ERASMUS+ pályázat 2017-18

Projekt zárás - Beszámolók

Diákok beszámolói

Tanári beszámolók: Erasmus+ Munkatársak külföldi képzési tevékenysége

Intézményünk fontosnak tartja, hogy a gyakorlati oktatók és az elméleti szaktanárok is megismerjenek külföldi, a mienktől eltérő szakképzési rendszereket, hogy ezáltal reális képet alkothassanak más országok szakképzési rendszereiről, összehasonlítási alapot kapjanak. Mindennapi munkánk során nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni fejlesztésre, a karrier tanácsadásra és az önismeret fejlesztésére, ezért is fontos, hogy maguk az oktatók is tisztában legyenek az európai uniós állampolgári jogokkal. A munkatársak külföldi szakmai képzése program keretén belül célunk, hogy oktatóink is naprakész trendeket ismerjenek meg, melyeket itthon az oktatás során továbbadhatnak a diákoknak, ezáltal támogatva a szakma folyamatos fejlődését, a versenyképességet, a szakmai kreativitást, az innovációt.

A 2017-2018-as tanévben négy kolléga, utazott négy európai országba a külföldi partnerrel előre egyeztetett cukrász szakképzési, illetve turisztikai munkaprogram végrehajtására. Emellett segítették a velük együtt szakmai gyakorlatra utazó diákcsoportok beilleszkedését, eligazodását az új környezetben.

A tanári beszámolók elérése:

Tanárok, oktatók, munkatársak mobilitása

Kísérőtanári program

 

Élménybeszámoló a kiutazásokról 2018. március 13-án 15:00 a  tanétteremben (C-épület emelet)!

Sok szeretettel meghívjuk minden érdeklődőt, főleg a következő évben külföldi gyakorlatra kiutazni kívánó diákokat, az idei Erasmus+ mobilitási projektzáró rendezvényére!

A külföldi szakmai gyakorlaton részt vett diákok számolnak be tapasztalataikról, élményeikről, a külföldi gyakorlati helyekről, a megismert technológiákról, ételspecialitásokról, valamint szabadidős programjaikról PPT bemutatóval és a kint megismert receptekből készült ételekből kóstoló kínálásával.

A receptbank elkészült: link>>>

 

Kóstolók:

1. Ausztria Seefeld: Lazac tatar

2. Németország München: Fahéjas csillag mandulával

3. Németország Hameln: Kiba (meggyes-banános ital)

4. Olaszország Senigallia: Mascarpone

5. Románia: Barackos – mákos – túrós kocka, rahátos sütemény

6. Málta 1.csoport: édes és sós Pastizzi

7. Málta 2.csoport: Mince pite

8. Spanyolország Lleida 1.csoport: Panellets (Sült marcipán golyók)

9. Spanyolország Lleida 2.csoport: Muffin


A kiutazások rendben megtörténtek

Az utolsó csapat is hazaért külföldi szakmai gyakorlatáról. Az élmények feldolgozása még folyamatban van.


A kiutazók névsora (2017. június 12.)

Ausztria (Tirol) 2018.01.02-től 01.29-ig

  • Kószó Benedek    Ksz/12.B    (szakács)
  • Sándor Máté    Ksz/12.B    (szakács)

       
Németország (Hameln)

  • Németh Tímea    Ksz/11.B    (pincér)
  • Szántusz Barbara    10.A    (pincér)

       
Németország (München) 

  • Benkő Anikó    Ksz/11.A    (cukrász)
  • Tóth Szilvia    Ksz/11.A    (cukrász)

       
Spanyolország (Lleida)       

  • Curcubet Eszter Salome    Ksz/11.A    (cukrász)
  • Illés Gréta Ildikó    Ksz/11.B    (pincér)
  • Kozma Máté    Ksz/11.B    (pincér)
  • Lengyel Bálint    1/13.A    (szakács)
  • Puskás Róbert Richárd    Ksz/11.A    (cukrász)
  • Sándor Vivien    Ksz/11.A    (cukrász)

       
Olaszország (Senigallia)       

  • Batki Ádám    Ksz/11.B    (szakács)
  • Bódi Richárd    Ksz/11.B    (szakács)
  • Petri Tímea    1/13.A    (pincér)
  • Túri Tamás    1/13.A    (pincér)

 

       
Málta      

  • Bővíz Péter frissen végzett    11.A    (szakács)
  • Hajdú Emese    Ksz/11.A    (cukrász)
  • Kiss Tóth Gergely frissen végzett    11.A    (szakács)
  • Kozma Laura Eszter    Ksz/11.A    (cukrász)
  • Szabó Tamás    Ksz/11.B    (szakács)
  • Szénási Roxána Éva    Ksz/11.B    (pincér)
  • Szűcs Anna    10.A    (cukrász)
  • Vörösváczki Viktória    Ksz/11.A    (cukrász)

       
Románia (Csíkszereda)       

  • Halasi Szabolcs    10.A    (cukrász)
  • Végh Csaba    Ksz/11.B    (szakács)

       
       
Tartalék:        

  • Lődy Rebeka    10.A    (cukrász)
  • Portörő Attila    1/13.A    (szakács)
  • Simicz Máté    1/13.A    (pincér)
  • Terék Noémi     10.A    (cukrász)

Pályázati lehetőségek a 2017/2018. tanévben

A „Vendéglátós tudásimport” nevű programban a következő kiutazásokra pályázhatnak szakmás és szakközépiskolai tanulóink:

Olaszország Grado

munkanyelv: angol és elemi olasz

2017 nyarán (egy hónapos turnus) szakács, pincér

Spanyolország Lleida

munkanyelv: angol

2017 őszén (egy hónapos turnus) cukrász, szakács, pincér

Németország München

munkanyelv: német vagy angol

2017 őszén (egy hónapos turnus) szakács, cukrász

Málta Valletta

munkanyelv: angol

2017 őszén (két hónapos turnus) szakács, pincér; frissen végzett fiatalok!

Málta Valletta

munkanyelv: angol

2017 őszén (egy hónapos turnus) cukrász, szakács

Németország Hameln

munkanyelv: német vagy angol

2017 őszén (egy hónapos turnus) szakács, pincér

Románia Csíkszereda

munkanyelv: angol vagy német

2017 őszén (egy hónapos turnus) szakács, pincér, cukrász

Ausztria, Tirol/Seefeld

munkanyelv: német vagy angol

2018. január (egy hónapos turnus) szakács

 

Előfeltételek:

  • jó tanulmányi eredmény (a bukás kizáró ok),
  • megfelelő szintű nyelvtudás – nyelvi szintfelmérő megírása,
  • önálló feladatmegoldó képesség.

A gyakorlat tárgya:

  • Betekintés az adott ország gasztronómiájába
  • Külföldi ételspecialitások, ill. cukrászati termékek megismerése, receptek gyűjtése
  • Külföldi ételkészítési technológiák, illetve felszolgálási technikák megismerése
  • Vendéglátóipari szaknyelvi nyelvgyakorlási lehetőség


A gyakorlat elismerése:

EUROPASS nemzetközi mobilitási igazolvánnyal

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. május 22.

Hogyan jelentkezz?

  • Írj motivációs levelet (magyarul és a tanult idegen nyelven, egy oldalas), melyben szerepel osztályod és szakmád     megnevezése, majd leírod, hogy hová jelentkezel (célszerű rangsorolva 3 lehetőséget is bejelölni) és mit vársz ettől a     programtól. A levélnek tartalmaznia kell elképzeléseidet a külföldi programról, főleg a tapasztalatszerzési szándékot,     hajlandóságot az előkészítő foglalkozásokon való részvételre, valamint, hogy vállalod a hazautazás utáni beszámolási     kötelezettséget.
  • fényképes önéletrajzot (magyarul és a tanult idegen nyelven)

A jelentkezési dokumentumokat küldd el a projektkoordináló tanárnak e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

A projektet az Európai Bizottság támogatta.


Hansági Ferenc Szakképző Iskolája 
Szeged, Kenyérgyári út 8.
Tel./Fax: 62/547-242

+36 30 572-5249
titkarsag@hansagi.sulinet.hu 
GPS: 46.2574, 20.119


Órarend | E-naplóEbéd 


Tankönyvellátási tájékoztató a 2020/2021-es tanévre.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztató levele a szülők számára. 2020.04.02.


Programajánló:

A Microsoft Teams használatának bemutatója, tanári, gyerek/szülő oldalról.


Tisztelt Szülők, Diákok!

A megváltozott helyzet mindannyiunkra hatást gyakorol. Önmagunkhoz térve, igyekszünk megtalálni azokat az utakat és lehetőségeket, amelyekkel fenntarthatjuk jól megszokott kereteinket, munkánkat, és nem utolsó sorban emberi kapcsolatainkat. Ez most nem egyszerű, de ez a legfontosabb.

Sok felajánlás van ingyenes online pszichológiai segítségnyújtásról. Az itt elérhető linken igazán széles spektrumon van kínálat, kiváló szakemberek neveivel, elérhetőségeivel, jó szívvel ajánljuk.

Mindenkinek jó egészséget kíván a Hansági nevelőtestülete nevében: Keveiné Mészáros Erika igazgató


Megfontolandó tanácsok a digitális munkarend idejére.


Igazgatói tájékoztató levél, 2020.03.23.


Tájékoztatás az iskolánkban alkalmazott digitális munkarenddel kapcsolatos fontosabb tudnivalókról


Az NGSZ tájékoztatója a 2020. március 18-tól érvényes étkezésre vonatkozó szabályozásról.


A NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL tájékoztató levele.


Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatójának tájékoztató levele.


A középszintű érettségi vizsga tantárgyankénti témakörei


A Szegedi Szakképzési Centrum koronavírus járvány megelőzésével kapcsolatos intézkedései és ajánlásai.


Kormányzati tájékoztató a koronavírus helyzettel összefüggő legfontosabb megelőző intézkedésekről.


 Az ideiglenes felvételi jegyzék elérhető itt.


Képzéseink 8. osztályt végzettek számára:

  • Technikum: vendégtéri szaktechnikus
  • Szakképző iskola: szakács

A részletekről bővebben itt olvashat.


Külföldi nyelvtanulási program csoportos kiutazás tájékoztató itt olvasható.


A Szakmahorizont 2020/2021. című pályaorientációs kiadvány itt olvasható.


Tájékoztató a megújuló szakképzésről. A megnyitáshoz kérjük kattintson a képre!

Programok érdeklődőknek

Aktuális pályázataink, projektjeink

Erasmus+ :: Külföldi gyakorlatok

Részletek 2018/19 | 2017/182017/16 |...
(lásd Projektjeink menüben)


Nemzeti Tehetség Program

Részletek: 2016 | 2015 | 2014 | ...
(lásd Projektjeink menüben)


Határtalanul

Részletek2019 | 2018 2017 | 2016 | ...
(lásd Projektjeink menüben)


TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK ÖSSZEHANGOLT INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSE - „TUDÁSDEPÓ-EXPRESSZ” (TIOP-1.2.3-11/1)

A pályázat címe:
„Változó Gutenberg galaxis” – Az iskolakönyvtár szolgáltatásainak fejlesztése a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM ORSZÁGOS TEHETSÉGSEGÍTŐ HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA – (MAGYAR GÉNIUSZ INTEGRÁLT TEHETSÉGSEGÍTŐ PROGRAM) (TÁMOP-3.4.4/B-11/2)

A pályázat címe:

"Behálózzuk a tehetségeinket" - a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tehetségsegítő hálózatában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK FELKÉSZÜLÉSÉNEK TÁMOGATÁSA A RÖVIDEBB KÉPZÉSI IDEJŰ SZAKKÉPZÉS BEVEZETÉSÉRE. (TÁMOP-2.2.5.A-12/1)

A pályázat címe:

Az új típusú szakképzés bevezetésére való felkészülés támogatása a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


Fejlesztések a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában a TIOP-1.1.1-07/1 pályázat támogatásával »