KERESÉS
Főoldal Versenyek Külföldi kapcsolatok Szakmai gyakorlatok Szülőknek Webmail E-napló
Főoldal
Szakmák Éjszakája 2017
Nyári tábor
Szalagavató 2017
Facebook
Hansági napok
Hírek
Iskolánkról
Képzések
Fenntartónkról
Diákjaink
Szakmai gyakorlat
MNGSZ Hansági Szekció
Szolgáltatásaink
Elismeréseink
Rólunk írták
Minőségbiztosítás
Partnerek
UNESCO
Külföldi kapcsolataink
Projektjeink
Receptbank
Multimédia
Fenntarthatóság
Linkek özöne
Fórum
Kapcsolat
Galéria
Letöltés
Filmek
Information
Informationsheft
Kajacsata

<<Főoldal

Külföldi kapcsolataink

Kapcsolataink nagy része nemzetközi projektekhez kötődik. Ennek révén diákjaink Európa számos országában vehettek rész tanulmányutakon, gyakorlatokon.

Külföldi gyakorlatok: 1 hónap külföldön

A szakmás diákok számára ez főnyeremény!

 • Kipróbálhatják magukat (önállóság, nyelvtudás, szakmai újdonságok terén)
  - Milyen szülők nélkül önállóan élni? (...most csak 1 hónapig)
  - Hogy érvényesül a szakmai és a nyelvi tudásával?
  - Milyenek a körülmények, mennyit lehet keresni?
  - Megéri ez?
 • Nagyon jó szakmai tapasztalat! Volt aki, még nem is evett olyat, amit kint főzött nap mint nap.
  pl. Olaszországban a tengeri herkentyűkből készült ételek.
  pl. Németországban olyan cukrász technológiák, amiről itthon még nem is hallott...
 • Nagyon jó referencia, nagy előny  lesz az elhelyezkedésnél! Többen így jutottak iskola után jobb munkához! (... itthon vagy akár külföldön)

Akik kint voltak, bátrabban mennek ki iskola után megalapozni a jövőjüket! ... azután valaki kint marad, valaki sok értékes szakmai tapasztalattal és egy kis tőkével tér haza, hogy jobb álláshoz jusson vagy önálló vállalkozásba kezdjen. (...mint, ahogy kimentek külhonba a céhlegények...)

Mi nem azt ajánlunk, hogy menj ki külföldre és maradj kint! ... hanem azt, hogy próbáld ki külföldön! Legyél értékesebb, legyen szebb életed itthon vagy külföldön.

Kisfilm: gonolatok a külföldi szakmai gyakorlatokról

Riport: Hogy jutottam ki a Hansági után közvetlenül külföldre?

Farkas Péter még csak most végzett, de iskola után máris egy tengerjáró hajón dolgozik. Hogy csinálta? Tudatosan! A riportból te is megtudod, hogy tűnt ki a sok jelentkező közül egy friss Hanságis végzettséggel. Ha végignézed a videót, megtudod, hogy mi az a sok jó referencia, amelyet a Hanságis tanulmányai alatt szerzett 2 év alatt, és hozzásegítette egy jó álláshoz.

 

Erasmus+ külföldi szakmai gyakorlatra utazó diákok névsora 2016-2017

A „Vendéglátós tudásimport” nevű programban a következő kiutazásokra pályázhatnak szakmás és szakközépiskolai tanulóink:

Olaszország Grado

 • munkanyelv: angol és elemi olasz
  1.    Cseszkó Péter    frissen végzett
  2.    Takács Martin    frissen végzett
  3.    Katona-Kiss Dániel
  4.    Csepella Henrik
  5.    Koncz Péter
  6.    Jenei Bettina

Spanyolország Lleida

 • munkanyelv: angol
  1.    Flick Krisztina
  2.    Karsai Atanáz
  3.    Novkov Glória
  4.    Vég Péter

Málta Valletta

 • munkanyelv: angol
  1.    Bozsák Anett    frissen végzett
  2.    Szabó Diána    frissen végzett
  3.    Bánóczki László
  4.    Kasza László
  5.    Czigeldrom-Korom Judit
  6.    Papp Petra Judit
  7.    Schott Réka
   

Németország München

 • munkanyelv: német vagy angol
  1.    Csernus Fanni
  2.    Kovács Gabriella Rebeka

Németország Hameln

 • munkanyelv: német vagy angol
  1.    Berta Ibolya
  2.    Tatár Eszter

Románia Csíkszereda

 • munkanyelv: angol vagy német
  1.    Patyi Melinda
  2.    Rádi Alexandra
   

Ausztria, Tirol/Seefeld

 • munkanyelv: német vagy angol
  1.    Brutyó Richárd
  2.    Tóth Marcell


Tartalékos:
Erdei Máté    frissen végzett
Prostek Nóra

Helyszínek

Ausztria - Seefeld

Hotel Klosterbräu***** & SPA www.klosterbraeu.com

Seefeld

A seefeldi "Klosterbräu" 5 csillagos szálloda történelme 1516-ig nyúlik vissza. Ekkor alapította I. Miksa császár az Ágoston-rendi kolostort, amelynek épületében ma patinás szálloda üzemel. A több mint 200 éves épületben működő wellnes hotel tulajdonosa a Seyrling család. 76 szobával és 22 lakosztállyal várják vendégeiket.

Az 5* hotel festői környezetben fekszik a "romantikus" Seefeld nyugodt részén. Hegyektől és erdőktől körülvéve, mégis a város központjának közelében található.
Elhelyezés: különböző lehetőségek állnak rendelkezésre a vendégek igényeinek megfelelően - kétágyas szobák, lakosztályok.

Széles körű szolgáltatást nyújtanak a vendégek számára: uszoda, szauna, élményfürdő, kozmetika, fitnessz-terem, masszázs, pezsgőfürdő, gőzfürdő és Kneipp-fürdő tartozik a kínálatba.
Két éttermükben igazi tiroli specialitásokat szolgálnak fel, a szálloda bárja minden igényt kielégít.
Az igényes hotel vendégei luxusigényeivel kiváló gyakorló lehetőséget biztosít németül tanuló szakács és pincér tanulóink számára. A kapcsolat számukra is fontos, hiszen az üzem kérésére tanulóink januárban, a síelés és egyéb téli sportok főszezonjában végzik egy hónapos szakmai gyakorlatukat a Klosterbräu szállodában.

Thomas Eichholzer hotelmenedzser koordináló munkája és precíz ügyintézése révén folyamatos partnerkapcsolat alakult ki közöttünk a tanúsítványos projektünk utóbbi három évében.


Málta - Valletta

IZI Ltd
www.easysl.com
www.easyjobbridge.com

IZI Ltd-t, ismertebb nevén az Easy Job Bridge és Easy School of Languages céget 2003-ban alapították. A cég székhelye Málta fővárosában, Vallettában található. Az elmúlt 5 évben a cég több sikeres diákmobilitási programot valósított meg valódi munkahelyeken, ahol a diákok számára szakterületüknek és jövőbeni terveiknek megfelelő munkahelyet biztosítottak. A munkahelyi gyakorlat megszervezésén túl, a cég szállás, nyelvi kurzusok, szabadidős tevékenységek és reptéri transzfer lebonyolítását is vállalja.

Az IZI Ltd. számos EU támogatott pályázatban vett részt a tavalyi évben is.
Erasmus+ mobilitási project keretében ‘Végzősök szakmai gyakorlata. Karrier kezdet II” (2014-1-LT01-KA102-000004) címmel végzett litván szakácsoknak és pincéreknek, elektromechanikusoknak, építészeknek és könyvelőknek biztosítottak 3 hetes gyakorlati lehetőséget 2014 nyarán.
‘A konyha titkai’ címmel (2014-1-LT01-KA102-000040) 2014. októberében 10 szakács, pincér tanuló töltötte itt 3 hetes szakmai gyakorlatát szintén Litvániából. A résztvevők különféle máltai éttermekben ismerkedtek a mediterrán konyha ízeivel, a tenger gyümölcseinek elkészítési módjaival, díszítési technikákkal és a felszolgálással.

Magyar diákokat is fogadtak tavaly több alkalommal is, Erasmus+ KA1 mobilitási project keretében a ‘BéKSZI in Europe’ (2014-1-HU01-KA102-000349) elnevezéssel 4 pincér-szakács diák töltötte itt szakmai gyakorlatát.

A tavalyi évben kísérleti jelleggel mi is első alkalommal küldtünk ki diákokat Vallettába; 1 szakács és 1 cukrász tanulót. Mivel az új partner rendkívül korrektnek és pontosnak bizonyult ezért idén több diákot, elsősorban cukrász diákot szeretnénk ide küldeni.

Kapcsolattartónk, aki a szakmai gyakorlat megszervezéséért felelős: Ms Rita Ramelyte, közigazgatásból valamint politikatudományból szerzett diplomát. Több mint 6 éve dolgozik a cégnél elsősorban a marketing területen; az EU által támogatott projektekben 3 éve vesz részt. Litvániából költözött Máltára azzal a céllal, hogy látóterét szélesítse és tapasztalatot szerezzen a munka világában egy idegen országban. Sikeresen néhány év alatt kiterjedt céghálózatot hozott létre a külföldi diákok elhelyezésére. A marketingen túl feladatai közé tartozik a kapcsolattartás a diákokkal. Mind a diákok és a munkáltatók igényeit figyelembe véve segíti a diákok megfelelő munkahelyválasztását, megszervezi a szállásukat valamint szabadidős programjaikat, bevezeti őket az új munkahely világába, valamint figyelemmel kíséri ott tartózkodásukat.
Ms. Galeann Barbara az EU támogatott projektek kapcsán számos hasonló feladatért felelős: mint pl. kapcsolat teremtés és folyamatos kapcsolattartás a Máltára érkező diákokkal, megfelelő mind a diákok mind a cégek igényeit kielégítő munkahelyek megszervezése, társadalmi programok, reptéri transzfer megszervezése.


Olaszország - Senigallia

Bano srl
www.ristorantebano.com

Senigallia városában a tengerparton található a Bano nevű étterem. Ez a kisvállalkozás egy gyönyörű díszteremmel, valamint négy tágas és kényelmes vendégváróval fogadja vendégeit. Az étterem vonzerejét fokozza egy a vendégek számára rendelkezésre álló úszómedence, mely mellett tökéletes rendezvényszervezésre nyílik lehetőség, pl. esküvői alkalmakra és csoportok számára. Az emeleten fiatalok számára klubhelyiség került kialakításra.

Az étterem nagy, üvegablakkal elválasztott konyhája megkapta a „marche” jelzőt, ami azt jelenti, kiváló. Specialitásuk a tenger gyümölcseinek változatos kínálata, de olyan vendégek is megfelelő kiszolgálást kapnak, akik finom húsételekre, csodálatos pizzákra, salátákra és a csodálatos eredeti olasz ételekre vágynak.

Giorgio Girolimini úr, szakács és pincér tanulóinknak egyaránt kínál megfelelő gyakorlati helyet, ahol a Panzini Senigallia iskola diákjai is végzik kötelező szakmai gyakorlatukat. Több EU-s pályázat megvalósításában is részt vettek, gyakorlattal rendelkeznek ezek bonyolításában is. Több éve tartó, folyamatosan jó együttműködés alakult ki közöttünk.
A senigalliai Bano étterem vezetője Giorgio Girolimini úr, aki szándéknyilatkozatban vállalta négy diákunk fogadását és mentorálását az intézményében. A tanúsítványi pályázatunkban többször is együttműködtünk már, a diákok és az étterem részéről egyaránt megelégedéssel.


Spanyolország - LLEIDA

ESCOLA D’HOTELERIA I TURISME DE LLEIDA

Iskolánk angol nyelvtanára 2008 nyarán, Scarboroughban, az Egyesült Királyságban vett részt pedagógusok számára kiírt Comenius szakmai továbbképzésen (Hivatkozási Szám: 08/0025-C/3209). Itt ismerkedett meg a pályázatban szereplő projektpartnerrel, egy katalán iskola, nevezetesen az “Escola d’ Hoteleria i Turisme de Lleida” , a lleidai Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola angol nyelvtanárával, lehetővé téve az iskolai mobilitási hálózatunk kiszélesítését egy újabb Európai Uniós tagországra. Az iskolában a vendéglátáshoz kapcsolódóan szakácsokat, pék-cukrászokat, éttermi dolgozókat képeznek, az idegenforgalomhoz kapcsolódóan pedig idegenforgalmi ügyintézőket. Intézményük ISO 9001 minősítéssel rendelkezik. Diákjaik 17 és 25 év közöttiek. Végzett diákjaik számára kiváló továbbtanulási lehetőséget kínál a szintén lleidai székhelyű Vendéglátóipari Főiskola, mely az elmúlt néhány évben az innovatív éttermek és cukrászdák megjelenéséhez vezetett a régióban.
Az “Escola d’ Hoteleria i Turisme de Lleida” 2002 óta több mint 40 projektben vett részt a szakmai gyakorlatokhoz kapcsolódóan. 2009 óta minden évben fogadják és megszervezik iskolánk diákjainak 1 hónapos szakmai gyakorlatát lleidai vendéglátóegységekben.
A katalán vendéglátóipari iskola 2010-2012 között részt vett a “Legyél saját magad főnöke” című Comenius vállalkozássegítő projektben.

Sajnos kapcsolatunk egyelőre egyoldalú, hiszen csak a magyar diákok töltik Spanyolország Katalóniához tartozó részén szakmai gyakorlatukat. A két iskola közötti kapcsolat elmélyítése céljából 2014-ben közös pályázatot nyújtottunk be „Cooperation and Innovation for Good Practices” pályázati kategóriában „Stratégiai partnerség” tevékenységben “Enterpeneurship, Land and Tradition“címmel Spanyolországban a katalán és egy finn iskola részvételével. Sajnos, ez nem nyert támogatást, így egyelőre marad az egyoldalú kapcsolat.
A partneriskola, melynek igazgatója Gregori Canalias Masdemont úr, szakács, cukrász és pincér tanulóinknak egyaránt kínál megfelelő gyakornoki helyet olyan vállalatoknál, termelő üzemeknél, ahol a saját diákjaik is végzik kötelező szakmai gyakorlatukat.
Az iskola nyelvtanára Ms. Montse Ormo Ruiz 2009 óta támogatja és szervezi a magyar diákok szakmai mobilitását.

Kapcsolattartónk Ms. Neus Brenuy Casals, a nemzetközi kapcsolatok koordinátora, intézi a pályázat adminisztrációs részét, készíti az Europass igazolványokat, szervezi a diákok tanulmányának, esetleg végzettségének megfelelő munkahelyeket a városban. A diákok hozzá fordulhatnak bármilyen probléma esetén.


Görögország - Gennadi

X.T.E.E.Czovek Andras-Kovacs Marta o.e.
GoldenSunrise
www.hotelgoldenrodos.com

A Hotel Golden Sunrise Görögországban, Rodosz szigetén, Gennadi városában található. 45 vendégszobájának nagy része a tengerre néz, egyes szobák pedig a falura illetve a környező hegyekre. Mindegyik saját fürdőszobával és tengerre néző erkéllyel rendelkezik. A szálloda minden évben májustól októberig tart nyitva. Az elmúlt években főleg angol, amerikai, német és lengyel turisták érkeztek, de évről évre növekszik az Oroszországból érkezők száma is.
A szálloda 3 csillagos besorolással rendelkezik, félpanziós ellátást biztosít a megszálló vendégek számára.

A hotel személyzete professzionálisan, nyitottan áll a vendégek rendelkezésére. A szobák felszereltsége egyszerűnek mondható.
3 recepcióst, 1 szakácsot, 2 szobaasszonyt, egy bárost és egy karbantartót foglalkoztatnak, a csúcsidényben igény szerint kisegítőket is alkalmaznak.
A partnerintézmény 5 éve áll kapcsolatban iskolánkkal. A hotel étterméhez tartozó konyhában helyi és nemzetközi specialitásokat, valamint vegetáriánus ételeket is készítenek elsősorban a hotel vendégei számára. Mivel a szálloda félpanziós ellátást biztosít vendégeinek, ezért a diákok általában naponta kétszer is munkába állnak. Minden reggel svédasztalos reggelit készítenek, az esti órákban pedig szintén svédasztalos változatos vacsorakínálattal várják a vendégeket. Napközben kisebb forgalmat bonyolítanak le; A la Carte választékuk viszonylag egyszerűbb, hirtelen elkészíthető ételekre korlátozódik. Azonban előre bejelentkezett csoportok esetén a vacsorához hasonló Svédasztalos választékkal várják az ebédelni szándékozókat, ahol extra igényeknek is igyekeznek eleget tenni. A medence mellett poolbar szolgáltatás várja a vendégeket, ahol a szakmai gyakorlaton részt vevő diákok a koktélkészítéssel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik.

A tulajdonos, Czövek András a külső kapcsolattartásért, az adminisztratív feladatok ellátásáért ill. a recepció megfelelő működéséért, a beszerzésért, a konyhai személyzet, a szobaasszonyok és a báros munkájáért, és a szálloda szogáltatásai összességének színvonaláért, valamint a fogadott gyakornokok fejlesztő foglalkoztatásáért felelős. Jó együttműködésünk régebbi keletű, egy szakiskolai mobilitási projekt kedvező tapasztalatai után folytattuk ezzel a gazdálkodó szervezettel a Leonardo mobilitási tanúsítványi projektünk keretében a munkát.


Románia - Csíkszereda

LICEUL TEHNOLOGIC JOANNES KAJONI
www.kajoni.ro

A Kájoni nevét viselő csíkszeredai közgazdasági iskolaközpont ma a megye egyik legnépesebb tanintézménye. Az utóbbi évben sokat javultak a szakképzéshez szükséges anyagi feltételek. A romániai szakoktatás korszerűsítését megcélzó PHARE program részeként az iskola jelentős támogatásban részesült. Az iskola rangját és keresettségét azonban elsősorban az adja, hogy olyan közgazdasági, turisztikai, közigazgatási előképzést biztosít, amely nagymértékben megkönnyíti a továbbtanulást a hasonló szakirányú felsőfokú tanintézetekben. Az utóbbi években a líceumi tagozatot végzettek több mint 70%-a folytatja tanulmányait elsősorban gazdasági szakképesítést adó egyetemeken, főiskolákon, technikumokban.
A vidék turisztikai adottságai, az egyre bővülő szolgáltatási szféra viszonylag jó elhelyezkedési lehetőségeket kínál a szakmai oktatási vonalat követő tanulók számára is, akik a keresett szakmák elsajátítása mellett (pincér, szakács, elárusító, fodrász), eljutva a technikusi szakképesítés szintjéig, teszik le az érettségi vizsgát.

Testvériskolai kapcsolatban állnak a kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolával és a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskolával.
Iskolánk diákjai számára több éve biztosítanak szakmai gyakorlatot a Hunguest Hotel Fenyőben, mely egy felújított nyolcszintes szálloda, 93 ízlésesen berendezett szobával.
A vendéglőre a nemzetközi és a hagyományos konyha kombinációja jellemző. A kényelem és a hagyomány, a szórakozás vagy az üzleti vacsora kellemes együttesét találja a vendég. Különleges családi eseményekre, rendezvényekre kiválóan alkalmas mind a Melissa mind a Salvia termük. Egyéni menüsorok, svédasztalok megtervezésében szívesen segítenek szakembereik.
A kiválóan felszerelt rendezvénytermekben konferenciák, üzleti tárgyalások, állófogadások, bálok, esküvők és családi ünnepségek rendezhetők.

Török Annamária valamint Baliga Erika segítik a csíkszeredai mobilitások megtervezését, előkészítését, megszervezését. Mindkettő kolléganő részt vesz a mobilitási dokumentumok elkészítésében, az Együttműködési Megállapodás, a Tanulási megállapodás valamint a Tanulási eredmények, egységek, kompetenciák egyeztetésében. Baliga Erika szakoktatóként folyamatosan tartja a kapcsolatot a régió munkáltatóival és megszervezi diákjaink gyakorlatát. A megfogalmazott igényeket egyezteti a fogadó gyakorlati hellyel és személyesen ellenőrzi az abban megfogalmazottak teljesülését, továbbá mentorálja kedvezményezett tanulóinkat, segíti a Tanulási eredmények, kompetenciák értékelését. Török Annamária rögzíti a diákok tanulási eredményeit, valamint a megszerzett kompetenciákat az Europass mobilitási igazolványokban.


Olaszország - Cormons

Felcaro
www.hotelfelcaro.it
A goríciai Cormonsban történelmi osztrák-magyar villában található a Hotel Felcaro, melyet családi vállalkozásban működtetnek, Felcaro Gianni és Marisa Felcaro. Tradicionális étterme a regionális konyha finomságait kínálja, egyedisége abban rejlik, hogy sok nyersanyagot maguk állítanak elő. Saját kertben termelt zöldségeiket, gyümölcseiket használják fel alapanyagként, valamint az általuk termelt szőlő is itt kerül feldolgozásra. Kézműves termékeik: tészták, lekvárok, likőrök és nem utolsó sorban a ház saját díjnyertes borai. Ezekből a termékekből a szálló vendégei vásárolhatnak is. A háborítatlan természeti környezetben lévő Albergo Ristorante Felcaro mindössze 10 perces sétára van Cormons városközpontjától.

Az Albergo Felcaro szobái elegánsak és kényelmesek. A vendégek kényelmét medence, szauna, hidromasszázs szolgálja.
A szálloda egy teljesen felszerelt konferencia-központtal is rendelkezik, mely akár 100 fő befogadására is alkalmas. A maximum 300 fő befogadására alkalmas étterem és a különteremterem különféle fogadások lebonyolítására kínálnak lehetőséget.
Felcaro Gianni több EU-s pályázat keretében fogadott gyakornokokat, főként Ausztriából, de voltak már diákjai Magyarországról is.

Felcaro Gianni hosszú évek tapasztalatával rendelkezik az igényes vendéglátás minden területéről.
Szakács és pincér szakmában is elkötelezett, a szakmai tudását szeretné átadni a jövő nemzedékének, a szakmai végzettséget szerzett gyakornokoknak.


Németország - Hameln

Elisabeth-Selbert-Schule
www.elisabeth-selbert-schule.de

1982-ben Hamelnben összevonták a női foglalkozások intézetét és a mezőgazdasági tanodát. 1999 óta viseli Elisabeth Selbert, a női egyenjogúságért küzdő politikus asszony nevét. Jelenleg 1600 diákot számlál az intézmény és 120 pedagógust foglalkoztat. Az iskola vonzáskörzete Hameln városa, Hameln-Pyrmont, valamint a vele határos megyék és Hannover regió. 5 tagiskolája van, mindegyik külön koordinátor igazgató vezetésével működik. Közvetlen partnerkapcsolatban a Langer Wall tagiskolával vagyunk, ahol többek között a következő szakokat oktatják: mezőgazdaság, vendéglátás, egészségügy és szociális munkás képzés (szakközépiskola), szociálpedagógia.
Az intézmény legrégebbi külkapcsolata egy lengyel gimnázium Wadowicében. Kiváló eredményeket ért el az Alsó-Szász tartomány minőségbiztosítási kísérleti projektjében 2002-ben, majd a munka folytatásaként a minőségbiztosítási (2002 - 2005) hálózatosodási projektben is sikeresen együttműködik. Jelenleg a „Régiós kompetenciaközpont” nevű programban vesz részt, valamint komoly lépéseket tesz az „Európai iskola” cím elnyeréséért. Jelenlegi mobilitási programunknak kezdettől fogva aktív részvevője mint fogadó és küldő fél egyaránt.

A projektben kulcsszerepet játszik a partnerintézmény igazgatónője, Gisela Grimme asszony, aki minden támogatást megad a munkatársainak a projekt sikeres lebonyolítása érdekében. Közreműködésével kiváló szakmai gyakorlati helyeken dolgozhatnak gyakornokaink: cukrász diákok a Täglich Café és a Museumscafé nevű kávéházakban, a szakács és pincér tanulók a Hotel zur Börse és a Hotel Stadt Hameln szállodákban, valamint Hameln környékén, Bad Münderben és Salzhemmendorfban . Továbbá heti egy alkalommal az iskola szakmai gyakorlatán, illetve elméleti óráin is részt vehetnek.

A projektben kapcsolattartó kolléganő Bettina Ideker már nyolc éve iskolája külföldi kapcsolatokért felelős koordinátora, tapasztalt pályázó. A hamelni iskola is rendszeresen küld Szegedre szakács diákokat szakmai gyakorlatra. A kölcsönösség megbízhatóbbá és stabilabbá teszi együttműködésünket, ez még inkább garantálja a magas szakmai színvonalú gyakorlóhelyek biztosítását.


Németország - München

Berufsschule für das Bäcker- und Konditorenhandwerk
http://www.berufsschule-baecker-konditoren.de/cms/front_content.php

A Städtische Berufsschule für das Bäcker- und Konditorenhandwerk nevű müncheni pék és cukrász szakiskola München legrégibb iskolakomplexumának egyik tagiskolája, a Berufsschule für das Metzgerhandwerk nevű hentes részleg pedig a másik tagiskola. Mindkettővel szoros munkakapcsolatban állunk. Diákjaik húsipari cégeknél, hentes szaküzletekben, pékségekben és cukrászdákban dolgoznak. A képzés három éves; az oktatási reform eredményeként a pék, cukrász és a hentes tanulók integrált modulrendszerű oktatásban részesülnek. Ezzel biztosítják az elmélet és gyakorlat összefonódását. A szakmunkásképző mellett az iskola részét alkotja az intézmény büszkesége, a mesterképző, ahová az ország minden részéről, sőt külföldről is érkeznek hallgatók, hogy megszerezhessék a cukrászmesteri címet.

Számtalan EU-s pályázatot valósítottak már meg, kapcsolatban állnak Angliában Leeds, Plymouth és Barnstable, Franciaországban Párizs és Limoges, Svédországban Göteborg és Ausztriában Linz, Gleinstätten és Hollabrunn város egy-egy gasztronómiai profilú iskolájával. A hentes taniskolával bonyolítottuk le a legelső mobilitási és tanárcsere projektjeinket a Leonardo da Vinci program keretében 2000-től kezdve. Közös munkánk eredményeként multimédiás oktatási segédanyag, egy oktató CD (Die Wurst/A kolbász címmel) is elkészült, amelyet a vizsgára felkészítés során hasznosítunk. A Leonardo mobilitási és tanárcsere projektek szervezése mellett az Oktatási Minisztérium által meghirdetett programokban is készséges házigazdának bizonyultak 2000-ben és 2003-ban. E program címe: ”Tanulók idegennyelv-tanulását segítő külföldi programok anyagi támogatása”. A cukrász tagiskolával ez a ötödik közös projektünk. Kapcsolatunk sokoldalú és hatékony, és kölcsönösségen alapszik, hiszen mi is rendszeresen fogadjuk a német intézmény diákjait.

A partnerintézmény külföldi projektjeinek fő koordinátora Monika Hinterseer. Mindig korrekt munkakapcsolatban álltunk egymással. Az intézményünkkel konkrétan kapcsolattartó kolléga Ladislaus Buzás, aki az egy hónapos szakmai gyakorlaton részt vevő diákjaink lelkiismeretes mentora és tutora is egy személyben. 

Külföldi gyakorlatok 2011-ben (TEMPUS LdV-HU-11-IVT-7002 )

Diákjaink a 2011/12-es tanévben Finnországban, Németországban és Rodoszon végeztek szakmai gyakorlatot. Hazatérve lelkesen számoltak be írásban és szóban is a sok érdekes kalandról, különlegességről és hasznos tapasztalatról, amit a külföldi program nyújtott számukra. Többen azóta még fontosabbnak tartják az idegen nyelvek tanulását. Hogy milyen sokat jelent egy fiatal számára ez a Leonardo da Vinci program által nyújtott lehetőség, azt bizonyítják a részletes, színes beszámolók. Íme példaként egy cukrász diáklány élménybeszámolója a müncheni szakmai gyakorlatról.

Letölthető élménybeszámoló

Külföldi gyakorlatok 2010-ben

 • „Vendéglátós tudásimport”
  című Leonardo mobilitási program keretében: 20 diák »
 • „Hanságis diákok Európa kötényében”
  című szakiskolai mobilitási program keretében: 28 diák »

Mobilitás pályázat 2009

Zárórendezvény| Pályázati összefoglaló | Zusammenfassung des Projektes

Országok, ahol diákjaink jártak:

Anglia
Ausztria
Dánia
Finnország
Görögország
Németország
Olaszország
Románia
Spanyolország
Svédország
Szerbia
...

A tanulmányutak kiváló alkalmat biztosítottak
bepillantani más országok életébe,
külföldi munkatapasztalat szerzésehez,
a szakmai idegennyelv gyakorlásához,
külföldi kapcsolatteremtéshez,
külföldi kiránduláshoz.

Sok diákunk először járt külföldön, először ült repülőn, először beszélt külföldi emberekkel.

Plymouth (Anglia)

Iskola neve: City College Plymouth
Honlap: http://www.cityplym.ac.uk
Kapcsolattartó: Sarah Walters
Beosztása: European Partnership Coordinator

+44 (0)1752 305391

elérhetősége: swalters@cityplym.ac.uk

intézmény címe:
Kings Road,
Devonport,
Plymouth,
PL1 5QG
Diákok száma össz.: 18447 , ebből 4202 nappali tagozatos
Dolgozók száma: 779

Intézménybemutatás:
City College Plymouth 16 éven felüli diákok számára biztosít széleskörű közép és felsőfokú szakképzést. Az intézmény partneriskolája a Plymouth egyetemnek. Az intézmény korábban Plymouth College of Further Education néven volt ismert, majd hivatalosan 2007. január 1-től viseli új nevét, a City College Plymouth nevet.
Az intézmény célja, hogy Dél-nyugat Angliában az innovatív, készség-alapú szakképzés vezetője legyen. Kurzusaik végezhetőek nappali és esti tagozaton is. Az intézmény különösen erős területei a gépészet, technológia, építészet és a vendéglátás. Tanulási lehetőséget kínál a tanulási nehézségekkel küzdőknek, valamint a mozgássérülteknek is.
Az intézmény vendéglátó részlege 1984 óta vesz részt nemzetközi programokban (ESF, Know How fund, Youth for Europe, LdV, Socrates, Petra, Young workers.) Mobilitási programjaik kedvezményezettjei nemcsak a diákok, hanem a dolgozók, oktatók, valamint a hátrányos helyzetű diákok is. Nemcsak saját diákjaik külföldi mobilitását tartják fontosnak, hanem számos más országból érkező tanár kollégát és diákot is fogadnak egész évben. A gyakorlati képzés az iskola tanéttermében, büféjében, az újonnan felújított tankonyhákban, valamint a külső gyakorlati helyeken zajlik. Iskolánknak már korábban 2006-ban volt egy sikeres diákmobilitása ezzel a pályázóval.

Csíkszereda (Románia)

Cím: 530241 Csíkszereda
Taploca út 22
Hargita megye
Románia
Vezetékes telefon : +40-266-313873
+40-366-730119+40-366-730120
Fax : +40-266-314609
Mobil : +40-753-091799
E-mail: office@kajoni.ro
Kapcsolattartó: György Emőke Gabriella igazgató

Intézménybemutatás:
A csíkszeredai Joannes Kájoni Közgazdasági Szakközépiskola az 1970-ben Gyergyószentmiklóson létesített Kereskedelmi Szakiskola, 1972-től a Gazdasági Szakközépiskola jogutódja. Az intézményt 1985-ben Csíkszeredába, a megyeszékhelyre telepítik át. Az 1989-es decemberi fordulat után veszi fel a XVII. században élt híres ferences tudós-szerzetes, P. Joannes Kájoni nevét.
1993 szeptemberétől a Nevelésügyi Minisztérium jóváhagyásával a közgazdasági és vendéglátóipari szakok elválnak az építészeti szakközépiskolától, s az időközben felduzzadt közgazdasági, kereskedelmi, közigazgatási és turisztikai szakosztályokból kialakított önálló intézmény viszi tovább a Kájoni nevet.
Az iskola sajátos arcéle, személyisége az 1990-es évek közepétől kezd körvonalazódni. Egyre keresettebb intézménnyé válik. Évente több mint ezer diák képzése folyik nappali középiskolai (líceumi), technikumi (posztliceális) és esti tagozaton gazdasági és kereskedelmi, turisztikai és vendéglátóipari, fodrász, üzletvezetői és könyvelői, valamint kereskedelmi szakirányban .
Az oktatás két épületben folyik, az intézmény vendéglátóipari tanműhelyekkel, tanüzlettel, áruismereti szakteremmel, élelmiszerkémia laboratóriummal, informatika szaktermekkel rendelkezik. Phare támogatásban részesültek, amely a szakképzés feltételeinek javítására irányult.
Testvériskolai kapcsolatban állnak a kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolával és a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskolával.
Jelenleg 56 tanár, 12 kisegítő személyzet és 13 nem didaktikai (munkás: takarítónők stb.) áll az iskola alkalmazásában.

A szakmai gyakorlat helyszíne:

Hunguest Hotel Fenyő
Csíkszereda, N. Bălcescu utca 11.
Tel.: +40 266 311 493, fax: +40 0266 372 181
E-mail: reserve@hunguest-fenyo.ro,
marketing@hunguest-fenyo.ro

A felújított nyolcszintes szállodában 93 ízlésesen berendezett szoba áll a vendégek rendelkezésére. Franciaágyas vagy kétágyas szobák, lakosztályok és szuperior szobák közül lehet választani.
A vendéglőre a nemzetközi és a hagyományos konyha kombinációja jellemző. A kényelem és a hagyomány, a szórakozás vagy az üzleti vacsora kellemes együttesét találja a vendég. Különleges családi eseményekre, rendezvényekre kiválóan alkalmas mind a Melissa mind a Salvia termük. Egyéni menüsorok, svédasztalok megtervezésében szívesen segítenek szakembereik. A terem ünnepi díszítéséhez székselymeket, léggömböket, virágcsokrokat térítés ellenében biztosítanak. Wellness szolgáltatásaik: relaxációs, svéd, cellulitisz-, és gyógymasszázsok, fitnesz- és kardiogépek széles választéka, napi gimnasztika, szaunát és infraszauna valamint jacuzzi.
Rendezvénytermeik: A kiválóan felszerelt rendezvénytermekben konferenciák, üzleti tárgyalások, állófogadások, bálok, esküvők és családi ünnepségek rendezhetők.
Alkalmazottak száma: 65 szakképzett dolgozó

Semur en Auxois (Franciaország)

Cím: Route de Saulieu, 21140 Semur-en-Auxois, France
Phone +33 (0)3 80 97 28 28 - Fax +33 (0)3 80 97 34 56
info@hostellerie.fr
www.hostellerie.fr
Kontaktszemély: Stéphane Camuset, az étterem főnöke

Intézménybemutatás:
A Hostellerie d’Aussois Semur-en-Auxois területén fekszik a Semur-en-Auxois-i Notre Dame-templom közelében. A szálloda maga is egy patinás történelmi részen helyezkedik el, és magán viseli a burgundiai hagyományokat.
A hotelben 42 tágas, hangszigetelt, légkondicionált vendégszoba található, amelyekben a modern kor minden alapvető vívmánya megtalálható: kábel TV, internet elérési lehetőség és hajszárító. A hotel étterme a legendás burgundiai gasztronómia híres fogásait tálalja fel a vendégeknek. Hagyományos receptekből, természetes, friss, a legjobb minőségű alapanyagokból készítik ellenállhatatlan fogásaikat. Konferenciák, találkozók és koktél-partik lebonyolítását is vállalja a szálloda. Légkondicionált, teljesen hangszigetelt, kényelmes termek és társalgók állnak a vendégek rendelkezésére hatalmas ablakokkal és a legfontosabb elektronikai berendezésekkel. A földszinten 3 ilyen helyiség található, egyenként harminc négyzetméteresek; míg az első emeleten két másik, 80 és 20 m2 - es társalgó található.
A Hostellerie d’Aussois területén kikapcsolódási lehetőségként szabadtéri medence, szauna és fitneszlétesítmény áll rendelkezésre. A medence mellett nyáron ebéd-teraszt nyitnak. A nyilvános területeken vezeték nélküli internet hozzáférésről is gondoskodtak. A közelben találhatók teniszpályák, golfpályák és lovaglási lehetőség is.
A szállodának 24 állandó alkalmazottja, főidényben még 4 plusz munkatársat foglalkoztatnak.

Stockholm (Svédország)

Iskola neve: Stockholms Internationella Restaurangskola

iskolatípus: szak és szakközépisk - Vocational or technical secondary school (EDU-SCHVoc)

Not for Profit (NP)
private (PR)
dolgozók: 1 to 20
Telefonszám: 46-70-346 25 86, 46 8 652 57 00
Cím: Sysslomansgatan 18
112 41 Stockholm

Régió kód: SE11 – Stockholm
info@restaurangskolan.se
www.restaurangskolan.se
kontakt személy: Anna Ternberg rector
anna.ternberg@restaurangskolan.se

Iskolabemutatás:

A Stockholms Internationella Restaurangskola a Theducation oktatási csoport tagja, mely 1993 óta működik. A csoport 1800 diák oktatását végzi minden nap.
A családias hangulatú iskola garantálja, hogy a diákokra állandóan nagy figyelem irányul. Az intézmény vezérelvei: a szenvedély és a tudásból eredő kreativitás. Azt a gondolatmenetet képviselik, hogy az alapok megértése, elsajátítása és begyakorlása elengedhetetlen része az improvizációnak. Céljuk a lehető legjobb oktatás biztosítása, ezért az oktatás változatos és diákközpontú. A vendéglátó részleg, valamint az iskola saját étterme Stockholm belvárosában, Kungsholmenben található. Az étteremben hétköznapokon menükártyáról ebédeltetést végeznek, vacsorázni pedig telefonos asztalfoglalást követően lehet. Diákjaik a gyakorlatukat az ország vezető éttermeiben végzik. Mivel az iparágnak elkötelezett és lelkes diákokra van szüksége, ezért is szerveznek külföldi gyakorlatot a tanulók számára az Európai Unióban, elsősorban Olaszországban, Spanyolországban, Norvégiában és az Egyesült Királyságban. Az iskola alapelve, hogy az iskola kihívást jelentsen. Minden egyes nap egy lépés a karrier felé vezető úton. A siker titka, hogy az új oktatási kutatások eredményeit egyesítik az elméleti oktatással, ily módon tudnak egy olyan sikeres iskolát kínálni diákjaiknak, mely jó munkakörnyezetet biztosít diákjai számára ötvözve mindezt a modern oktatási módszerekkel.
 

SerramazzoniSerramazzoni, Olaszország

Scuola Alberghiera e di Ristorazione di Serramazzoni
Via Braglia, 104
41028 Serramazzoni
00 39 0536 952235
00 39 0536 952224
scuolaalberghiera@cimone.it

A Scuola Alberghiera e di Ristorazione di Serramazzoni az egyik legerősebb és legfelkészültebb vendéglátóipari iskola az Emilia Romagna régióban. Oktatásuk sokszínűségét a különböző képzési fajták adják. Az iskola fő célja olyan vendéglátós szakemberek képzése, akik a munkaerő piacon azonnal érvényesülni tudnak, mint konyhai és sütőipari dolgozók, pincérek és pultosok. A „Tanulás egy életen át” program keretében a vendéglátásban és a szállodaiparban dolgozók számára biztosítanak továbbképzéseket.
A szakmai képzések más képzési központokkal, felsőoktatási intézményekkel, egyetemekkel és magániskolákkal együttműködve történik, biztosítva ezzel a még hatékonyabb oktatást.
Az iskola csatlakozott az EURHODIP nevű igen tekintélyes szervezethez, mely Európa legfőbb szállodaipari, idegenforgalmi és vendéglátóipari képzést nyújtó iskoláinak az egyesülése. Ez a csatlakozás kiváló lehetőséget biztosít a diákmobilitás útján történő tapasztalatcserére, és különböző kultúrák gasztronómiájának a megismerésére.

Hotel Klosterbräu*****Hotel Klosterbräu*****, Ausztria

Familie Seyrling
Klosterstrasse 30
6100 Seefeld / Tirol / Austria
Telefon: +43 5212 26210
Fax: +43 5212 3885
Mail: anfrage@klosterbraeu.com

http://www.klosterbraeu.com/

A seefeldi "Klosterbräu" 5 csillagos szálloda történelme 1516-ig nyúlik vissza. Ekkor alapította I. Miksa császár, mint Ágoston-rendi kolostort. A több mint 200 éves épületben működő wellnes hotel tulajdonosa immár hat generáción át a Seyrling család. A szálloda 76 szobával és 22 lakosztállyal rendelkezik.
A színvonalas hotel festői környezetben fekszik a romantikus tiroli Seefeld nevű város nyugodt, hangulatos részén. Hegyektől és erdőktől körülvéve, mégis a város központjának közelében található.
A szobák felszereltsége a szálloda kategóriájának megfelelően: fürdő, fürdőköpeny, hajszárító, TV, rádió, CD lejátszó, telefon.
A magas szintű szolgáltatások közül néhány: uszoda, szauna, élményfürdő, kozmetika, fitnessz-terem, masszázs, pezsgőfürdő, gőzfürdő, Kneipp-fürdő.
Éttermeiben igazi tiroli specialitásokat szolgálnak fel, bárja minden igényt kielégít. Diákjaink az egy hónap alatt 2-3 alkalommal részt vesznek témaesteken (pl. tiroli svédasztal, konferenciák, esküvők lebonyolítása). Felszolgálnak a hotel A la carte éttermében, az Oswald lovagteremben a „lovagi lakomákon”, valamint a vadászpincében és az 500 éves borpincében, amely meglepetés menüvel szolgál a vendégek számára. A szakácsok esetében minden konyhai tevékenység megismerése rotációs rendszerben történik. Közreműködnek tiroli specialitások elkészítésében, a svédasztalos étkeztetés folyamatosságának biztosításában, tojásételek készítésében, megismerik a helyi szokásokat, technológiákat.

Wrexham, Anglia

Grove Park Road
LL12 7AB Wrexham/Wales
http://www.yale-wrexham.co.uk/
Tel.: 00441978316416

Wrexham városközpont szívében található a Yale Főiskola, amelynek közel 3000 nappali tagozatos és 10 ezer esti tagozatos diákja van. A város két pontján, a Wrexham központjában levő Grove Park úton, illetve a fél mérföldnyire fekvő Berhsham úton vannak épületei. Ezenkívül 13 képviselettel rendelkezik sok helyi iskolában, nappali és esti tanfolyamokkal. A főiskola az építészettől kezdve, mérnöki, turizmus, vendéglátás, egészségügy, számítástechnika, angol (irodalom és általános) területein át számos szakmában kínál képzést az idelátogató külföldi tanulóknak is, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt.
A főiskola számos szervezettel áll kapcsolatban, mind a vállalkozói, mind pedig az állami szférában, így a diákok gyakorlatorientált képzésben vehetnek részt helyi cégeknél és vállalatoknál. A YALE Főiskola például saját éttermét, fodrászatát, szépségszalonját és utazási irodáját felügyeli, amely a nagyközönségnek is nyújt szolgáltatásokat. A főiskola számos sikeres EU-pályázatot tudhat maga mögött, például: Leonardo da Vinci mobilitási és partnerségi programok, innovációtranszfer és Grundtvig programok. A főiskolának jó kapcsolatai vannak Németországgal, Dániával, Lengyelországgal, Magyarországgal, Svédországgal, és folyamatosan terjeszti kapcsolatait, jelenleg éppen Románia felé.

Hameln

IPSSARCT Alfredo Panzini - Senigallia, Olaszország

Az IPSSARCT Alfredo Panzini nevű vendéglátóipari és idegenforgalmi szakközépiskolát 1961-ben alapították Senigalliában. Az intézmény igazgatója Alfonso Benvenuto. Az iskolában 1128 diák tanul, melyből 135 külföldi, tanárainak száma 153. Fennállása óta nagymértékben hozzájárul a térség idegenforgalmának a fejlődéséhez. Diákjainak többsége az iskola befejezése után a környék tengerparti szállodáiban helyezkedik el. Az alapozó két év után a tanulók különböző szakmák közül választhatnak: cukrász, pincér, szakács, recepciós vagy idegenvezető.
Az iskola 1989-ben az AEHT tagja lett. 2002 februárjában elnyerte az UNI EN ISO 9001: 2000 minőségi bizonyítványt. Sok partner iskolával rendelkeznek a világ több országában: Franciaország, Németország, Anglia, Svédország, Bulgária. Számtalan sikeres Leonardo pályázatuk volt, emellett Comenius programokon is dolgoznak. Kapcsolatunk ezzel az intézménnyel két sikeres pályázat lebonyolításával egyre erősödött. Bízva nagy mobilitási tapasztalatukban küldtünk hozzájuk hét végzős szakács, pincér és cukrász tanulót a Vizsga előtt az EU-ban című Leonardo projektünk keretében. Az „Európai mobilitás szállodai és vendéglátós szakterületen” című együttműködésünk keretében újabb három diák fogadását vállalta az intézmény 2009 júniusában. Közös munkánk folytonosságát biztosítja a most tervezett projektünk.


60019 Senigallia (Regio Emilia Romagna)
Via Capanna 62/a

www.panzini-senigallia.it
 

HamelnElisabeth-Selbert-Schule - Hameln, Németország

http://www.elisabeth-selbert-schule.de

A hamelni Elisabeth-Selbert-Schule Hameln-Pyrmont tartományi körzet kiváló minőségű szakmai oktatást biztosító oktatási központja. 1982-ben alapították. Az iskolájában 1935 tanuló a következő szakterületeken képezheti magát: élelmezés- és háztartástan, testápolás, mezőgazdasági ismeretek, valamint egészségügyi és népjóléti szakok az intézmény szakközépiskolai osztályaiban. A diákok számos szakma közül választhatnak, pl. gyógytornász, szociális gondozó, gyógypedagógus és gyógypedagógus asszisztens, kozmetikus, gerontológus szakasszisztens, valamint különböző vendéglátóipari szakmák.
1999-ben és 2000-ben egyaránt elnyerte az Európai Környezetvédelmi Iskola kitüntető címet. A 2000-től komoly tananyag fejlesztések eredményeképpen bevezették a projekt rendszerű oktatást. Az Alsószász Tartomány Regionális Kompetencia-központjai című projektjében 2003 óta vezető szerepet játszik az ESS, továbbképző központ a következő szakterületeken: a szakmai kompetenciák fejlesztése, minőségi management, módszertani és kommunikációs tréning, csapatépítés, az önálló tanulás módszertana. A szakcsoportok közötti jó együttműködés érdekében az iskolában intranet (BSCW szerver) működik.
A hanságis diákok számára 2008 óta rendszeresen biztosít kiváló szakmai gyakorlóhelyeket négy-öt csillagos szállodákban: pl. a Hotel Stadt Hameln, a Museumscafè Hamelnben és a Steigenberger Hotel Bad Pyrmontban. A kapcsolat kölcsönös, hamelni diákok és tanárok is részt vesznek szakmai tapasztalatszerző programokon Szegeden iskolánk szervezésében.
 

Ampelia Beach Hotel - Gennadi, Görögország

http://www.ampeliabeach.gr

Az Ampelia Beach Hotel Görögországban, Rodosz szigetén, Gennadi városában, a tengerparttól kb. 50 méterre található. A szálloda minden évben májustól októberig tart nyitva. Főleg angol, német, lengyel és orosz turisták érkeznek ide. A szálloda 3 csillagos besorolással és 40 szobával rendelkezik, félpanziós ellátást biztosít az itt megszálló, általában egy hétig maradó vendégeknek. A parkjában egy gyermek- és egy felnőtt-medence, kültéri jakuzzi, fajátszótér, strandröplabda-pálya található. A szobák 4 épületben vannak, mindegyikhez saját fürdőszoba és tengerre néző erkély tartozik. A szálloda személyzete professzionálisan, barátságosan áll a vendégek rendelkezésére. A szobák felszereltsége egyszerű. A vendégközpontú hozzáállás, a rugalmasság, magas szintű szolgáltatások emelik ki a közeli szállodák sorából. 3 recepcióst, 3 konyhai alkalmazottat, 3 szobaasszonyt, egy bárost és egy karbantartót foglalkoztatnak, a csúcsidényben igény szerint kisegítőket is igénybe vesznek. A menedzsment két főből áll, akik egyben a cégtulajdonosok is. Egyik személy a külső kapcsolattartásért, az adminisztratív feladatok ellátásáért, ill. a recepció működéséért felelős, a másik pedig a beszerzésért, a személyzet munkájáért, a szállodai szolgáltatások összességének színvonaláért.

Ampelia Beach Hotel
85109 Gennadi 0030-6936569042
0030-22410-92907
hotelingennadi@yahoo.com

Milánó„Paolo Frisi” Szakképző- és Szakközépiskola - Milánó, Olaszország

http://www.ipsfrisi.it/portale

A milánói „Paolo Frisi” Szakképző- és Szakközépiskolában 750 14 és 19 év közötti diák tanul, esti tagozaton 350. 130 tanárt foglalkoztatnak. Náluk a szakképesítés 3 év alatt, az egyetemi továbbtanuláshoz szükséges végzettség pedig 5 év alatt szerezhető meg. Az idegenforgalmi és vendéglátóipari szakképzés mellett fodrász, szociális gondozó, üzleti-adminisztrátor képzések is zajlanak. Angol, francia, spanyol és német nyelvet oktatnak.
Az iskola fő célkitűzései között szerepelnek a külföldi partner iskolák közötti diákcsere programok, a külföldi gyakorlati lehetőség biztosítása az idegen nyelvtudás, valamint a szakmai tudás fejlesztése céljából. Az iskola szolgáltatásai diákjai számára pl. többek között karrier tanácsadás, a tanmenet egyéni igények szerinti testreszabása (kredit-rendszer segítségével), nyelvtanfolyamok, nyelvvizsgák, gyakorlati képzés, online oktatás, intenzív nyelvtanfolyamok szervezése Angliába.
Az iskolában tinédzserkorú bevándorlók oktatásával is foglalkoznak, nagy hangsúlyt fektetve a különbözőségek kezelésére és a kulturális értékek megőrzésére. A tanárok rendszeresen vesznek részt tanárcseréken, és összehasonlítják a különböző európai országok oktatási rendszereit, átveszik a máshol már jól bevált módszereket, jó gyakorlatokat. Diákjaink egy három csillagos szállodában és egy étteremben fognak dolgozni.

Istituto di Istruzione Superiore “Paolo Frisi”
Via Otranto-Cittadini 1, 20157 Milano tel. 02 3575716 - 18
fax. 0239001523
e-mail:paolofrisimi@tin.it

LleidaL’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida - Lleida Spanyolország

http://www.xtec.cat/iesescolahoteleriadelleida/

Spanyol partnerünk egy Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Iskola, L’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, mely az ország észak-keleti, katalánok lakta, 120 ezres lélekszámú városában, Lleida-ban található, mintegy másfél órányira Barcelonától és a kiváló síelési lehetőséget nyújtó hegyektől.
Az iskolában a vendéglátáshoz kapcsolódóan szakácsokat, éttermi dolgozókat, pékeket képeznek, valamint az idegenforgalomhoz kapcsolódóan idegenforgalmi ügyintézőket. Diákjaik 17 és 25 év közöttiek. A városban kiváló továbbtanulási lehetőséget kínál a Vendéglátóipari Főiskola, mely az elmúlt néhány évben a régióban az innovatív szakácsok új generációjának megjelenéséhez vezetett.
Lleida a gyümölcs fővárosa. Talán a gyümölcs az egyik olyan termék, melyet a leginkább azonosítanak a várossal. A környező területen, 39000 hektáron terem alma, körte, őszibarack, és szilva, évente mintegy 900 millió kilónyi. A Spanyolországból származó minden második alma vagy körte erről a vidékről származik. Ezért is jellemzik Lleida konyháját a természetes ízek. Kiváló példát találhatunk arra Lleidában, hogyan illesszék bele a környéken termelt gyümölcsöket az étlapokba a lehető legtermészetesebb módon. Kiváló mezőgazdasági adottságainak köszönhetően, a gyümölcstermesztés mellett a sertéstenyésztés is említésre méltó, ezért rendkívül népszerűek az ebből készült húsételek.
De ne feledkezzünk meg az itt készített borokról (DO Costers del Segre) és olviaolajról (DOP Les Garrigues) sem, melyek világviszonylatban is minőségi terméknek számítanak.
Továbbá, Lleida a csigafőzés fővárosa is, a diákok megismerkedhetnek ennek többféle elkészítési módjával is, melynek tiszteletére minden évben Snail Jamboree-t, azaz gasztronómiai csiga fesztivált rendeznek az eredeti lleidai konyha bemutatásaként.
A vadgombás ételek mellett megismerhetik a spenót, mazsola, fenyőmagvak felhasználásával készített édességeket, illetve Lleida híres zenészének nevét viselő mandulás édességet a „Granados”-t is.

 


Virginska skolan - Örebro, Svédország

www.virginska.orebro.se
 

Az iskola egyike Örebro hat szakközépiskolájának. Körülbelül
1600 tanulója van. Az intézményen belül hat szakág működik:
fodrászat, ruhakészítés, vedéglátás; szakács, cukrász és pincér szakmákban, média, idegenforgalom és társadalomtudományok.
A svéd iskola keretein belül működik a hallássérültek, illetve
siketek intézménye.

A finn partner tapasztalt Leonardo, illetve Socrates pályázó.
 

A Seinäjoki Szakképzési Oktatási központ – Sedu / Kauhajoki Vendéglátóipari Iskola - Kauhajoki, Finnország

http://www.seamk.fi/in_english/sitemap.iw3


A Kauhajoki Vendéglátóipari iskolával több éve dolgozunk együtt mobilitási programokban. Iskolánkból eddig két alkalommal töltöttek iskolánk diákjai 2 x 4 fő 1-1 hónapos szakmai gyakorlatot a Finnország nyugati felén elhelyezkedő, mindössze 15000-es lakosú kisvárosában.
Az iskola a Sedu-hoz, a Seinäjoki Szakképzési Oktatási központhoz tartozik. A 250 tanárt és 150 egyéb dolgozót foglalkoztató intézmény-együttesben, a Sedu-ban 4200 diák tanul, köztük1500 felnőtt.
A Sedu összes intézménye az Etela-Pohjanmaa régió 11 szak- és szakközépiskolai intézményét magában foglaló Senuko Iskola Hálózathoz tartozik. A Senuko hálózat célja, hogy a diákok tanulmányi lehetőségeit változatosabbá tegye, biztosítva számukra, hogy a hálózatot alkotó iskolák tanfolyamai közül választhassanak, esetleg ugyanabban az időben több végzettséget is megszerezzenek. A Seduban tanuló diákoknak lehetősége van vállalkozástant is tanulni, továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a valós munkakörülmények között végzett gyakorlati munka lehetőségre. Seduban 24 féle szakképesítés szerezhető. A Kauhajoki intézményben, ahol 200 diák tanul és 40 tanár dolgozik, vendéglátást (szakács szakmát) és ápolástant oktatnak. A Kauhajoki Vendéglátóipari iskola Kauhajoki központjában, egy modern intézményben kapott helyet. Ugyanebben az épületben található az Alkalmazott Tudományok Egyeteme által működtetett vendéglátó-ipari menedzsment képzés is, ezáltal kiváló továbbtanulási lehetőséget kínálva.
Az iskolában Vendéglátás Menedzsmentet tanuló diákok, ugyanezen képzés egyetemi főiskolai hallgatóivá is válnak (bachelor). Főbb tantárgyaik: táplálkozási, vállalkozási ismeretek, turizmus, vendéglátás.
A vendéglátás menedzsment programjában a diákok nagyon sokféle készség megszerzésére kapnak lehetőséget. A vendéglátós menedzsmentet hallgató főiskolás szakmailag felkészült lesz arra, hogy az idegenforgalomhoz, vendéglátáshoz kapcsolódó eladási, marketing és ellenőrző feladatokat is el tudjon látni, akár magánvállalkozóként is.
Az iskola célja, hogy a végzett diákok tudatában legyenek és értékeljék a helyi és nemzetközi értékeket, legyenek kezdeményezőek, vállalkozó-szelleműek, jó kommunikációs készségekkel rendelkező munkavállalók, akik döntéshozatalnál képesek felmérni és figyelembe venni a vendégek igényeit és felelősséget vállalni tetteikért. Tevékenységeik során figyelembe veszik az egészségi, biztonsági és gazdasági tényezőket, a tapasztalatot és a vendéglátás menedzsment elméletét hatékonyan alkalmazzák a gyakorlatban is.

 

F+U Közhasznú Oktatási Intézmény Szász Kft

http://www.fuu.de

Az F+U Gemeinnützige Bildungseinrichtung für Fortbildung und Umschulung Sachsen GmbH nevű német kft székhelye Chemnitzben található, és az F+U Közhasznú Továbbképzési és Átképzési Oktatási Intézmény, valamint az F+U Közhasznú Rehabilitációs Központ nevű cégeket foglalja magában. 1991 óta vesz részt a szakmai képzésben, tovább- és átképzésben. Szakmai profiljába tartozik többek között a szállodaipari, gasztronómiai és idegenforgalmi képzés is.
Igen kiterjedt partnerhálózattal rendelkezik, Európa, Ázsia és Amerika 17 országával tart kapcsolatot. 1993 óta az EU HORIZON, NOW és INTERREG II és III közösségi iniciatíva keretén belül koordinál projekteket. Az EQUAL programban is tevékenyen részt vett. A nemzetközi együttműködésben kiemelkedő szerepet kapnak a Leonardo kísérleti- és csereprojektek a szállodaipari, gasztronómiai és idegenforgalmi, szociális, építészeti és egyéb műszaki szakmák képzési területén, valamint a menedzsment, vezetők és szakmunkaerők továbbképzése. Az intézmény jelen projektünkben diákjaink számára Einsiedelben nyújt szakmai elméleti és gyakorlati ismereteket. Már két Leonardo és egy szakiskolai mobilitást valósítottunk meg együtt. A három hónapos Leonardo projektünk 12 diákkal az egyik legsikeresebb külföldi programunk volt, Mobilitási Nívódíjat nyertünk vele.

F+U Gemeinnützige Bildungseinrichtung für Fortbildung und Umschulung Sachsen GmbH
Rathausstraße 7
09111 Chemnitz 0049 37209 68740
0049 37209 68718
FuU.Einsiedel@t-online.de
 

 

AWP GMBH

A projekt koordináló intézménye a dél-thüringiai Zella-Mehlis városban működő Ausbildung Werbung und Partyservice GmbH nevű cég. 1991-ben alapították. Zella-Mehlis államilag elismert, több mint ezer éves, kb. 13000 lakossal rendelkező üdülőhely. Az AWP GmbH önálló jogokkal rendelkező intézmény, amely többek között szakképzéssel és továbbképzéssel is foglalkozik a /Mediengestalter für Digital- und Printmedien/ nyomdai előkészítő, médiatervező szakmában. A képzés mellett reklám, nyomdászat és partiszervező ágazattal is rendelkeznek.
Internetes partnerkeresés útján kerültünk kapcsolatba az intézménnyel, és a 2002/2003. tanévben sikeres nyelvi projektet valósítottunk meg velük a Socrates II/ Comenius I program keretében.
 

 

 

FÖRDERVEREIN FÜR AUSZUBILDENDE e. V.
BREITUNGEN

A Schmalkaldeni Szakmunkásképzést Támogató Egyesület olyan intézmény, melynek célja a különleges segítségre és támogatásra szoruló fiatalok szakmai előkészítése, valamint szakképzése.
A szakmai előkészítést és szakképzést magasan képzett szakemberek, szakoktatók és szociálpedagógusok végzik illetve támogatják.
Az intézmény, amelynek oktatási központja a türingiai Breitungenben található, a tanulóinak a szakmai alapképzés mellett támogató és a beilleszkedést elősegítő tanfolyamokat is nyújt a következő szakmákban: gazdasszonyképzés, kertész/dísznövény, kertész/kert- és tájépítész, vendéglátóipari szakmunkaerő, virágkötő, kisegítő szakács és szakács.
A kisegítő szakácsok képzése két évig tart. A jobb tanulmányi eredménnyel rendelkező diákok további két évig folytathatják tanulmányaikat, majd az illetékes kamara előtt záróvizsgát tesznek, és ezzel szerzik meg a szakács végzettséget.
A "Pillantás idegen fazekakba - Szakács és kisegítő szakács tanulók ismerkednek a magyar konyhaművészettel" című Leonardo da Vinci pályázat keretén belül 2002 szeptemberében hat német diák töltötte három hetes külföldi szakmai gyakorlatát iskolánkban. A szakmai elméleti és gyakorlati oktatás mellett alapszintű magyar nyelvi tanfolyamon is részt vettek a tanulók. 2003 októberében iskolánk tíz pincér- és szakács szakmunkástanulóját fogadja az intézmény szintén három hetes programra Leonardo pályázat keretén belül, melynek címe: "Hogy gurul a türingiai gombóc? - Magyar pincér- és szakács szakmunkástanulók ismerkednek a thüringiai konyhával". A kapcsolat bővülését jelenti, hogy 2005 és 2006 tavaszán iskolánk két turnusban is küld tíz vendéglátó szakmai képzésben részt vevő diákot egy hónapos "kulináris utazás"-ra Breitungenbe. 

 

STÄDTISCHE BERUFSSCHULE FÜR DAS METZGERHANDWERK MÜNCHEN - Németország

http://www.bsmetzger.musin.de

A Hentes Szakmunkásképző Intézet München tartományi székhely legrégibb szakképző intézménye, melyet 1900 októberében alapítottak. A duális szakképzési rendszer keretében a képzés hentes és hentes szakeladó szakmákban folyik. A képzés időtartama három év, ez idő alatt a diákok heti egy alkalommal járnak iskolába, a többi napon az üzemekben képzik őket. A tanítási idő kilenc óra, az órarend a következő órákat foglalja magába: szaktechnológia, szakmai matematika, német nyelv, szociális ismeretek (politika), elektromos adatfeldolgozás, üzemgazdaságtan (csak szakelőadók számára), hittan ill. etika, gyakorlati szakmai ismeretek. Jelenleg kb. 150 hentes (hat osztály) és 450 szakeladó (tizenhét osztály) látogatja az iskolát. Az intézmény kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

EU Leonardo da Vinci II. Mobilität Projekt

Sokszínű gasztronómia (ppt)

Städtische Berufsschule für das Bäcker- und Konditorenhandwerk - Németország

http://www.bsbaeko.musin.de

A Städtische Berufsschule für das Bäcker- und Konditorenhandwerk nevű pék és cukrász szakiskola a Helmut Schreiber igazgató úr vezetésével működő müncheni iskolakomplexum tagiskolája. Duális rendszerben képzi a tanulókat. Pék, cukrász és szakeladó szakmában folyik a képzés. A tanulók heti egy alkalommal vesznek részt a tanításon, a többi napon különböző pékségekben és cukrászdákban dolgoznak. A képzés három éve alatt szaktechnológia, szakmai matematika, német nyelv, szociális ismeretek (politika), elektromos adatfeldolgozás, üzemgazdaságtan (csak szakelőadók számára), hittan ill. etika, gyakorlati szakmai ismeretek témakörökben szereznek ismereteket. Az oktatási reform eredményeként a pék és cukrász tanulók integrált modulrendszerű oktatásban részesülnek. Ezzel biztosítják az elmélet és gyakorlat összefonódását. A szakmunkásképző mellett az iskola részét alkotja az intézmény büszkesége, a mesterképző, ahová az ország minden részéről, sőt külföldről is érkeznek hallgatók, hogy megszerezhessék a cukrászmesteri címet. Számtalan EU-s pályázatot valósítottak már meg, kapcsolatban állnak Angliában Plymouth és Barnstable, Franciaországban Párizs és Limoges, Svédországban Göteborg és Ausztriában Gleinstätten város egy-egy gasztronómiai profilú iskolájával.
2006-ban a „Vizsga előtt az EU-ban” című pályázat keretében három cukrász tanulónk töltötte szakmai gyakorlatát egy müncheni cukrászműhelyben.
 

 

 

ISTITUTO PROFESSIONALE PER I SERVIZI
ALBERGHIERI COMMERCIALI E TURISTICI
"G. MATTEOTTI" - PISA - Olaszország

A "G.Matteotti" Vendéglátóipari Szakiskola és Technikum pisai székhelyű oktatási intézmény. Nappali és esti tagozaton 1200 tanuló szakirányú képzését végzi. Az iskola a szakmai képzés mellett kiemelt hangsúlyt helyez az általános elméleti ismeretekre, a nyelvoktatásra és a nemzetközi oktatási programokba való bekapcsolódára. Az intézmény kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik és több esemény, program résztvevője.
 

 

 

ÜRMÉNYHÁZA - Szerbia

Ürményháza (Jermenovci) dél-bánsági szigetmagyar település, Nagybecskerektől 75 kilométerre délkeletre található. Lakosainak száma kb. 1000, ennek több mint 80 %-a magyar. A térség élő néphagyományait gyűjtik, dolgozzák fel és ápolják.

 

 

 

 

 

HírekÚj képzések:

Továbbtanulás általános iskolásoknak


Törzsasztal


Spóroljon szálloda,
hotel foglalásán,

www.szallodaszoba.huA portál a Hansági Ferenc Szakképző Iskola (Szeged) hivatalos weblapja.

6725 Szeged, Kenyérgyári út 8. Tel.: 62/547-240 e-mail: titkarsag@hansagi.sulinet.hu