erasmus ERASMUS+ pályázat 2017-18 Projekt zárás - Beszámolók Projekt beszámoló (PDF) magyar Projekt beszámoló (PDF) angol Diákok beszámolói Szénási Roxána Éva pincér-Málta beszámoló Illés Gréta Ildikó pincér-munkanapló és élménybeszámoló Lleida Bódi Richárd szakács Munkanapló és beszámoló. Halasi Szabolcs Cukrász munkanapló és élménybeszámoló Csíkszereda Tanári beszámolók: Erasmus+ Munkatársak külföldi képzési tevékenysége Intézményünk fontosnak tartja, hogy a gyakorlati oktatók és az elméleti szaktanárok is megismerjenek külföldi, a mienktől eltérő szakképzési rendszereket, hogy ezáltal reális képet alkothassanak más országok szakképzési rendszereiről, összehasonlítási alapot kapjanak. Mindennapi munkánk során nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni fejlesztésre, a karrier tanácsadásra és az önismeret fejlesztésére, ezért is fontos, hogy maguk az oktatók is tisztában legyenek az európai uniós állampolgári jogokkal. A munkatársak külföldi szakmai képzése program keretén belül célunk, hogy oktatóink is naprakész trendeket ismerjenek meg, melyeket itthon az oktatás során továbbadhatnak a diákoknak, ezáltal támogatva a szakma folyamatos fejlődését, a versenyképességet, a szakmai kreativitást, az innovációt. A 2017-2018-as tanévben négy kolléga, utazott négy európai országba a külföldi partnerrel előre egyeztetett cukrász szakképzési, illetve turisztikai munkaprogram végrehajtására. Emellett segítették a velük együtt szakmai gyakorlatra utazó diákcsoportok beilleszkedését, eligazodását az új környezetben. A tanári beszámolók elérése: Tanárok, oktatók, munkatársak mobilitása Nyilasiné Forray Cintia Vágfalviné Kazy Eszter Jancsikinné Smicskó Klára Kispéter Anna Kísérőtanári program Fazekas Gyula Élménybeszámoló a kiutazásokról 2018. március 13-án 15:00 a tanétteremben (C-épület emelet)! Sok szeretettel meghívjuk minden érdeklődőt, főleg a következő évben külföldi gyakorlatra kiutazni kívánó diákokat, az idei Erasmus+ mobilitási projektzáró rendezvényére! A külföldi szakmai gyakorlaton részt vett diákok számolnak be tapasztalataikról, élményeikről, a külföldi gyakorlati helyekről, a megismert technológiákról, ételspecialitásokról, valamint szabadidős programjaikról PPT bemutatóval és a kint megismert receptekből készült ételekből kóstoló kínálásával. A receptbank elkészült: link>>> Kóstolók: 1. Ausztria Seefeld: Lazac tatar 2. Németország München: Fahéjas csillag mandulával 3. Németország Hameln: Kiba (meggyes-banános ital) 4. Olaszország Senigallia: Mascarpone 5. Románia: Barackos – mákos – túrós kocka, rahátos sütemény 6. Málta 1.csoport: édes és sós Pastizzi 7. Málta 2.csoport: Mince pite 8. Spanyolország Lleida 1.csoport: Panellets (Sült marcipán golyók) 9. Spanyolország Lleida 2.csoport: Muffin A kiutazások rendben megtörténtek Az utolsó csapat is hazaért külföldi szakmai gyakorlatáról. Az élmények feldolgozása még folyamatban van. A kiutazók névsora (2017. június 12.) Ausztria (Tirol) 2018.01.02-től 01.29-ig Kószó Benedek Ksz/12.B (szakács) Sándor Máté Ksz/12.B (szakács) Németország (Hameln) Németh Tímea Ksz/11.B (pincér) Szántusz Barbara 10.A (pincér) Németország (München) Benkő Anikó Ksz/11.A (cukrász) Tóth Szilvia Ksz/11.A (cukrász) Spanyolország (Lleida) Curcubet Eszter Salome Ksz/11.A (cukrász) Illés Gréta Ildikó Ksz/11.B (pincér) Kozma Máté Ksz/11.B (pincér) Lengyel Bálint 1/13.A (szakács) Puskás Róbert Richárd Ksz/11.A (cukrász) Sándor Vivien Ksz/11.A (cukrász) Olaszország (Senigallia) Batki Ádám Ksz/11.B (szakács) Bódi Richárd Ksz/11.B (szakács) Petri Tímea 1/13.A (pincér) Túri Tamás 1/13.A (pincér) Málta Bővíz Péter frissen végzett 11.A (szakács) Hajdú Emese Ksz/11.A (cukrász) Kiss Tóth Gergely frissen végzett 11.A (szakács) Kozma Laura Eszter Ksz/11.A (cukrász) Szabó Tamás Ksz/11.B (szakács) Szénási Roxána Éva Ksz/11.B (pincér) Szűcs Anna 10.A (cukrász) Vörösváczki Viktória Ksz/11.A (cukrász) Románia (Csíkszereda) Halasi Szabolcs 10.A (cukrász) Végh Csaba Ksz/11.B (szakács) Tartalék: Lődy Rebeka 10.A (cukrász) Portörő Attila 1/13.A (szakács) Simicz Máté 1/13.A (pincér) Terék Noémi 10.A (cukrász) Pályázati lehetőségek a 2017/2018. tanévben A „Vendéglátós tudásimport” nevű programban a következő kiutazásokra pályázhatnak szakmás és szakközépiskolai tanulóink: Olaszország Grado munkanyelv: angol és elemi olasz 2017 nyarán (egy hónapos turnus) szakács, pincér Spanyolország Lleida munkanyelv: angol 2017 őszén (egy hónapos turnus) cukrász, szakács, pincér Németország München munkanyelv: német vagy angol 2017 őszén (egy hónapos turnus) szakács, cukrász Málta Valletta munkanyelv: angol 2017 őszén (két hónapos turnus) szakács, pincér; frissen végzett fiatalok! Málta Valletta munkanyelv: angol 2017 őszén (egy hónapos turnus) cukrász, szakács Németország Hameln munkanyelv: német vagy angol 2017 őszén (egy hónapos turnus) szakács, pincér Románia Csíkszereda munkanyelv: angol vagy német 2017 őszén (egy hónapos turnus) szakács, pincér, cukrász Ausztria, Tirol/Seefeld munkanyelv: német vagy angol 2018. január (egy hónapos turnus) szakács Előfeltételek: jó tanulmányi eredmény (a bukás kizáró ok), megfelelő szintű nyelvtudás – nyelvi szintfelmérő megírása, önálló feladatmegoldó képesség. A gyakorlat tárgya: Betekintés az adott ország gasztronómiájába Külföldi ételspecialitások, ill. cukrászati termékek megismerése, receptek gyűjtése Külföldi ételkészítési technológiák, illetve felszolgálási technikák megismerése Vendéglátóipari szaknyelvi nyelvgyakorlási lehetőség A gyakorlat elismerése: EUROPASS nemzetközi mobilitási igazolvánnyal A pályázat benyújtásának határideje: 2017. május 22. Hogyan jelentkezz? Írj motivációs levelet (magyarul és a tanult idegen nyelven, egy oldalas), melyben szerepel osztályod és szakmád megnevezése, majd leírod, hogy hová jelentkezel (célszerű rangsorolva 3 lehetőséget is bejelölni) és mit vársz ettől a programtól. A levélnek tartalmaznia kell elképzeléseidet a külföldi programról, főleg a tapasztalatszerzési szándékot, hajlandóságot az előkészítő foglalkozásokon való részvételre, valamint, hogy vállalod a hazautazás utáni beszámolási kötelezettséget. fényképes önéletrajzot (magyarul és a tanult idegen nyelven) A jelentkezési dokumentumokat küldd el a projektkoordináló tanárnak e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre! A projektet az Európai Bizottság támogatta.