KERESÉS
Főoldal Versenyek Külföldi kapcsolatok Szakmai gyakorlatok Szülőknek Webmail E-napló
Főoldal
Szakmák Éjszakája 2017
Nyári tábor
Szalagavató 2017
Facebook
Hansági napok
Hírek
Iskolánkról
Képzések
Fenntartónkról
Diákjaink
Szakmai gyakorlat
MNGSZ Hansági Szekció
Szolgáltatásaink
Elismeréseink
Rólunk írták
Minőségbiztosítás
Partnerek
UNESCO
Külföldi kapcsolataink
Projektjeink
Receptbank
Multimédia
Fenntarthatóság
Linkek özöne
Fórum
Kapcsolat
Galéria
Letöltés
Filmek
Information
Informationsheft
Kajacsata

Receptbank

Csíkszereda – 2016-2017

Almás tészta (10 főre)

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 1,5 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 1 üveg eltett reszelt alma
  • 10 dkg cukor
  • fahéj
  • fél marék őrölt dió

Elkészítése: A lisztet a margarinnal elmorzsolom. Középről elszedek egy kis lisztet és oda töröm a tojást, a tejfölt belekeverem, megszórom sóval, porcukorral. Jól összegyúrom, majd 2 cipóra osztom.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverem, kivéve az őrölt diót.
Egy kisebb sütő tepsi nagyságára kinyújtom az egyik cipót és bele rakom. Megszórom grízzel, ráöntöm az alma tölteléket, elsimítom és meghintem őrölt dióval.
A másik cipót is kinyújtom és befedem vele a tésztát. A tetejét egy tojással megkenem, és barna cukrot szórok rá. Megszurkálom.180 fokon arany barnára sütöm.

Eltett reszelt alma:

  • 1,5 kg alma meghámozva, magháztalanítva
  • 6 púpozott ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • ½ tk. szerecsendió
  • 1 tk. egész szegfűszeg
  • 1 tk. citromsav


A reszelt alma levét szűrjük le, rakjuk félre. Az almához 2 ek. cukrot keverjünk,majd újra szűrjük le, ha van leve.
A levet egy edényben kezdjük el hevíteni, öntsük hozzá a maradék cukrot és a fűszereket. Amikor a cukor elolvadt, öntsük hozzá a reszelt almát, és újraforrástól 5-6 percig főzzük. A tűzről levéve keverjük bele a citromsavat is.
Előre kifőzött befőttesüvegekbe töltjük az almát. Zárd az üvegekre a kupakot, és néhány percig fordítsd fejjel lefelé.
Érdemes néhány napig dunsztban hagyni.

Pávaszem

Anyaghányad:
 

  • 12 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 dkg kakaópor
  • 24 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 0,5 l tej
  • 25 dkg margarin
  • 50 dkg kristálycukor
  • 80 dkg vaj
  • 10 dkg kakaópor
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 dl tejszín

 
A tojásokat habbá verjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport, óvatosan elkeverjük és szilikon sütőlappal fedett sütőlemezre kikenjük, megsütjük.
A tejet a liszttel gőz fölött besűrítjük, majd hozzá keverjük a kristálycukor felét és a margarin felét, robotgépbe tesszük és hozzáadjuk a marék margarint, végül a vaj hozzáadásával habosra keverjük és kihűlésig hűtjük a gépben.
Két részre osztjuk a krémet, az egyik felébe kakaóport teszünk. A piskóta lapot megkenjük a fehér krémmel, majd rá a kakaós krémet és mindkét oldalról a közepéig feltekerjük, kifagyasztjuk.
A tejszínt felforraljuk és hozzáadjuk a csokoládét, felolvasztjuk benne, és a süteményt lekenjük vele. Dermesztjük és felszeleteljük.


Olaszország – 2016-2017

Toszkán húsgolyók

Hozzávalók: (10 főre)

  • 1400 g darált sertéshús
  • 100 g tehéntúró
  • 5 ek olívaolaj
  • 2,5 közepes db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 ek sűrített paradicsom
  • 1000 g konzerv paradicsom (darabos)
  • 250 g habtejszín
  • 7,5 ek olasz fűszerkeverék
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 5 csipet cukor
  • 625 g mozzarella

 
Elkészítés:

1. A mozzarella felét vékony szeletekre vágjuk, a maradékot egyenlő darabra vágjuk.
2. A darált húst eldolgozzuk a túróval, majd sóval, borssal, fűszerpaprikával és olasz fűszerkeverékkel ízesítjük. A masszát egyenlő részre osztjuk, mindegyiket enyhén ellapítjuk, a közepébe egy darab mozzarellát teszünk, és golyóvá formázzuk. Egy tűzálló tálba rakjuk.
3. Az olajban üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a maradék fűszerkeveréket és a sűrített paradicsomot, további 1-2 percig dinszteljük, majd felöntjük a paradicsommal és a tejszínnel. Sóval, borssal és a cukorral ízesítjük. Felfőzzük, a húsgolyókra öntjük.
4. Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 25 percig sütjük, majd elosztjuk a húsgolyókon a szeletekre vágott mozzarellát, és további 10 percig sütjük.

Málnás sörbet

Mi is az a szörbet, sörbet, sorbet, sorbetto, serbet, sherbet?
A szörbeteket a fagylaltokhoz sorolják, a többnyire édes, jégbe hűtött hűsítőt nem enni, hanem inni kell. A franciák vizes gyümölcsfagylaltjaikat hívják sörbetnek. Szorbet a nevük a fagylalttal, szörppel ízesített, gyümölcsökkel díszített italoknak, melyeket a keletiek jegelt italként fogyasztanak, a törökök pedig nemcsak gyümölcsös, édes serbetet isznak, hanem például sós sárgarépásat is.
Nálunk nem tejet vagy tejszínt adnak a sörbethez, hanem kemény habbá felvert tojásfehérjébe belefogatott összezúzott gyümölcsöket kevernek el az ízesített cukros vízben, az amerikaiaknál a sherbet tejszínes vagy tejes jégbe hűtött italra utal, az indiaiak gyümölcsös sorbetjüket ugyancsak tejszínnel készítik el.

Hozzávalók / 4 adag- 18 perc / előkészület: 15 perc főzés: 3 perc

  • 30 dkg málna
  • 15 dkg cukor
  • 3 dl víz
  •  1 kk citromlé

Elkészítés:
1. A málnaszemeket 10-15 percre hideg vízbe áztatjuk, hogy az apró bogarak és az egyéb szennyeződések feljöjjenek a víz tetejére. Ezután a vizet leöntjük, a málnát jól átmossuk, majd szűrőedényben lecsöpögtetjük.
2. A 3 dl vizet és a kristálycukrot kis lábosba öntjük, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután hűlni hagyjuk.
3. A málnát pépesítjük (elég egy villával szétnyomkodni), fedeles edénybe tesszük, rácsepegtetjük a citromlevet, majd apránként hozzáöntjük a lehűlt cukros vizet. Közben folyamatosan keverjük.
4. Az edényt befedjük, és 5-6 órára a fagyasztóba tesszük. Óránként egyszer elővesszük, és alaposan átkeverjük a sorbetet. A keverés során ügyeljünk rá, hogy minél több levegőt juttassunk a sorbetbe, mert annál finomabb lesz a végeredmény.

Aperol koktél

Összetevők:

  • 3 rész prosecco (vagy fehérbor),
  • 2 rész Aperol,
  • 1 rész szóda


Pohár: boros

Elkészítése:
Koktéljéggel teli pohárba töltjük az Aperolt, a proseccót, majd a szódát, ezek után pedig bárkanállal nagyon óvatosan megkeverjük (a szénsav tartósságára vigyázva). Félbevágott narancsszelettel díszítjük, narancshéjolajjal megpermetezzük, a narancs héját pedig végighúzzuk a pohár száján. A legszebben boros pohárban mutat, de old fashioned pohárban is lehet készíteni, szervírozni (olykor egészen nagy pohárból is szokták fogyasztani).
Díszítése: narancsszelet

Panna Cotta (12 adag)

Eperöntet:
300 g eper
80 g kristálycukor
 
Tejpuding:
500 ml 2,8% tej
500 ml 30-32% habtejszín
100 g kristálycukor
8 g zselatinpor
2 vaníliarúd
2 leheletnyi őrölt kardamom
 
Elkészítés:
 
-Először az epres szószt készítjük el. Az epret és a kristálycukrot egy edénybe tesszük. Kis lángon, folyamatos keverés mellett kb 10-15 perc alatt darabos szószt főzünk belőle. Vigyázzunk, mert könnyen leég! A kész szószt elosztjuk a poharak aljába, minden pohárba tegyünk egy púpos evőkanálnyit.
-Most maga a Panna Cotta, azaz a tejpuding elkészítése következik. Félbevágjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magjait, majd a magokat és a héjat is beletesszük egy fazékba az összes tejjel és a tejszínnel, valamint az őrölt kardamommal együtt.
-A kristálycukrot alaposan összekeverjük a zselatinporral egy kis tálban.
-A tejes keveréket közepes lángon felforraljuk.
-Ha felforrt a tejes alap, zárjuk el a gázt, vegyük ki a vaníliarudat, és öntsük bele a zselatinos cukrot. Keverjük pár percig - legalább 5 perc -, míg a cukor és a zselatin teljesen fel nem oldódik.
-Egy finom szűrőn keresztül, az eperszószra, a poharakba szűrjük a tejpudingot. Ha megvagyunk, tegyük őket a hűtőbe, és hagyjuk 6 óra alatt meghúzni a tejpudingokat. Figyelem! A tejpuding ilyenkor még hígan folyós! Ez ne ijesszen meg senkit, a hűtőben meg fog kötni!
-Ha kihűltek mentalevéllel díszíthetjük őket.

Németország

Holstein leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg kenyér
  • fél rúd fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 12,5 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 2 alma
  • 5 dl Holstein sör
  • 1 tojás

A felkockázott kenyeret fél liter forró vízben puhára főzzük, majd összetörjük, a fahéjjal, citromhéjjal ízesítjük. Hozzákeverjük a mazsolát és 7,5 dkg cukrot is. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, felszeleteljük, majd a sörrel együtt a leveshez öntjük. Forrástól számított 10 percig főzzük, ekkor belekeverjük a tojássárgáját. Végül a maradék cukorral felvert tojásfehérjét a leves tetejére kanalazzuk, és már kínálhatjuk is.

Bajor káposzta

Hozzávalók:

  • 4,5 kg káposzta
  • 6 szál sárgarépa
  • 30 dkg szalonna
  • 3 szál füstölt kolbász
  • 6 dl víz
  • 3 evőkanál ételízesítő


Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kisütjük, majd a szalonnakockákat kiszedjük a zsírból és félretesszük. A káposztát csíkokra vágjuk vagy reszeljük, a répát szálasra vágjuk, és mindkettőt a szalonna zsírján üvegesre pároljuk. A tűzről levéve belekeverjük a kiszedett szalonnakockákat és a szál felkarikázott füstölt kolbászt.
Beleöntjük egy tepsibe, elterítjük benne. 2 dl vízben elkeverünk 1 evőkanál ételízesítőt, és a káposztára öntjük. Sütőbe tesszük, amíg elkészül egyszer-kétszer átkeverjük. Akkor jó, ha a víz elfőtt alóla, és ici-pici „színe” lett.

Diós csiga

Hozzávalók:               
A tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 2,5 dl langyos tej


A töltelékhez:

  • l5 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 2 db alma felszeletelve


A tetejére:
kb. 1,5 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
és még 2 dl tej

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, beleteszünk kevés cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne. Közben egy nagyobb tálban a lisztet, a vajat és a maradék cukrot összekeverjük. A tojás sárgákat elkeverjük az élesztős tejben és a liszthez öntjük, jól kidolgozzuk, lefedjük, és 3/4 - 1 óra alatt megkelesztjük.
Közben a vajat a cukorral jól kikeverjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán félujjnyira nyújtjuk, rákenjük a cukor-vaj keveréket, és a dióval elkevert szeletelt almákat ráhelyezzük, feltekerjük, és karikára szeleteljük, kb. 15-16 db legyen. Kikent tepsibe rakjuk, vágott oldaluk legyen felül. Egy pohárba tesszük a 1,5 kanálnyi kristálycukrot, pici vízzel benedvesítjük - vizes cukrunk legyen - és ezzel megkenjük a tészták tetejét, 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig.
Közben elkeverjük a 2 dl tejjel a vaníliás cukrot, és amikor a tészta kezd pirulni, meglocsoljuk vele a csigákat, s még 5 percig sütjük.

Feketeerdő torta

Hozzávalók:

  • A piskótához
  • 5 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 4 evőkanál finomliszt

1 ek cukrozatlan kakaó

A töltelékhez

  • 250 g meggy befőtt
  • cukor (ízlés szerint)
  • Fahéj ízlés szerint
  • 1 ek zselatin


A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport. Az egészet óvatosan elkeverjük, majd kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Formából kiborítjuk, és így fejjel lefelé hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, 3 lapba vágjuk. A meggytöltelékhez a meggyet összeturmixoljuk, vagy nagyon apróra vágjuk, a befőtt levével és a cukorral valamint a fahéjjal felforraljuk. Ha felforrt, tűzről levesszük. Külön edényben a zselatint egy pici vízbe beáztatjuk, ha megdagadt, felmelegítjük (nem forraljuk!), és az egészet a forró meggyhez adjuk. Időnként megkeverve hagyjuk teljesen kihűlni, ez idő alatt meg is keményedik.
A két ek. zselatint is leöntjük pici vízzel, majd ha megdagadt, felmelegítjük. A tejszínhabhoz az egész tejszínt kemény habbá verjük, 5 ek-lal kiveszünk belőle, a többit a zselatin nagy részével összekeverjük. A félretett tejszínt összekeverjük a kakaóval és a maradék zselatinnal, majd megtöltjük a tortát. Alsó lap közepére nyomunk egy rész sima fehér tejszínt tömör kör alakban, mellé egy sor meggytöltelék kerül szintén kör alakban, a szélére pedig kakaós tejszínt nyomunk körbe. Erre jön a következő lap. A sorrend változik: kakaós tejszín bentre, mellé ugyanúgy meggytöltelék, kívülre sima tejszín. (Ebbe a két lapba arányosan osszuk szét a kakaós tejszínt valamint a meggytölteléket, erre már nem lesz szükségünk.) Rákerül a 3. lap, és az egészet bevonjuk sima tejszínnel.
A torta oldalát "bepanírozzuk" tortadarával. Tetejére tejszínből annyi rózsát nyomunk, ahány szeletet szeretnénk, minden rózsa tetejére pedig 1-1 meggy szemet ültetünk.

Spanyolország

Churros

A churro spanyol édesség: sült tészta rudacskák cukorba mártogatva. Argentínában dulce de lechével, csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Madridban forrócsokoládéba mártogatva fogyasztják.


Hozzávalók 3 főre
A churros bevonathoz

  • 110 g kristálycukor

 

  • 1.5 teáskanál fahéj (őrölt)
  • A churros tésztához
  • 1.5 teáskanál kristálycukor
  • 250 ml víz
  • 0.5 teáskanál só
  • 4 evőkanál étolaj
  • 130 g búzaliszt
  • A csokoládé szószhoz
  • 100 g étcsokoládé
  • 125 ml habtejszín

A sütéshez

  • étolaj

 

Elkészítés:
1. lépés: A bevonathoz szükséges kristálycukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal, majd tegyük félre.
2. lépés: Egy kis lábasban tegyük fel főni a vizet, cukrot, sót és az étolajat.
3. lépés: Mikor felforr, húzzuk le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a lisztet, míg egy labdává összeáll a tészta.
4. lépés: Egy széles lábasban forrósítsunk étolajat 180 C-ra. Egy csillagcsöves nyomózsákból nyomjunk minimum 10 cm hosszú csíkokat a forró olajba, majd ollóval vágjuk el a végét. Ne a tejszínhabhoz való összehajló végű csillagcsövet használjuk, mert azzal nem lehet churros-t nyomni! Az "egyenes tüskéjű", égetett tésztához való csillagcsövet használjuk! (Ha valakinek nem elég erős a habzsákja, vagy nincs megfelelő csillagcsöve, rúddá is sodorhatja a tésztát.)
5. lépés: Addig süssük őket, míg szép aranybarnák lesznek, és átsülnek. Előfordul, hogy nagyon fröcsög, így olajfogó háló használata erősen javasolt! Arra is figyelni kell, hogy az olaj elég forró legyen, mert különben sokáig kell sütni, hogy színt kapjon, és száraz lesz, mint a ropi! Szóval jó forró legyen az olaj.
6. lépés: Mikor kisültek, tegyük őket szalvétára, majd az előkészített fahéjas cukorba forgassuk bele.

Tapande

(Katalán előétel)

Hozzávalók: (kb 4 fő)

  • 20 szem olajbogyó kimagozva
  • 1 evőkanál kapri
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • pirítós

Elkészítés:
A hozzávalókat botmixerrel turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll. Pirítósra kenve kiváló étvágyfokozó, étvágygerjesztő.

Taten (körtés sütemény)

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 75 dkg körte
  • Leveles tészta


Fogj egy olyan serpenyőt, amit be tudsz tenni a sütőbe. Olvaszd fel benne a vajat, majd öntsd hozzá a cukrot és készíts belőle karamellt, közben szeleteld fel a körtét, és miután kész az karamell, helyezd a serpenyőbe a körtéket. Nyújtsd ki a leveles tésztát és helyezd rá a serpenyőre úgy hogy mindenhol elfedje. Tedd be a sütőbe és 190 fokon süsd arany barnára, miután kész még melegében fordítsd át egy nagy tányérra!

Tortilla spanyol paradicsomos szósszal

Hozzávalók 4 főre:
 

  • chili paprika 1 db
  • paradicsom 1 db
  • vöröshagyma 2 db
  • tojás 4 db
  • petrezselyemzöld 2 csipetnyi
  • olivaolaj 3 evőkanál
  • olaj 60ml
  • tej 50ml
  • babérlevél 1 db
  • fokhagymagerezd 3 db
  • burgonya 0.5kg
  • ételízesítő 1 teáskanál
  • olajbogyó 10db
  • paprika 1db
  • fekete őrölt bors 1 teáskanál

 

Elkészítés:
Hámozzuk meg a burgonyát és szeleteljük karikára majd pucoljunk meg 1 fej hagymát
és vágjuk csíkokra. Egy nagy széles serpenyőben olajon süssük puhulásig a burgonyát és a hagymát. A sütés vége felé adjuk hozzá az összevágott fokhagymát, és tegyük félre kihűlésig.

A tojást és a tejet keverjük össze egyenletes folyadékká. Vágjuk apróra a petrezselymet és adjuk hozzá a tojásos tejhez ízlés szerint borsot, és az ételízesítővel együtt keverjük el.

A tojásos masszát öntsük a burgonyához. Lassú tűzön lassan melegítsük át. Ha az alja megpirul óvatosan fordítsuk meg a tortillát és addig süssük, amíg a tojások teljesen el nem készülnek.

Készítsük el a szószt: 1 fej hagymát, a paprikát és a chili paprikát kockázzuk fel.
Süssük olivaolajon addig, amíg a hagyma meg nem puhul. Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, olajbogyót, babérlevelet és ízlés szerint borsot. Addig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik.

A meleg tortillát vágjuk háromszögekre és szósszal leöntve tálaljuk.

Málta – 2016-2017

Almás pite  /12 darab mini pitéhez/

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • Töltelék:
  • 6 alma
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 4 teáskanál étkezési keményítő
  • Lekenés:

Tojás
Cukor

Tészta: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzá adjuk a porcukrot, a sütőport és szárazon elkeverjük. A tojássárgája hozzáadásával egynemű tésztát gyúrunk belőle. Kb. 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Töltelék: Az almákat meghámozzuk, és ezután apróra vágjuk. Ezután hozzá adjuk a citromlevet, fahéjat, a cukrot és a keményítőt. Jól összekeverjük! Esetleg ha levet eresztett azt leöntjük róla.
Miután a tésztát pihentetjük, feldolgozzuk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy forma méretével szinte megegyező szaggatóval (pogácsaszaggató a legjobb!) kiszúrjuk. Ne felejtsük el, hogy 2x szúrjuk ki mivel a tetejére is kell. Az a lényeg hogy a forma oldalán is legyen tészta. Mikor elkészültünk a formákkal jöhet a töltés. Az alma tölteléket jól belenyomkodjuk, mert sütés közben összeesik. Ezután lefedjük a másik tésztával, jól összenyomkodjuk, majd villával megszurkáljuk. A tetejét megkenjük tojással és leszórjuk cukorral. Ennek köszönheti a szép arany színét. Előmelegített sütőben 180 °C-on, megközelítőleg 25-30 percig sütjük. 

Creme Brulee

  • 15 db tojás sárgája
  • 0,5 l tej
  • 0,5 l tejszín
  • 0,160 kg cukor
  • 1 db vanília rúd


A tejet, a tejszínt és a vaníliát felforraljuk. A tojás sárgákat kikeverjük a cukorral. Amikor felforrt a keverék, hozzáöntjük a tojás sárgás cukorhoz és elkeverjük. A formákat háromnegyedéig töltjük a keverékkel.  90-95 °C- on 70 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk a tetejét cukorral, majd rákaramellizál

Csokis-banános muffin

Hozzávalók / 6 adag

  • 2 db közepesen érett banán
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 db nagy tojás
  • 50 g nádcukor
  • 110 g finomliszt (nálam most: 80 g rozsliszt, 30 g búza finomliszt)
  • 1,5 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 70 g tört étcsokoládé (ízlés szerint több, kevesebb)


Elkészítés
1.    A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a muffin formákat kibéleljük papír kapszlival.
2.    A banánokat villa segítségével pépesre nyomkodjuk. Miközben még nyomkodjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, melyet a tojás, majd a cukor követ.
3.    A lisztet, a kakaóport, a fahéjat és a szódabikarbónát egy másik tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a banános masszához. Ezután beletesszük az összetört étcsokoládé darabkákat is. A tésztát a muffin formákba adagoljuk.
4.    15-20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ekkora adagból 11-12 kisebb muffin lesz.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés

Fetuccine con Zucchine e Melanzane - Padlizsános – cukkinis fetuccine tészta

  • Hozzávalók (10 adag):
  • Fetuccine tészta 20 csomó
  • Paradicsomszósz 3l
  • Vöröshagyma 30dkg (felaprítva)
  • Ricotta 60dkg
  • Cukkini 1kg (1x1 cm-es kockára vágjuk)
  • Padlizsán 1kg (1x1 cm-es kockára vágjuk)
  • Szeletelt olivabogyó 10 ek.
  • Kapribogyó 10ek.
  • Olivaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Ízesítéshez: só, őrölt fekete bors, bazsalikom, oregánó, kristálycukor
  • Díszítéshez: Finomra vágott petrezselyem zöld

Elkészítés:
A paradicsomszószt tegyük fel forrni, és gyakori keverés mellett adjunk hozzá sót, kevés borsot, cukrot, bazsalikomot és oregánót, reszeljünk bele fokhagymát. Kóstolás előtt alaposan keverjük át és hagyjuk kiforrni.
Forrásban lévő sós vízben főzzük meg a fetuccine tésztát. Időnként keverjük meg, hogy ne ragadjon össze.
Öntsünk kevés olivaolajat egy serpenyőbe (10 adag esetén használhatunk egy nagyobb, lapos lábast) és forrósítsuk fel. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, és röviden dinszteljük. Ezt követően hozzáadhatjuk a padlizsánt, a cukkinit, az olivabogyót és a kapribogyót. Időnkét megkeverve, átforgatva megpuhítjuk a padlizsánt és a cukkinit, majd hozzáadjuk a rikottát, melyet egyenletesen szétoszlatunk.
Öntsük hozzá a keverékhez a paradicsomszószt, keverjük el és hagyjuk átmelegedni. Végezetül a fetuccine tésztát is hozzáadjuk, összekeverjük. Előmelegített tányérra tálaljuk, petrezselyemzölddel meghintjük. Tálalhatjuk olyan módon is, hogy a tésztát előbb a tányérra helyezzük, és csak ez után öntjük le a cukkinis-padlizsános paradicsommártással.

Gyümölcskosárka

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • Reszelt citromhéj
  • 1 cs. hidegen készíthető pudingpor (vanília, puncs)
  • 20 dkg eper (áfonya, málna, szezon szerint)
  • 1 csomag színes zselatin
  • 0,3 l tej


Elkészítés:
Keverjük ki a cukrot a tojással. Közben a vajat melegítsük meg, így sokkal könnyebb lesz majd dolgozni vele. Öntsük a lisztet a cukor és a tojás keverékéhez, és gyúrjuk össze a vajjal. Ízesítsük a vaníliaaromával és a citromhéjjal, tegyünk bele egy csipetnyi sót is.
Az összedolgozott tésztából készítsünk egy gömb alakú formát és csomagoljuk folpackba, végül helyezzük hűtőbe egy órára.
Amikor kinyújtjuk a tésztát, használjunk lisztet bőven, 5mm vastagságúra nyújtsuk ki és szaggassuk ki 8 cm átmérőjű kerek kiszúróval. Tegyük őket kivajazott formákba. Végül előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 15-20 perc alatt süssük aranybarnára a süteményeket.


Tejjel elkeverjük a pudingport. Kitesszük a kosárkákat egy nagy tálra. Megmossuk a gyümölcsöket, ha epret választottunk, akkor formás darabokra vágjuk fel. Megtöltjük a kész tésztakosarakat a pudinggal, majd rátesszük és elrendezzük rajtuk a gyümölcsöket is. Végül elkészítjük a színezett zselatint és egy nagy kanállal minden kosárra teszünk belőle.

Nagyon kedvelt sütemény Máltán, mivel különösen kedvelik az édes, pudingos ízeket és a gyümölcsöket. Gyors, egyszerű, könnyen variálható, ízben és kinézetben is.

Hot chocolate fondant /Láva sütemény

Hozzávalók:

  • 150 g étcsokoládé
  • 150 g vaj
  • 30 g kakaópor
  • 60 g cukor
  • 30 g liszt
  • 5 g sütőpor
  • 4 db tojás


A csokoládét és a vajat gőz fölött felolvasztjuk egynemű állagúra. Majd félre rakjuk hűlni. A cukrot és a tojásokat habosra keverjük. A lisztet, kakaóport és a sütőport összekeverjük és átszitáljuk. A langyos vajas csokoládét és a lisztes keveréket felváltva adagolva a felvert tojáshoz keverjük óvatosan. Az alumíniumformákat kivajazzuk és kilisztezzük, majd a kikevert masszát a formába adagoljuk úgy, hogy egy ujjnyi peremet hagyunk. 170 fokon 10-15 percet sütjük. Tányérra kiborítva fagylalttal és tejszínhabbal kínáljuk.

Ausztria – 2016-2017

Tiroli rétes

Hozzávalók

  • A vajas részhez
  • 250 g vaj
  • 100 g búzaliszt (BL55)
  • A tésztához
  • 400 g búzaliszt (BL55)
  • 250 ml 2,8%-os tej
  • 25 g élesztő (friss)
  • 60 g kristálycukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csipet só

A kenéshez

  • 2 db tojásfehérje

Az almás töltelékhez

  • 2 kg alma (hámozott, reszelt)
  • 100 g kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 2 marék zsemlemorzsa

A meggyes töltelékhez

  • 1 kg meggy (magozott)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 100 g búzadara
  • 100 g kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)


A vajas részhez a lisztet a vajjal alaposan összegyúrjuk, fóliázzuk, téglalapformára igazítjuk, majd a hűtőbe tesszük pihenni.

A tésztához a tejet langyosítjuk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és a maradék lisztből hozzáteszünk 1 maréknyit, elkeverjük, és 10 perc alatt felfuttatjuk.

A liszt közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a cukrot, tojások sárgáját, csipet sót, a felfuttatott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk, dagasszuk. Liszttől függ, vesz, e fel még több lisztet miközben gyúrjuk, nekem kb. 5 dkg, amit még felvesz ilyenkor pluszban. 20 percig hagyjuk kelni, majd szintén 20 percig hűtőbe tesszük lehűlni.
Ekkor kivesszük, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, közepére tesszük a vajas téglalapot és ráhajtjuk előbb az egyik, majd a másik felét a tésztának. Erre felhajtjuk az alsó és a felső részét is.

Megfordítjuk a tésztát. Ha ezzel megvagyunk, kinyújtjuk ismét téglalapra és kezdődhet a hajtogatás. Virtuálisan 3 részre osztjuk a tésztát, előbb az egyik oldalát hajtjuk a közepére, majd a másik oldalát is, és félbe hajtjuk; olyan legyen, mint egy könyv. És elfordítjuk, várunk vele 20 percet, majd megismételjük a hajtogatást. Ezt a hajtogatást még kétszer csináljuk meg 20 perces pihenőkkel. Amíg a pihenőkre várunk, elkészíthetjük a tölteléket is.

A meggyes töltelékhez: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a levét kissé kinyomkodjuk (nem nagyon csak picit). Természetesen jó a befőtt is erre a célra. Egy edénybe olajon megpirítjuk a búzadarát, hozzáöntjük a kinyomott meggylevet (200 ml szoktam) és felforraljuk.

Hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Ez alatt a búzadara is megpuhul.

Az almás töltelékhez: Az almákat megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, levét kissé kinyomkodjuk. Nem kell teljesen, mert akkor száraz lesz. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és összekeverjük.

Ha megvagyunk a hajtogatással, a tésztát 4 részre osztjuk, egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra. Szóval lisztezett deszkán kinyújtjuk, a széleit levágom, hogy egyenes legyen, majd 1,5 cm-enként bevágjuk ferdén.

A közepére tesszük a meggyes töltelék felét, majd ráhajtjuk, a szélső csíkokat előbb az egyik majd a másik felét felváltva hajtsuk rá a töltelékre. A végeit nyomjuk össze.

És mehet egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jöhet a következő meggyes is. Ha kész kenjük meg tojás fehérjével és 20 percig pihentessük.

Addig elkészítjük az almásat is. Ugyanígy készül, mint a meggyes, de a tészta közepére előbb 1 marék zsemlemorzsát szórunk. Mind a két tésztánál így járjunk el.

Majd erre tesszük, az almatölteléket, szintén ráhajtjuk a bevágott részeket és mehetnek a tepsire. Ezt is lekenjük a fehérjével, és 20 percet pihentetjük.

190 C fokra előmelegített sütőben alsó felső sütésnél 25 perc, légkeverésesnél 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Megvárjuk, míg kihűl, megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.

Petrezselymes Wiener Schnitzel burgonyasaláta citrusos vinaigrettel, ribizli kaviárral

10 főre
Az alaphoz:

  • 1.5kg burgonya
  • csokor petrezselyem
  • 150 g vaj
  • bors
  • A kaviárhoz:
  • 250g ribizli lé
  • 2g agar agar
  • 1l olaj
  • A Wiener Schnitzelhez:
  • 30 dkg borjú felsál
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • bors


A vinaigretthez:

  • 2 evőkanál mustár
  • olívaolaj
  • 1 dl borecet
  • 1 citrom

 

Elkészítés: A burgonyát sós vízben megfőzöm, majd meghámozom, ezután kockára vágom. Vajat olvasztok, amibe a finomra vágott petrezselymet beleforgatom. Elkészítem a vinaigrettet: Először az ecetben feloldjuk a sót (mert az olajban nem oldódik), hozzáadjuk a borsot, és habverővel állandóan keverve, kis részletekben beleöntjük az olívaolajat. Gyakran kerül bele, az emulziót elősegítendő, mustár. A legvégén hozzákevert, apróra vágott fokhagymával, vagy zöldfűszerekkel pedig fokozhatjuk az ízhatást. Készülhet ecet helyett citrom-, narancs-, vagy akár grépfrútlével is, ilyenkor az arányok módosulnak: egy rész gyümölcsléhez, egy rész olajat számoljunk. A vinaigrettel elkeverjük a burgonyát. A húst vékonyra klopfoljuk, sóval borssal ízesítem és bécsi bundázás után olajban aranybarnára sütöm. A ribizlilevet felmelegítem egy forralóedényben, a kívánt mennyiségű agarral átforralom, majd tubusba töltöm, és az előre behűtött olajba cseppenként kicsepegtetem, hogy megőrizze a gömb alakját, ezután leszűröm és leitatom a felesleges zsiradékot. A vékonyra vágott húst a salátakóstoló tetejére helyezem, majd meghintem a kaviárral, és egy darabka madársalátával díszítem.





















 

 

Hírek



Új képzések:

Továbbtanulás általános iskolásoknak


Törzsasztal


Spóroljon szálloda,
hotel foglalásán,

www.szallodaszoba.hu



A portál a Hansági Ferenc Szakképző Iskola (Szeged) hivatalos weblapja.

6725 Szeged, Kenyérgyári út 8. Tel.: 62/547-240 e-mail: titkarsag@hansagi.sulinet.hu