KERESÉS
Főoldal Versenyek Külföldi kapcsolatok Szakmai gyakorlatok Szülőknek Webmail E-napló
Főoldal
Szakmák Éjszakája 2017
Nyári tábor
Szalagavató 2017
Facebook
Hansági napok
Hírek
Iskolánkról
Képzések
Fenntartónkról
Diákjaink
Eger 2010
Hódmezővásárhely 2010
Pelikán Kupa 2010
Göndöcs Benedek Országos Szakmai Emlékverseny 2009
Hansági emlékverseny 2009
Pelikán Kupa 2009
Hódmezővásárhely 2009
Hódmezővásárhely 2008
Hódmezővásárhely 2007
Békéscsaba 2007
Tirol 2006
Békéscsaba 2006
Hódmezővásárhely 2006
Békéscsaba 2005
Szakmai gyakorlat
MNGSZ Hansági Szekció
Szolgáltatásaink
Elismeréseink
Rólunk írták
Minőségbiztosítás
Partnerek
UNESCO
Külföldi kapcsolataink
Projektjeink
Receptbank
Multimédia
Fenntarthatóság
Linkek özöne
Fórum
Kapcsolat
Galéria
Letöltés
Filmek
Information
Informationsheft
Kajacsata

<< Főoldal \ Diákjaink


V. Pelikán Kupa (Szolnok) - Képek >>>

Helyszín: A Szolnoki Főiskola
Időpont: 2010. március 20.


Újabb éremeső! A tavalyi versenyhez képest még több díjat sikerült tanulóinknak nyerni. A verseny méretét, színvonalát jellemzik a következő adatok: 119 versenymunka 136 versenyző . Összesen 18 iskola indított tanulókat.


 

A verseny szervezői:

  • Pál Szabó Mihály mesterszakács, a Francia gasztronómiai lovagrend tagja
  • Erdős Hanna többszörös olimpiai bajnok, mestercukrász
  • Péter Lajos a vendéglátással megfertőzött civil aktivista (a Hanna férje)

Kategóriák:

  • "A" kategória: hidegkonyha
  • "B" kategória: melegkonyha
  • "C" kategória: cukrászat
  • "D1" kategória: szakácsművészet ( artisztika)
  • "D2" kategória: cukrász művészet ( artisztika)

Zsűritagok:

Szakács: Mile József Világbajnok mesterszakács
Bene Sándor mesterszakács
Zoboki Józsefné mesterszakács

Cukrász: Móra László, Cukrász világbajnok, Venesz-díjas mestercukrász
Kiss Zoltán mestercukrász

Felszolgálók: Sárközi Tibor mesterfelszolgáló
Kaszab Zoltán mesterfelszolgáló,
a Francia gasztronómiai lovagrend tagja
Bobák József mesterfelszolgáló

A Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola versenyre nevezett tanulói:

Cukrászok:

  • Nagymihály Andrea cukrász tanuló kat. 1/11A egyéni - Elismerő Diploma
  • Bacsa Beáta cukrász tanuló kat. 1/11A egyéni - A zsűri különdíját kapta a „Bonbonos díszdoboz” munkájáért
  • Kocsispéter Anett cukrász tanuló kat. 1/11A egyéni - Elismerő diploma
  • Felkészítő tanár: Kiss Tamás

Szakácsok:

  • Palágyi Bendegúz szakács tanuló kat. 1/11B egyéni hidegkonyhai készítmény - Elismerő diploma
  • Liptai Gábor szakács tanuló kat. 3/13 B egyéni zöldségfaragás - Bronzérem
  • Felkészítő tanár: Sütő Csaba
     
  • Bajúsz Hajnalka/Szőke Tímea szakács tanuló kategória 1/11B páros hidegkonyhai készítmény - Ezüstérem
  • Felkészítő tanár: Csehó Éva


Pincérek
:

  • Baranyi Anita/Sebők Bernadett pincér tanuló kat. 2/12 A és 11F páros indulók díszasztal - Ezüstérem
  • Kővágó Gábor/Gera Bence pincér tanuló kat. 1/11A osztály páros indulók díszasztal - Bronzérem
  • Hérány Sándor/Molnár László pincér tanuló Kat. 3/13 A és 2/12A páros indulók díszasztal - Aranyérem - A Civil zsűri különdíja (Közönségdíj) - A versenyt alapító vállalkozó Különdíja
  • Felkészítő tanárok: Kozák Hajnalka/Papós Zoltán

 

A főbb témák, melyek érdekesek lehetnek:

  • A képeket nézegetve egy laikus számára az ilyen verseny a csodák országa. A mai modern, mp3-on és neten lógó fiatalok is képesek ilyen alkotásokat létrehozni.
  • Mennyi mindenre kell figyelni egy díszasztal elkészítésénél vagy egy alkalmi menü összeállításánál?
  • Mennyi munkaóra egy-egy szakács vagy cukrász versenymunka elkészítése?
  • A tanulók motiváltsága: ma sok panasz van a diákok motiválatlanságára, érdektelenségére (főleg a szakmunkásoknál), azt azonban jól megmutatja a verseny, hogy sokan bevonhatók a komoly, akár művészi igényű munkába is. Ez lehet talán a minőségi szakmunkásképzés alapja.
  • Néhány pozitív lehetőség a verseny kapcsán:
    • A szakmai fejlődés érdekében szükség van a trendek ismeretére.
    • A szakma változásait egy-egy versenyen lehet legkorábban érzékelni.
    • A külföldi munkaadók igenis komolyan veszik a referenciákat.
    • Ma már sokan érettségi vagy más hasonló előtanulmány (pl.: főiskola, egyetem megszakított tanulmánya) után érkeznek szakmát tanulni.
  • A versenyfelkészülések fontossága és hatásai a szakképzésben.
  • Az iskolák komolyan veszik ezeket a versenyeket, az ott elért eredmények fontosak a képzések számára is és az iskoláról kialakítható kép szempontjából is.
    • A versenyeztetés nagyon költséges dolog a vendéglátásban, mégis érdemes felvállalni a plusz terheket, mert ez a színvonalas fejlődés egyik lehetősége.
    • A pincéreknél a dekoráció és a látvány kíván mindig új eszközöket, anyagokat
  • A tanár-diák kapcsolatban is sokat számít ez a közös felkészülési időszak.
  • A diákok közötti „csapatmunka” szempontjából is fontosak ezek a felkészülések, versenyek. (Az EU-ban a szociális kompetenciák a legfontosabbak közé tartoznak.)
  • A kapcsolat a képzőhelyekkel is pozitívabb a versenyrésztvevőket adó helyszínekkel.
  • Külsős szakemberek is részt vesznek a képzésben és a felkészítésben is.
  • Sok esetben az iskola / szülő kapcsolatban is javulást, közvetlenebb kapcsolatot eredményez.
  • Szakoktatók is fejlődnek szakmailag, mert a versenyek felkészítésében a tapasztalataikra, ötleteikre mindig nagy szükség van.
  • Köszönet a támogatóknak és a képzőhelyeknek (név nélkül)

Hírek



Új képzések:

Továbbtanulás általános iskolásoknak


Törzsasztal


Spóroljon szálloda,
hotel foglalásán,

www.szallodaszoba.hu



A portál a Hansági Ferenc Szakképző Iskola (Szeged) hivatalos weblapja.

6725 Szeged, Kenyérgyári út 8. Tel.: 62/547-240 e-mail: titkarsag@hansagi.sulinet.hu