KERESÉS
Főoldal Versenyek Külföldi kapcsolatok Szakmai gyakorlatok Szülőknek Webmail E-napló
Főoldal
Szakmák Éjszakája 2017
Nyári tábor
Szalagavató 2017
Facebook
Hansági napok
Hírek
Iskolánkról
Képzések
Fenntartónkról
Diákjaink
Szakmai gyakorlat
MNGSZ Hansági Szekció
Szolgáltatásaink
Elismeréseink
Rólunk írták
Minőségbiztosítás
Partnerek
UNESCO
Külföldi kapcsolataink
Projektjeink
Multimédia
Fenntarthatóság
Linkek özöne
Fórum
Kapcsolat
Galéria
Letöltés
Filmek
Information
Informationsheft
Kajacsata

<< Főoldal \ Projektjeink

Határtalanul program - Újra főzzük: szegedi és dévai diákok ételrecept-gyűjteményt készítenek

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által 1.258.836.- forinttal támogatott együttműködés fontosabb adatai:

  • az együttműködésben részt vevő magyarországi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolai diákok és kísérők száma összesen 33 fő (30+3 fő),
  • az együttműködés célországa Románia, az együttműködésben részt vevő partner dévai Téglás Gábor Iskolaközpont diákjainak és kísérőinek száma összesen 33 fő (30+3 fő),
  • az első együttműködés helyszíne Magyarország, a dévai iskola tanulói látogatásának időpontja: 2011. november 11-14.
  • a második együttműködés helyszíne Románia, a szegedi iskola tanulói látogatásának időpontja: 2012. április 20-23.
  • az elkészítendő termék(ek) bemutatása:

A projekt termékeként egy papír alapú, Déva és Szeged, valamint az együttműködő partnerek régiójában fellelhető jellegzetes magyar ételek receptgyűjteménye készül el, ami a két város és környéke nevezetességeinek bemutatásával kiegészülve CD-re is kerül. A két iskola tanulói a látogatások alkalmával anyagot gyűjtenek a feldolgozáshoz (nevezetességek megtekintése, könyvtár, étterem látogatás, jellegzetes ételek gyakorlatban való elkészítése). A partnerek a dévai látogatáson véglegesítik az anyagokat és nyilvánosan bemutatják azokat.

Projekt termékek: Szakácskönyv nyomtatott forma | "CD" formátum

Az első együttműködés (2011. november 11-14.), a dévai iskola tanulói szegedi látogatásának tevékenységei, képek, video

A projekt végső termékeként egy papíralapú receptgyűjtemény és CD készül, amely anyagát először Szegeden és környékén gyűjtötték a dévai tanulók a pályázó intézmény tanulóival együttműködve. A látogatás során véglegesítették az elkészítendő receptgyűjtemény és CD felépítését, tartalmát, illetve anyagot gyűjtöttek a feldolgozáshoz (A város nevezetességeinek megtekintése, receptúrák több formában való megismerése: előadás, könyvtár, étterem látogatás, valamint a legjellegzetesebb ételek gyakorlatban való elkészítése). Menet közben folyamatosan rendszerezték az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagokat (fotókat, dokumentumokat), elvégezték a szükséges elektronikus feldolgozásokat.

A látogatás programja:

1.    nap

•    Látogatás a Szegedi Móra Ferenc Múzeumban,
•    a fogadó iskola megismerése,
•    rendhagyó foglalkozás keretében a város történelmi, földrajzi és turisztikai bemutatása,
•    Anyaggyűjtés az iskola könyvtárában (régi szakácskönyvek, kiadványok tanulmányozása),
•    magyar népdalok tanulása.

2.    nap

•    A Fehértói halászcsárda megtekintése,
•    látogatás a deszki Vörös szekfű cukrászdában szakmai anyaggyűjtés céljából. (a vendéglátás, szakácsat, cukrászat hagyományos eszközei, receptjei, alapanyagai)
•    Szervezett városnézés, a fogadó iskola tanulóinak mentorálásával,
•    az Alabárdos étterem megtekintése,
•    a Somogyi Könyvtárban régi receptúrák, gasztronómiai hagyományok gyűjtése a készülő projekttermékhez,
•    hagyományos szegedi halászlé receptjének és elkészítési módjának megismerése az iskolában a fogadó iskola tanulóinak közreműködésével,
•    az összegyűjtött anyagok áttekintése közösen, az elektronikus feldolgozások elvégzése.

3.    nap

•    Az előző napi információk alapján jellegzetes magyar ételek készítés az iskolák tanulói közreműködésével (A munkafolyamatot fotókon, videón rögzítették, ezeket felhasználják az elkészítendő CD-n.),
•    a magyar konyha jellemzőit bemutató foglalkozás,
•    a két iskola tanulói részvételével játékos vetélkedő a megszerzett ismereteikről (történelem, irodalom, vendéglátás, idegenforgalom),
•    a Vértói Nemzeti Emlékhely megtekintése,
•    borkóstoló a Szeged Város Borát készítő Újvári pincészetben (a vendéglátás-idegenforgalomhoz kapcsolódva a Csongrádi borvidék szegedi körzetébe tartozó borászat megismerése).

4.    nap

•    A projekttermék magyarországi anyagának összerendezése,
•    óralátogatások,
•    záró értékelés: a dévai iskola tanulói bemutatták a fogadó intézmény szélesebb körének (tanárok, diákok) a projekttermék magyarországi együttműködés során összegyűjtött anyagát, a látogatás és a munka közben szerzett élményeiket, tapasztalataikat.

FILM

 

Képek

A második együttműködés (2012. április 20-23.), a Hanságis tanulók dévai látogatásának tevékenységei, képek, video

A második találkozáson folytatódott a közös projekt termék, a receptgyűjtemény papír alapú és kibővített CD változatához az anyaggyűjtés. A szegedi tanulók Déván és környékén a dévai tanulókkal együttműködve térképezték fel a helyi idegenforgalmi, gasztronómiai jellegzetességeket (nevezetességek megtekintése, receptúrák megismerése - könyvtár, étterem látogatás-, valamint a jellegzetes ételek gyakorlatban való elkészítése). Eközben rendszerezték az összegyűjtött anyagokat (fotókat, dokumentumokat), elvégezték a szükséges feldolgozásokat, majd végleges formába öntötték a receptgyűjtemény és CD tartalmát. Az elkészült terméket a fogadó iskola nyilvánossága előtt mutatták be hazautazás előtt.
A második találkozó jó alkalmat biztosított a közös projekt Romániában vállalt feladatainak megvalósításán túl a gasztronómiai íz élmények elemzésére, hazai és erdélyi ízek összevetésére.
Mély hatást tett a résztvevőkre a dévai Árvaházban tett látogatás, amely az elesettek, az elhagyott gyermekek iránti szolidaritást erősítette. Mindemellett sikeres projektet is zártak a tanulók a dévai árvaházban a 90 000 Ft adomány átadásával, hiszen ezt a gyűjtéstől az átadásig teljes egészében ők tervezték meg és hajtották végre.
Jó lehetőség adódott a szakmai programokon túl a hazai és az erdélyi nevelési elvek összehasonlítására. Ahogyan a magyar tanulók megállapították, a dévai gyerekek szigorúbb nevelést kapnak, szabálykövetőbbek, ami visszahathat a szegedi diákok gondolkodására és viselkedésére. Érdekes volt tapasztalni, hogy a magyar diákok autentikus környezetben mennyivel hitelesebbnek fogadták el azokat az értékeket, élettervezésre vonatkozó tanácsokat, amelyeket itthon is hallanak, de nem veszik komolyan. Tudatosult bennük a vallás spirituális értéke és magyarságot összetartó szerepe.
Az értékelő órán elhangzott tanulói vélemények szerint mély és pozitív benyomást tett a résztvevőkre a szórvány magyarság életének, kulturális lehetőségeinek megismerése. Nyelvi különbségekkel való találkozás, valamint annak dokumentálása (rögtönzött "magyar-magyar" szótár készítése) szintén közös élménye volt a tanulóknak. A találkozás során személyes kapcsolatok, barátságok alakultak, amelyek folytatásaként azóta is folyamatos kapcsolattartás Facebookon, valamint nyári találkozók tervezése Déván és Szegeden.

A látogatás programja:

2012. április 20. (péntek)

  • 1500: Érkezés Dévára
  • 1530-1630: A Sarmis Hotel meglátogatása, ebéd
  • 1630-1900: A város és környéke történelmi, kulturális, idegenforgalmi, nevezetességeinek bemutatása, séta a várban és a történelmi központ meglátogatása (Magna Curia, Városháza, stb.)
  • 1900-2030: A Szent Ferenc Alapítvány meglátogatása, vacsora.
  • 2030- 2100 A szállás elfoglalása.
  • 2100-2130: Az elkészítendő projekttermék felépítésének, tartalmának véglegesítése.

A programban érintett: Nisztor István, Nisztor Éva, Kocsis Attila

2012. április 21. (szombat)

  • 800-830: Reggeli a szálláson
  • 830-1000: Anyaggyűjtés az iskolai valamint a megyei könyvtárban. Az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagok áttekintése és rendszerezése.
  • 1000: Indulás Csernakeresztúrra.
  • 1030-12: Gasztronómiai tevékenység. Az iskolák tanulói az előző napi információk alapján jellegzetes erdélyi ételeket készítenek. A munkafolyamatot fotókon, videón rögzítik, ezeket felhasználják az elkészítendő CD-n.
  • 1200-1300: Látogatás a csernakeresztúri tájházban, a faluturizmus megismerése.
  • 1300-1400: Gasztronómiai tevékenység. A délelőtti erdélyi konyha jellemzőit bemutató foglalkozás zárja.
  • 1400-1430: Ebéd csernakeresztúri Nisztor panzióban
  • 1500-1730: Látogatás Vajdahunyadra. A vajdahunyadi kastély gasztronómiai világa .
  • 1900-1930: Vacsora az iskolában

2012. április 22. (vasárnap)

  • 800- 830: Reggeli a szálláson
  • 900-1100 Erdélyi receptek gyűjtése
  • 1100 - 1400 Dévai vár látogatás
  • 1400-1430: Ebéd az iskolában
  • 1500-1700: Az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagok áttekintése és rendszerezése.
  • 1700-1800: Játékos vetélkedő
  • 1800-1900: Az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagok áttekintése és rendszerezése.
  • 1830-1930: Vacsora a dévai Archia panziónál. A tematikus panzió bemutatása.


2012. április 23. (hétfő)

  • 800-830: Reggeli a szálláson
  • 900-1200: A projekttermék erdélyi anyagának összeszerkesztése.
  • 1200-1300: A két iskola tanulói bemutatják a fogadó intézmény szélesebb körének (tanárok, diákok) a projekttermék erdélyi együttműködés során összegyűjtött anyagát, a látogatás és a munka közben szerzett élményeiket, tapasztalataikat.
  • 1300-1400: Ebéd az iskolában
  • 1430-: Hazautazás
     

FILM

 

Képek

Hírek



Új képzések:

Továbbtanulás általános iskolásoknak


Törzsasztal


Spóroljon szálloda,
hotel foglalásán,

www.szallodaszoba.hu



A portál a Hansági Ferenc Szakképző Iskola (Szeged) hivatalos weblapja.

6725 Szeged, Kenyérgyári út 8. Tel.: 62/547-240 e-mail: titkarsag@hansagi.sulinet.hu