Határtalanul program - Újra főzzük: szegedi és dévai diákok ételrecept-gyűjteményt készítenek
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által 1.258.836.- forinttal támogatott együttműködés fontosabb adatai:
- az együttműködésben részt vevő magyarországi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolai diákok és kísérők száma összesen 33 fő (30+3 fő),
- az együttműködés célországa Románia, az együttműködésben részt vevő partner dévai Téglás Gábor Iskolaközpont diákjainak és kísérőinek száma összesen 33 fő (30+3 fő),
- az első együttműködés helyszíne Magyarország, a dévai iskola tanulói látogatásának időpontja: 2011. november 11-14.
- a második együttműködés helyszíne Románia, a szegedi iskola tanulói látogatásának időpontja: 2012. április 20-23.
- az elkészítendő termék(ek) bemutatása:
A projekt termékeként egy papír alapú, Déva és Szeged, valamint az együttműködő partnerek régiójában fellelhető jellegzetes magyar ételek receptgyűjteménye készül el, ami a két város és környéke nevezetességeinek bemutatásával kiegészülve CD-re is kerül. A két iskola tanulói a látogatások alkalmával anyagot gyűjtenek a feldolgozáshoz (nevezetességek megtekintése, könyvtár, étterem látogatás, jellegzetes ételek gyakorlatban való elkészítése). A partnerek a dévai látogatáson véglegesítik az anyagokat és nyilvánosan bemutatják azokat.
Projekt termékek: Szakácskönyv nyomtatott forma | "CD" formátum
Az első együttműködés (2011. november 11-14.), a dévai iskola tanulói szegedi látogatásának tevékenységei, képek, video
A projekt végső termékeként egy papíralapú receptgyűjtemény és CD készül, amely anyagát először Szegeden és környékén gyűjtötték a dévai tanulók a pályázó intézmény tanulóival együttműködve. A látogatás során véglegesítették az elkészítendő receptgyűjtemény és CD felépítését, tartalmát, illetve anyagot gyűjtöttek a feldolgozáshoz (A város nevezetességeinek megtekintése, receptúrák több formában való megismerése: előadás, könyvtár, étterem látogatás, valamint a legjellegzetesebb ételek gyakorlatban való elkészítése). Menet közben folyamatosan rendszerezték az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagokat (fotókat, dokumentumokat), elvégezték a szükséges elektronikus feldolgozásokat.
A látogatás programja:
1. nap
• Látogatás a Szegedi Móra Ferenc Múzeumban,
• a fogadó iskola megismerése,
• rendhagyó foglalkozás keretében a város történelmi, földrajzi és turisztikai bemutatása,
• Anyaggyűjtés az iskola könyvtárában (régi szakácskönyvek, kiadványok tanulmányozása),
• magyar népdalok tanulása.
2. nap
• A Fehértói halászcsárda megtekintése,
• látogatás a deszki Vörös szekfű cukrászdában szakmai anyaggyűjtés céljából. (a vendéglátás, szakácsat, cukrászat hagyományos eszközei, receptjei, alapanyagai)
• Szervezett városnézés, a fogadó iskola tanulóinak mentorálásával,
• az Alabárdos étterem megtekintése,
• a Somogyi Könyvtárban régi receptúrák, gasztronómiai hagyományok gyűjtése a készülő projekttermékhez,
• hagyományos szegedi halászlé receptjének és elkészítési módjának megismerése az iskolában a fogadó iskola tanulóinak közreműködésével,
• az összegyűjtött anyagok áttekintése közösen, az elektronikus feldolgozások elvégzése.
3. nap
• Az előző napi információk alapján jellegzetes magyar ételek készítés az iskolák tanulói közreműködésével (A munkafolyamatot fotókon, videón rögzítették, ezeket felhasználják az elkészítendő CD-n.),
• a magyar konyha jellemzőit bemutató foglalkozás,
• a két iskola tanulói részvételével játékos vetélkedő a megszerzett ismereteikről (történelem, irodalom, vendéglátás, idegenforgalom),
• a Vértói Nemzeti Emlékhely megtekintése,
• borkóstoló a Szeged Város Borát készítő Újvári pincészetben (a vendéglátás-idegenforgalomhoz kapcsolódva a Csongrádi borvidék szegedi körzetébe tartozó borászat megismerése).
4. nap
• A projekttermék magyarországi anyagának összerendezése,
• óralátogatások,
• záró értékelés: a dévai iskola tanulói bemutatták a fogadó intézmény szélesebb körének (tanárok, diákok) a projekttermék magyarországi együttműködés során összegyűjtött anyagát, a látogatás és a munka közben szerzett élményeiket, tapasztalataikat.
A második együttműködés (2012. április 20-23.), a Hanságis tanulók dévai látogatásának tevékenységei, képek, video
A második találkozáson folytatódott a közös projekt termék, a receptgyűjtemény papír alapú és kibővített CD változatához az anyaggyűjtés. A szegedi tanulók Déván és környékén a dévai tanulókkal együttműködve térképezték fel a helyi idegenforgalmi, gasztronómiai jellegzetességeket (nevezetességek megtekintése, receptúrák megismerése - könyvtár, étterem látogatás-, valamint a jellegzetes ételek gyakorlatban való elkészítése). Eközben rendszerezték az összegyűjtött anyagokat (fotókat, dokumentumokat), elvégezték a szükséges feldolgozásokat, majd végleges formába öntötték a receptgyűjtemény és CD tartalmát. Az elkészült terméket a fogadó iskola nyilvánossága előtt mutatták be hazautazás előtt.
A második találkozó jó alkalmat biztosított a közös projekt Romániában vállalt feladatainak megvalósításán túl a gasztronómiai íz élmények elemzésére, hazai és erdélyi ízek összevetésére.
Mély hatást tett a résztvevőkre a dévai Árvaházban tett látogatás, amely az elesettek, az elhagyott gyermekek iránti szolidaritást erősítette. Mindemellett sikeres projektet is zártak a tanulók a dévai árvaházban a 90 000 Ft adomány átadásával, hiszen ezt a gyűjtéstől az átadásig teljes egészében ők tervezték meg és hajtották végre.
Jó lehetőség adódott a szakmai programokon túl a hazai és az erdélyi nevelési elvek összehasonlítására. Ahogyan a magyar tanulók megállapították, a dévai gyerekek szigorúbb nevelést kapnak, szabálykövetőbbek, ami visszahathat a szegedi diákok gondolkodására és viselkedésére. Érdekes volt tapasztalni, hogy a magyar diákok autentikus környezetben mennyivel hitelesebbnek fogadták el azokat az értékeket, élettervezésre vonatkozó tanácsokat, amelyeket itthon is hallanak, de nem veszik komolyan. Tudatosult bennük a vallás spirituális értéke és magyarságot összetartó szerepe.
Az értékelő órán elhangzott tanulói vélemények szerint mély és pozitív benyomást tett a résztvevőkre a szórvány magyarság életének, kulturális lehetőségeinek megismerése. Nyelvi különbségekkel való találkozás, valamint annak dokumentálása (rögtönzött "magyar-magyar" szótár készítése) szintén közös élménye volt a tanulóknak. A találkozás során személyes kapcsolatok, barátságok alakultak, amelyek folytatásaként azóta is folyamatos kapcsolattartás Facebookon, valamint nyári találkozók tervezése Déván és Szegeden.
A látogatás programja:
2012. április 20. (péntek)
- 1500: Érkezés Dévára
- 1530-1630: A Sarmis Hotel meglátogatása, ebéd
- 1630-1900: A város és környéke történelmi, kulturális, idegenforgalmi, nevezetességeinek bemutatása, séta a várban és a történelmi központ meglátogatása (Magna Curia, Városháza, stb.)
- 1900-2030: A Szent Ferenc Alapítvány meglátogatása, vacsora.
- 2030- 2100 A szállás elfoglalása.
- 2100-2130: Az elkészítendő projekttermék felépítésének, tartalmának véglegesítése.
A programban érintett: Nisztor István, Nisztor Éva, Kocsis Attila
2012. április 21. (szombat)
- 800-830: Reggeli a szálláson
- 830-1000: Anyaggyűjtés az iskolai valamint a megyei könyvtárban. Az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagok áttekintése és rendszerezése.
- 1000: Indulás Csernakeresztúrra.
- 1030-12: Gasztronómiai tevékenység. Az iskolák tanulói az előző napi információk alapján jellegzetes erdélyi ételeket készítenek. A munkafolyamatot fotókon, videón rögzítik, ezeket felhasználják az elkészítendő CD-n.
- 1200-1300: Látogatás a csernakeresztúri tájházban, a faluturizmus megismerése.
- 1300-1400: Gasztronómiai tevékenység. A délelőtti erdélyi konyha jellemzőit bemutató foglalkozás zárja.
- 1400-1430: Ebéd csernakeresztúri Nisztor panzióban
- 1500-1730: Látogatás Vajdahunyadra. A vajdahunyadi kastély gasztronómiai világa .
- 1900-1930: Vacsora az iskolában
2012. április 22. (vasárnap)
- 800- 830: Reggeli a szálláson
- 900-1100 Erdélyi receptek gyűjtése
- 1100 - 1400 Dévai vár látogatás
- 1400-1430: Ebéd az iskolában
- 1500-1700: Az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagok áttekintése és rendszerezése.
- 1700-1800: Játékos vetélkedő
- 1800-1900: Az összegyűjtött és rendelkezésre álló anyagok áttekintése és rendszerezése.
- 1830-1930: Vacsora a dévai Archia panziónál. A tematikus panzió bemutatása.
2012. április 23. (hétfő)
- 800-830: Reggeli a szálláson
- 900-1200: A projekttermék erdélyi anyagának összeszerkesztése.
- 1200-1300: A két iskola tanulói bemutatják a fogadó intézmény szélesebb körének (tanárok, diákok) a projekttermék erdélyi együttműködés során összegyűjtött anyagát, a látogatás és a munka közben szerzett élményeiket, tapasztalataikat.
- 1300-1400: Ebéd az iskolában
- 1430-: Hazautazás