Határtalanul program - Újra főzzük: szegedi és dévai diákok ételrecept-gyűjteményt készítenek

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által 1.258.836.- forinttal támogatott együttműködés fontosabb adatai:

  • az együttműködésben részt vevő magyarországi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolai diákok és kísérők száma összesen 33 fő (30+3 fő),
  • az együttműködés célországa Románia, az együttműködésben részt vevő partner dévai Téglás Gábor Iskolaközpont diákjainak és kísérőinek száma összesen 33 fő (30+3 fő),
  • az első együttműködés helyszíne Magyarország, a dévai iskola tanulói látogatásának időpontja: 2011. november 11-14.
  • a második együttműködés helyszíne Románia, a szegedi iskola tanulói látogatásának időpontja: 2012. április 20-23.
  • az elkészítendő termék(ek) bemutatása:

A projekt termékeként egy papír alapú, Déva és Szeged, valamint az együttműködő partnerek régiójában fellelhető jellegzetes magyar ételek receptgyűjteménye készül el, ami a két város és környéke nevezetességeinek bemutatásával kiegészülve CD-re is kerül. A két iskola tanulói a látogatások alkalmával anyagot gyűjtenek a feldolgozáshoz (nevezetességek megtekintése, könyvtár, étterem látogatás, jellegzetes ételek gyakorlatban való elkészítése). A partnerek a dévai látogatáson véglegesítik az anyagokat és nyilvánosan bemutatják azokat.

Projekt termékek: Szakácskönyv nyomtatott forma | "CD" formátum

Az első együttműködés (2011. november 11-14.), a dévai iskola tanulói szegedi látogatásának tevékenységei, képek, video

A projekt végső termékeként egy papíralapú receptgyűjtemény és CD készül, amely anyagát először Szegeden és környékén gyűjtötték a dévai tanulók a pályázó intézmény tanulóival együttműködve. A látogatás során véglegesítették az elkészítendő receptgyűjtemény és CD felépítését, tartalmát, illetve anyagot gyűjtöttek a feldolgozáshoz (A város nevezetességeinek megtekintése, receptúrák több formában való megismerése: előadás, könyvtár, étterem látogatás, valamint a legjellegzetesebb ételek gyakorlatban való elkészítése). Menet közben folyamatosan rendszerezték az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagokat (fotókat, dokumentumokat), elvégezték a szükséges elektronikus feldolgozásokat.

A látogatás programja:

1.    nap

•    Látogatás a Szegedi Móra Ferenc Múzeumban,
•    a fogadó iskola megismerése,
•    rendhagyó foglalkozás keretében a város történelmi, földrajzi és turisztikai bemutatása,
•    Anyaggyűjtés az iskola könyvtárában (régi szakácskönyvek, kiadványok tanulmányozása),
•    magyar népdalok tanulása.

2.    nap

•    A Fehértói halászcsárda megtekintése,
•    látogatás a deszki Vörös szekfű cukrászdában szakmai anyaggyűjtés céljából. (a vendéglátás, szakácsat, cukrászat hagyományos eszközei, receptjei, alapanyagai)
•    Szervezett városnézés, a fogadó iskola tanulóinak mentorálásával,
•    az Alabárdos étterem megtekintése,
•    a Somogyi Könyvtárban régi receptúrák, gasztronómiai hagyományok gyűjtése a készülő projekttermékhez,
•    hagyományos szegedi halászlé receptjének és elkészítési módjának megismerése az iskolában a fogadó iskola tanulóinak közreműködésével,
•    az összegyűjtött anyagok áttekintése közösen, az elektronikus feldolgozások elvégzése.

3.    nap

•    Az előző napi információk alapján jellegzetes magyar ételek készítés az iskolák tanulói közreműködésével (A munkafolyamatot fotókon, videón rögzítették, ezeket felhasználják az elkészítendő CD-n.),
•    a magyar konyha jellemzőit bemutató foglalkozás,
•    a két iskola tanulói részvételével játékos vetélkedő a megszerzett ismereteikről (történelem, irodalom, vendéglátás, idegenforgalom),
•    a Vértói Nemzeti Emlékhely megtekintése,
•    borkóstoló a Szeged Város Borát készítő Újvári pincészetben (a vendéglátás-idegenforgalomhoz kapcsolódva a Csongrádi borvidék szegedi körzetébe tartozó borászat megismerése).

4.    nap

•    A projekttermék magyarországi anyagának összerendezése,
•    óralátogatások,
•    záró értékelés: a dévai iskola tanulói bemutatták a fogadó intézmény szélesebb körének (tanárok, diákok) a projekttermék magyarországi együttműködés során összegyűjtött anyagát, a látogatás és a munka közben szerzett élményeiket, tapasztalataikat.

Videó >>

 

A második együttműködés (2012. április 20-23.), a Hanságis tanulók dévai látogatásának tevékenységei, képek, video

A második találkozáson folytatódott a közös projekt termék, a receptgyűjtemény papír alapú és kibővített CD változatához az anyaggyűjtés. A szegedi tanulók Déván és környékén a dévai tanulókkal együttműködve térképezték fel a helyi idegenforgalmi, gasztronómiai jellegzetességeket (nevezetességek megtekintése, receptúrák megismerése - könyvtár, étterem látogatás-, valamint a jellegzetes ételek gyakorlatban való elkészítése). Eközben rendszerezték az összegyűjtött anyagokat (fotókat, dokumentumokat), elvégezték a szükséges feldolgozásokat, majd végleges formába öntötték a receptgyűjtemény és CD tartalmát. Az elkészült terméket a fogadó iskola nyilvánossága előtt mutatták be hazautazás előtt.
A második találkozó jó alkalmat biztosított a közös projekt Romániában vállalt feladatainak megvalósításán túl a gasztronómiai íz élmények elemzésére, hazai és erdélyi ízek összevetésére.
Mély hatást tett a résztvevőkre a dévai Árvaházban tett látogatás, amely az elesettek, az elhagyott gyermekek iránti szolidaritást erősítette. Mindemellett sikeres projektet is zártak a tanulók a dévai árvaházban a 90 000 Ft adomány átadásával, hiszen ezt a gyűjtéstől az átadásig teljes egészében ők tervezték meg és hajtották végre.
Jó lehetőség adódott a szakmai programokon túl a hazai és az erdélyi nevelési elvek összehasonlítására. Ahogyan a magyar tanulók megállapították, a dévai gyerekek szigorúbb nevelést kapnak, szabálykövetőbbek, ami visszahathat a szegedi diákok gondolkodására és viselkedésére. Érdekes volt tapasztalni, hogy a magyar diákok autentikus környezetben mennyivel hitelesebbnek fogadták el azokat az értékeket, élettervezésre vonatkozó tanácsokat, amelyeket itthon is hallanak, de nem veszik komolyan. Tudatosult bennük a vallás spirituális értéke és magyarságot összetartó szerepe.
Az értékelő órán elhangzott tanulói vélemények szerint mély és pozitív benyomást tett a résztvevőkre a szórvány magyarság életének, kulturális lehetőségeinek megismerése. Nyelvi különbségekkel való találkozás, valamint annak dokumentálása (rögtönzött "magyar-magyar" szótár készítése) szintén közös élménye volt a tanulóknak. A találkozás során személyes kapcsolatok, barátságok alakultak, amelyek folytatásaként azóta is folyamatos kapcsolattartás Facebookon, valamint nyári találkozók tervezése Déván és Szegeden.

A látogatás programja:

2012. április 20. (péntek)

  • 1500: Érkezés Dévára
  • 1530-1630: A Sarmis Hotel meglátogatása, ebéd
  • 1630-1900: A város és környéke történelmi, kulturális, idegenforgalmi, nevezetességeinek bemutatása, séta a várban és a történelmi központ meglátogatása (Magna Curia, Városháza, stb.)
  • 1900-2030: A Szent Ferenc Alapítvány meglátogatása, vacsora.
  • 2030- 2100 A szállás elfoglalása.
  • 2100-2130: Az elkészítendő projekttermék felépítésének, tartalmának véglegesítése.

A programban érintett: Nisztor István, Nisztor Éva, Kocsis Attila

2012. április 21. (szombat)

  • 800-830: Reggeli a szálláson
  • 830-1000: Anyaggyűjtés az iskolai valamint a megyei könyvtárban. Az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagok áttekintése és rendszerezése.
  • 1000: Indulás Csernakeresztúrra.
  • 1030-12: Gasztronómiai tevékenység. Az iskolák tanulói az előző napi információk alapján jellegzetes erdélyi ételeket készítenek. A munkafolyamatot fotókon, videón rögzítik, ezeket felhasználják az elkészítendő CD-n.
  • 1200-1300: Látogatás a csernakeresztúri tájházban, a faluturizmus megismerése.
  • 1300-1400: Gasztronómiai tevékenység. A délelőtti erdélyi konyha jellemzőit bemutató foglalkozás zárja.
  • 1400-1430: Ebéd csernakeresztúri Nisztor panzióban
  • 1500-1730: Látogatás Vajdahunyadra. A vajdahunyadi kastély gasztronómiai világa .
  • 1900-1930: Vacsora az iskolában

2012. április 22. (vasárnap)

  • 800- 830: Reggeli a szálláson
  • 900-1100 Erdélyi receptek gyűjtése
  • 1100 - 1400 Dévai vár látogatás
  • 1400-1430: Ebéd az iskolában
  • 1500-1700: Az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagok áttekintése és rendszerezése.
  • 1700-1800: Játékos vetélkedő
  • 1800-1900: Az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagok áttekintése és rendszerezése.
  • 1830-1930: Vacsora a dévai Archia panziónál. A tematikus panzió bemutatása.


2012. április 23. (hétfő)

  • 800-830: Reggeli a szálláson
  • 900-1200: A projekttermék erdélyi anyagának összeszerkesztése.
  • 1200-1300: A két iskola tanulói bemutatják a fogadó intézmény szélesebb körének (tanárok, diákok) a projekttermék erdélyi együttműködés során összegyűjtött anyagát, a látogatás és a munka közben szerzett élményeiket, tapasztalataikat.
  • 1300-1400: Ebéd az iskolában
  • 1430-: Hazautazás

Film >>


Hansági Ferenc Szakképző Iskolája 
Szeged, Kenyérgyári út 8.
Tel./Fax: 62/547-242 
titkarsag@hansagi.sulinet.hu 
GPS: 46.2574, 20.119


Órarend | E-naplóEbéd 


Aktuális pályázataink, projektjeink

Erasmus+ :: Külföldi gyakorlatok

Részletek: 2017/16 | 2015/16 | 2014/15 | ...


Nemzeti Tehetség Program

Részletek: 2016 | 2015 | 2014 | ...


Határtalanul

Részletek: 2017 | 2016 | 2014 | ...


TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK ÖSSZEHANGOLT INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSE - „TUDÁSDEPÓ-EXPRESSZ” (TIOP-1.2.3-11/1)

A pályázat címe:
„Változó Gutenberg galaxis” – Az iskolakönyvtár szolgáltatásainak fejlesztése a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM ORSZÁGOS TEHETSÉGSEGÍTŐ HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA – (MAGYAR GÉNIUSZ INTEGRÁLT TEHETSÉGSEGÍTŐ PROGRAM) (TÁMOP-3.4.4/B-11/2)

A pályázat címe:

"Behálózzuk a tehetségeinket" - a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tehetségsegítő hálózatában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK FELKÉSZÜLÉSÉNEK TÁMOGATÁSA A RÖVIDEBB KÉPZÉSI IDEJŰ SZAKKÉPZÉS BEVEZETÉSÉRE. (TÁMOP-2.2.5.A-12/1)

A pályázat címe:

Az új típusú szakképzés bevezetésére való felkészülés támogatása a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


Fejlesztések a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában a TIOP-1.1.1-07/1 pályázat támogatásával »