KERESÉS
Főoldal Versenyek Külföldi kapcsolatok Szakmai gyakorlatok Szülőknek Webmail E-napló
Főoldal
Szakmák Éjszakája 2017
Nyári tábor
Szalagavató 2017
Facebook
Hansági napok
Hírek
Iskolánkról
Képzések
Fenntartónkról
Diákjaink
Szakmai gyakorlat
MNGSZ Hansági Szekció
Szolgáltatásaink
Elismeréseink
Rólunk írták
Minőségbiztosítás
Partnerek
UNESCO
Külföldi kapcsolataink
Projektjeink
Receptbank
Multimédia
Fenntarthatóság
Linkek özöne
Fórum
Kapcsolat
Galéria
Letöltés
Filmek
Information
Informationsheft
Kajacsata

<<Főoldal

Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány

Az alapítvány létrehozói - maguk is jeles vendéglős szakemberek - a kiváló szakács- és cukrászmester, Hansági Ferenc munkálkodásának szellemében hívták életre a Hansági Ferenc Oktatási Alapítványt.

Céljaink
Alapító tagok
Fő támogatóink
Alapító okirat
Beszámolók

A következő célokat tűzték maguk elé:

Alapot adni és lehetőséget teremteni a vendéglátás területén dolgozó szakembereknek és a tanulói-ifjúságnak céljaik megvalósításához.

Elősegíteni vendéglős dinasztiák kialakítását, fennmaradását.

Középfokú oktatási intézmény létrehozása, fenntartása és üzemeltetése. A szakképzés és az oktatás támogatása.

Többirányú szakképesitéssel,idegennyelv-ismerettel rendelkező, a korszerű gazdasági igényeknek
megfelelő munkaerő képzése, továbbképzése és átképzése az alapítvány által működtetett középfokú oktatási intézményben.

A vendéglátás és idegenforgalom szinvonalának növelése érdekében történő tapasztalatcserék, tanulmányutak, szakmai versenyek, az ezeken való részvétel megszervezése, lebonyolítása és elősegítése.

A tanulmányi és szakmai munkában kiemelkedő tanulók részére ösztöndíj folyósítása.
 

Alapító tagok

Csiszár István
Szakács szakmai gyakorlatát Hansági Ferenc tanítványaként a Hági Étteremben végzete, majd itt is dolgozott. a későbbiekben a Szeged étteremben konyhafőnök, a Hidegkonyha üzletvezető-helyettese, majd üzemvezető, 1989-től üzletcsoport-igazgató. A mesterszakács címnek 1978-tól birtokosa. Több nemzetközi gasztronómiai versenyen vett részt Európa-szerte. Jelenleg a Csiszár Mesterszakács Kft, illetve a domaszéki Rózsakert Vendéglő tulajdonosa, ahol szakács tanulók oktatásával is foglalkozik.
Frank Sándor
Tanulóéveit a Hági étteremben töltötte Nagy Endre konyhafőnök mellett, az elméleti képzést Hansági Ferenctől kapta. Már tanulóként is eredményesen szerepelt szakmai versenyeken, később több színvonalas versenyt nyert meg. 1980-ban mesterszakács címet kapott. A Szeged, majd az Egyetem étterem munkatársa, majd 1977-től a Kék Csillag étterem konyhafőnöke, később üzletvezetője. Családjával együtt üzemelteti a Szeri csárdát, a Kék Csillag éttermet, a Fehértói Halászcsárdát és a Roosewelt téri Halászcsárdát.

A Csongrád Megyei Gasztronómiai Társaság elnöke.
Kálmán József
A szakács szakmát a vásárhelyi Vendéglátóipari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolában sajátította el. Pályáját is Vásárhelyen, a Fekete Sasban kezdte. Szegeden előbb az újszegedi Egyetem éttermében helyezkedett el, később az IMBISZ hidegkonyhai üzletet és cukrászdát vezette. Közben tanított a hódmezővásárhelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolában, majd felsőfokú áruforgalmi szakvizsgát tett. Foglalkozik munkahelyi gyakorlati tanulóképzéssel.

1991-től a Gulyáscsárda tulajdonosa, 1992-től az Égő Arany Sörbárat üzemeltette Steak-house-ként. 1999-től a Kálmán panziót üzemelteti.

 
Kiss Antal
1955-ben a Hági étteremben kezdte tanulni Hansági Ferenc mellett a szakács szakmát. 1962-ben részt vett az első ifjúsági gasztronómiai versenyen, ahol a magyar csapattal első helyezést értek el. Több szegedi étteremben és bisztróban - Bubos étterem, Boszorkánykonyha, Napsugár Bisztró - dolgozott, 1981 és 1993 között a Hági étterem konyhafőnöke volt. Mesterszakács. Több külföldi út után 1992-ben a sevillai világkiállításon a Jas Camponas étteremben képviselte a hazai ízeket a világ előtt.

Kiss Tamás
A Csongrád megyei Vendéglátó Vállalatnál cukrásztanulóként kezdte pályáját. Tanulóként és később cukrász szakmunkásként számos szakmai versenyen vett részt. Közben folyamatosan képezte magát. 1972-ben fejezte be tanulmányait. 1985-ben cukrász szakoktató képesítést szerzett, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola szakoktató képző szakán. 1984-től 1992-ig a cukrász tanulók képzésével foglalkozott. 1992-ben kezdett önálló vállalkozásba. Adri névre keresztelt üzeme mellett Orsi néven cukrászdát is működtet.
 

Koha Csaba
1960-ben került Szegedre szakácstanulónak. A szakma rejtelmeibe Hansági Ferenc szakácsmester vezette be a szegedi Hungária Szálló éttermében. Később átkerült az alföldi Vendéglátó Vállalat által üzemeltetett Debreceni étterembe konyhafőnöknek, majd rövid ideig Budapesten dolgozott. 1971-ben került Jászberénybe az Alföldi Vendéglátó Vállalat áthelyezésével. Itt létrehozta a Lehel Gyöngyét. Szakácsként megfordult Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban, Romániában és Lengyelországban, Svájcban. 1985-ben megnyitotta az étteremhez kapcsolva a Hotel Lehel Gyöngyét. Koha Csaba neve szorosan összefonódott a Jászberényi Lehel SC jégkorongcsapatával. Emlékét megőrizzük!

 
Puskás László
1973-ban felszolgálóként végzett a szegedi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképzőben, majd a szegedi Hági étteremben dolgozott szakmájában.
1975-ben szerzett üzletvezetői képesítést, s a Móravárosi vendéglő üzletvezetője lett. Később a Felsővárosi vendéglő, majd a Kék-Fekete söröző üzletvezetője. Jelenleg a Botond étterem tulajdonosa.

 
Rapcsányi Ferenc
1967-ben szerzett felszolgáló szakmunkás bizonyítványt. 1977-ig a szegedi régi Hungáriában dolgozott szakmájában, később a Hági étteremben lett üzletvezető helyettes, miközben elvégezte a vendéglátóipari szakközépiskolát, majd szakirányú felsőfokú képesítést szerzett. 1983-tól 1995-ig (az üzlet privatizációjáig) üzletvezetőként, illetve üzletcsoport -igazgatóként tevékenykedett. Magyar gasztronómiai rendezvények vezetőjeként rendszeresen vett részt külföldi rendezvényeken is. Szakoktatóként közreműködött a szakma utánpótlásának biztosításában. Az alapítvány kuratóriumának kezdetektől elnöke, majd titkára.
Schaff Gyuláné
Az Élelmiszerkereskedelmi Vállalat, majd a Vendéglátó Vállalatnál kezdte pályáját adminisztrátorként, majd később üzletvezető helyettes, 1967-től üzletigazgatói beosztásban dolgozott.
1959-től folyamatosan szerzete meg a felszolgálói, az üzletvezetői, a technikusi vizsgát, később felsőfokú áruforgalmi szakvizsgát tett. A vendéglátó Szakközépiskola levelező tagozatán óraadóként szakmai tárgyakat tanított, közben a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat áruforgalmi osztályán dolgozott csoportvezetőként 1987-ig.
Nyugdíjazása után sem szakadt el a vendéglátástól. 1993 óta az alapítvány kuratóriumának titkára, 1995-től elnöke.
Szabóné Szuhai Mária
A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán végzett 1976-ban.
Kezdeteben oktatási előadóként, majd személyzeti vezetőként dolgozott a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalatnál. 1983-ban vendéglátóipari üzemgazdász képesítést szerzett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola Vendéglátóipari szakán. Részt vett a Magyar Szakács és Cukrász Szövetség sejtjeként működő Gasztronómiai Társaság létrehozásában, s a társaság titkáraként tevékenykedett.
Az alapítvány és az iskola létrehozásának gondolata tőle származik, s rendkívül sokat tett azért, hogy az elképzelések megvalósuljanak.
Török József
Iskoláit Tápén, illetve Szegeden végzete. A Szegedi Vendéglátó Vállalathoz került, előbb adminisztrátori, majd felszolgálói, üzletvezetői, üzletigazgatói munkakört tölt be. Dolgozott a Liget étteremben, Gulyáscsárdában, Birkacsárdában, Öreg Kőrössy Halászcsárdában és a Szeged étteremben. Elvégezte a Vendéglátó Főiskolát. Majd üzletvezetőként kinyitotta a Lila Akác éttermet-presszót. Közben tanított a Kisteleki gimnáziumban. Később megbízták a Szegedi Nagyáruház étterem-bár, Egri borozó, Szőke Tisza Hajó étterem-bár üzletigazgatói teendőivel. 1982-ben magánkezdemé-nyezéssel létrehozta a Favilla vendéglőt. Megalapította a Dél-alföldi Vendéglátók Szövetségét.

A gasztronómiának alárendelte lényét, idejét, munkáját a szakma szeretete jellemezte. 1994. október 29-én elragadta körünkből a halál. Emlékét kegyelettel megőrizzük!
 
Veres János
Éttermi felszolgáló, majd szakács szakmunkásvizsga után érettségizett, 1983-ban felsőfokú vendéglátó-ipari szakvizsgát tett. A Dél-Tisza Menti Áfész jogelődjénél előbb üzletvezetőként, majd több beosztás után kiemelt üzletcsoport igazgatóként dolgozott. 1981-ben szerződéses vendéglátóipari üzletek üzemletetésére PJT-t alakított, s több éttermet, vendéglőt működtetett ebben a formában, illetve később kft-ként. 1992-ben hozta létre családi vállalkozásban a Hús Kft-t Csanyteleken. 1991-től Csanytelek polgármestere.
Vörös László
Tanulóéveit 1963 és 1966 között a Virág cukrászdában töltötte. A Szegedi Áfész dolgozójaként 1972-ben bízták meg a cég deszki cukrászdájának vezetésével. A szegedi Kék Csillag cukrász termelőüzemet 1978-tól 1981-ig vezette. A mestervizsga letétele után 1981-ben lett önálló cukrász kisiparos Deszken. Jelenleg a Vörös - Szekfű cukrászda, Áfonya I, Áfonya II., Stefánia (régi Papp cukrászda) tulajdonosa, felnőtt gyermekei is a családi vállalkozásban dolgoznak.

HírekÚj képzések:

Továbbtanulás általános iskolásoknak


Törzsasztal


Spóroljon szálloda,
hotel foglalásán,

www.szallodaszoba.huA portál a Hansági Ferenc Szakképző Iskola (Szeged) hivatalos weblapja.

6725 Szeged, Kenyérgyári út 8. Tel.: 62/547-240 e-mail: titkarsag@hansagi.sulinet.hu