014 | ...
(lásd Projektjeink menüben)


Határtalanul

Részletek2019 | 2018 2017 | 2016 | ...
(lásd Projektjeink menüben)


TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK ÖSSZEHANGOLT INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSE - „TUDÁSDEPÓ-EXPRESSZ” (TIOP-1.2.3-11/1)

A pályázat címe:
„Változó Gutenberg galaxis” – Az iskolakönyvtár szolgáltatásainak fejlesztése a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM ORSZÁGOS TEHETSÉGSEGÍTŐ HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA – (MAGYAR GÉNIUSZ INTEGRÁLT TEHETSÉGSEGÍTŐ PROGRAM) (TÁMOP-3.4.4/B-11/2)

A pályázat címe:

"Behálózzuk a tehetségeinket" - a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tehetségsegítő hálózatában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK FELKÉSZÜLÉSÉNEK TÁMOGATÁSA A RÖVIDEBB KÉPZÉSI IDEJŰ SZAKKÉPZÉS BEVEZETÉSÉRE. (TÁMOP-2.2.5.A-12/1)

A pályázat címe:

Az új típusú szakképzés bevezetésére való felkészülés támogatása a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


Fejlesztések a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában a TIOP-1.1.1-07/1 pályázat támogatásával »